Miłość w Powstaniu Warszawskim

Inne wydania:

Wśród wielu książek o Powstaniu Warszawskim ta jest wyjątkowa. 63 dni walki i 63 nocy, kiedy czułość pozwalała zapomnieć na chwilę o koszmarze wojny. Przejmujące losy. Tragiczne historie. Niewiarygodne zbiegi okoliczności, łzy szczęścia, ale i poruszające dramaty. Miłość, która chciała pokonać śmierć. Czasem się to udawało, często nie. Nowe wydanie relacji autora, który dotarł do niezwykłych opowieści powstańców o wybuchach serc wspaniałych, pełnych życia młodych ludzi, którym przyszło wyznawać sobie uczucia wśród eksplodujących bomb.

Informacje dodatkowe o Miłość w Powstaniu Warszawskim:

Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2021-06-30
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Miłość w Powstaniu Warszawskim

Miłość w Powstaniu Warszawskim - opinie o książce

Przejmujące relacje o uczuciu łączącym powstańców w okupowanej Warszawie. Bliskość drugiego człowieka była jedyna nitką ocalającą człowieczeństwo podczas morderczej walki. Koper rzetelnie bada źródła historyczne, przytacza obszerne wypowiedzi łączniczek, sanitariuszek i walczących. Pozwala im opowiadać swoje historie, ale też zajmuje się najsławniejszą parą Powstania, małżeństwem Baczyńskich. Pokazuje jak nieuchronność śmierci i eksterminacja ludności skłaniały młodych ludzi do zawierania małżeństw, nawet jeśli tego samego dnia nowożeńcy tracili życie lub panna młoda owdowiałą. Tytuł jest ironiczny bo przecież młodzi ludzie nie myśleli o miłości, tylko o obowiązku wobec ojczyzny. Jedynym wyjątkiem i jedyną szczęśliwą opowieścią jest ta o Janie Nowaku Jeziorańskim i jego żonie o ps. Janka.
Avatar użytkownika - Glowworm
Glowworm
Przeczytane:2019-04-19, Ocena: 5, Przeczytałam,

Rzetelnie i interesująco napisana książka, co w przypadku tego autora właściwie nie dziwi.

Czytelnik ma okazję poznać miłosne historie uczestników Powstania Warszawskiego, i tych znanych jak Jan Nowak Jeziorański i Krzysztof Kamil Baczyński, i tych, którzy pozostaliby anonimowi, gdyby nie zostali utrwaleni na kartach tej książki.

Poszczególne historie opisane są dynamicznie, barwnie, żywiołowo, w sposób udokumentowany, poparty relacjami świadków i wspomnieniami członków rodzin bohaterów.
Autor nie skupia się jedynie na miłosnych perypetiach. Tak naprawdę pokazuje wielki dramat powstania poprzez pryzmat człowieka - jednostki i całego tragicznego pokolenia Kolumbów.

Avatar użytkownika - Fretka
Przeczytane:2013-09-12, Ocena: 5, Przeczytałam,
Wielkie księstwo Litewskie i Inflanty
Sławomir Koper0
Okładka ksiązki - Wielkie księstwo Litewskie i Inflanty

Przewodnik historyczny śladami Polaków po Litwie, Łotwie, Estonii i Białorusi, czyli krajach tworzących historyczne Wielkie Księstwo Litewskie i...

PRL Po godzinach. Celebryci, luksusy, obyczaje
Sławomir Koper0
Okładka ksiązki - PRL Po godzinach. Celebryci, luksusy, obyczaje

Sławomir Koper PRL po godzinach Celebryci, luksusy, obyczaje   Czy tego chcemy, czy nie, Polska Ludowa to część historii naszego kraju. Mimo że sklepowe...

Grzechy Południa
Agata Suchocka ;