Modelowanie światłem. Fotografia portretowa w praktyce

DOWIEDZ SIĘ, JAK ODPOWIEDNIO OŚWIETLIĆ MODELA
O powstaniu wspaniałego zdjęcia decydują nie tylko właściwie dobrany obiektyw, poza i rekwizyt, ale również odpowiednie oświetlenie, które podkreśli urodę modela. Właśnie umiejętne wykorzystanie światła w taki sposób, by fotografowana osoba wyglądała jak najkorzystniej, odróżnia prawdziwych artystów od przeciętnych użytkowników aparatów. W tej książce, uznana fotografka i dydaktyk, Allison Earnest, pokaże ci, jak używać lampy błyskowej, lamp studyjnych oraz światła zastanego, by uzyskać profesjonalnie wyglądające fotografie. Techniki te pozwolą nadać atrakcyjniejszego wyglądu każdemu modelowi i zwiększą estetykę wykonywanych przez ciebie portretów.

Najważniejsze zagadnienia:
rozpoznawanie różnych rodzajów światła oraz sposoby jego pomiaru i kontroli
akcesoria pozwalające kształtować charakter światła, w tym zewnętrzne lampy błyskowe, studyjne lampy błyskowe, lampy świecące światłem ciągłym, a także nakładki rozpraszające i skupiające światło
podstawowe zagadnienia dotyczące oświetlenia portretowego, w tym sposoby rozmieszczania źródeł światła głównego, wypełniającego, efektownego, tylnego oraz lamp oświetlających tło
rozpoznawanie różnorodnych typów i kształtów twarzy oraz sposoby ich oświetlania w celu uzyskania określonych efektów
techniki oświetleniowe wykorzystywane przy wykonywaniu portretów grupowych oraz sposoby rozwiązywania najczęściej pojawiających się problemów
wykorzystanie światła zastanego w celu uzyskania naturalnie wyglądających zdjęć

Informacje dodatkowe o Modelowanie światłem. Fotografia portretowa w praktyce:

Wydawnictwo: Galaktyka