Czy leki przeciwbólowe zabijają ludzi ?
Nieznane metody zwalczania bólu.
Groźne oblicze suplementów.
Szkodliwe leki przeciwbólowe.
Walka z katarem kosztem układu krążenia.
Czy grejpfruty mogą zabić?
Kawa jest zdrowa, a czekolada broni przed powstawaniem skrzeplin.
Gorzka prawda o cukrze.
Hot dog - twój wróg.
Twarde dane wynikające z najnowszych badań zadają kłam wielu przesądom pokutującym przez lata w medycynie prewencyjnej.
Ta książka podważa mity, docierające do nas ze środków masowego przekazu i internetu, które czasami są nam serwowane w sposób bardzo świadomy. Przekazuje rzetelne i aktualne informacje naukowe, często nieznane dla większości osób. Dodatkowo uczy, jak w prosty sposób jesteśmy w stanie zmienić jakość swojego zdrowia.
Marek Marciniak, doktor nauk medycznych, neurochirurg
Wydawnictwo: Fronda
Data wydania: 2016-10-18
Kategoria: Poradniki
Potwornie nudna pozycja. Czytałam przez kilka miesięcy i myślałam, że już nie dam rady jej skończyć. Poza tym niesamowicie mnie irytowała, bo nie znoszę jak się mnie co chwila straszy, a zaczyna się już w pierwszym rozdziale o tabletkach przeciwbólowych jakie to one są szkodliwe (jakby ktoś nie wiedział, że każdy lek ma skutki uboczne) i doprowadzają nawet do zgonów. Przy czym autorka nie podała żadnej sensownej alternatywy jak radzić sobie z bólem bez tabletki. Gdy boli mnie głowa i w porę nie zażyję leku przeciwbólowego będzie mnie bolała mocniej i wtedy skończy się na co najmniej dwóch tabletach, więc rady autorki, aby całkowicie wyeliminować środki przeciwbólowe można włożyć między bajki.
Przez jedną trzecią książki autorka rozwodzi się nad dobroczynnym działaniem kawy, która pomaga prawie na wszystko. Jestem uzależniona od kawy i nie zaobserwowałam u siebie żadnych z opisanych cudownych jej właściwości, u znajomych też nie wystąpiły.
Natomiast o tym, że jaja wróciły do łask wiadomo od dawna, więc nic odkrywczego w tym temacie nie dowiedziałam się.
No i mamy rozdział o tym jaki to cukier jest szkodliwy, może ktoś o tym nie wiedział? Jeszcze mięso nas zabija, a szczególnie wędliny. Mam wrażenie, że według autorki wszystko nas zabija.
Czytałam kiedyś inną książkę Katarzyny Świątkowskiej i bardzo mi się podoba. Ta jest po prostu nudna i niestety niewiele wniosła do mojego życia.
Kontynuacja bestsellerowej książki ,,Mity medyczne", która rozeszła się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy. W kolejnym tomie autorka, praktykujący lekarz...
O co chodzi z tym glutenem? Czy picie wody naprawdę odchudza? I dlaczego popularna dieta głodówkowa może zakończyć się w szpitalu. Katarzyna Świątkowska...
Przeczytane:2016-10-27, Ocena: 5, Przeczytałam,