Przejmujące losy. Wzruszające historie. Niewiarygodne przypadki. Miłość, która chce zwyciężyć śmierć. Czasem się to udaje, często nie. Autor dotarł do niezwykłych relacji powstańców.
I tak, wśród wielu książek o Powstaniu Warszawskim, powstała wyjątkowa. 63 dni walki i 63 nocy, kiedy czułość do drugiej osoby pozwalała zapomnieć na chwilę o koszmarze wojny.
Data wydania: 2013-09-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Rzetelnie i interesująco napisana książka, co w przypadku tego autora właściwie nie dziwi.
Czytelnik ma okazję poznać miłosne historie uczestników Powstania Warszawskiego, i tych znanych jak Jan Nowak Jeziorański i Krzysztof Kamil Baczyński, i tych, którzy pozostaliby anonimowi, gdyby nie zostali utrwaleni na kartach tej książki.
Poszczególne historie opisane są dynamicznie, barwnie, żywiołowo, w sposób udokumentowany, poparty relacjami świadków i wspomnieniami członków rodzin bohaterów.
Autor nie skupia się jedynie na miłosnych perypetiach. Tak naprawdę pokazuje wielki dramat powstania poprzez pryzmat człowieka - jednostki i całego tragicznego pokolenia Kolumbów.
Polska Piastów w ciekawostkach i anegdotach. Autor w gawędziarskim stylu opowiada o ich życiu codziennym: zwyczajach, strojach, jedzeniu, spędzaniu czasu...
Marek Grechuta, Ryszard Riedel, Jerzy Kosiński, Roman Polański...Tym razem autor bestsellerów Sławomir Koper opisuje sylwetki wybitnych polskich...
Przeczytane:2014-02-24, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014,