Mickiewicz. Słowo i czyn

Alina Witkowska upodobała sobie polski romantyzm, a w nim Mickiewicza.Poświęciła mu wiele książek,esejów, artykułów, studiów, niestety nigdy nie zebranych pod jedną okładką. Pierwsza książka, której bohaterem pośrednio jest autor "Ody do Młodości", nosi znamienny tytuł "Rówieśnicy Mickiewicza. Życiorys jednego pokolenia" (1962). Poeta występuje w niej jako genialny reprezentant szerszej formacji duchowej ludzi urodzonych na przełomie wieków i kultur, wzrastających w niezwykłym mieście Wilnie.

Książka druga, o cechach monografii, to "Słowo i czyn" (1986) z Mickiewiczem w roli głównej; jako Brata Wieszcza spotykamy go w "Towiańczykach" (1989). W najnowszej natomiast książce profesor Witkowskiej "Cześć i skandale" (1997) pojawia się on jako Pielgrzym pośród wspólnoty wychodźczej osiadłej we Francji po powstaniu listopadowym.

Od napisania tej książki minęło prawie ćwierć wieku. Toteż zawahałam się , czy przystać na jej wznowienie, zwłaszcza w niezwykłym roku dwustulecia urodzin Adama Mickiewicza. Wielki to bowiem zaszczyt dla książki i dla mnie, ale i duże zobowiązanie - wobec czytelników przede wszystkim, którzy kiedyś tak życzliwie przyjęli "Słowo i czyn". Toteż wyrażając zgodę, zastrzegłam sobie prawo do zmian. I wprowadziłam je, wszakże nie w tak szerokim zakresie jak pierwotnie zamierzałam. To nie ma prawa być inna książka. Inną, wedle moich dzisiejszych preferencji i upodobań, należałoby napisać od nowa. Dlatego zmiany są przede wszystkim uzupełnieniami w zakresie stanu badań o Mickiewiczu, które nie tylko ilościowo się pomnożyły; co ważniejsze, znacznie zmienił się sposób myślenia i pisania o poecie. To były korzystne lata dla wiedzy o Mickiewiczu. Starałam się także wyjść naprzeciw rozbudzonym zaciekawieniom dzisiejszych odbiorców książek poświęconym wielkim postaciom literatury - ich życiu, przede wszystkim. Biografistyka jako nauka i pisarstwo przeżywają obecnie swe dobre chwile. A zatem, na ile to było możliwe, starałam się uwzględnić biograficzny kontekst duchowego portretu Mickiewicza. Wiele zmian i uzupełnień znalazło miejsce w przypisach, które są integralną częścią tekstu głównego. Toteż przyszłych czytelników i użytkowników książki proszę, aby zechcieli do nich zaglądać. (Od Autorki)

Informacje dodatkowe o Mickiewicz. Słowo i czyn:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 1998 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 83-01-12494-6

Kup książkę Mickiewicz. Słowo i czyn

Mickiewicz. Słowo i czyn - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2017-06-09,
Niniejsza monografia Mickiewicza jest pozycją obowiązkową, dla każdego kto chce poznać życie wybitnego przedstawiciela (i twórcy!) polskiego romantyzmu. Alina Witkowska nie zanudza nas suchymi faktami, ale pisze barwnie i... przyjemnie. Razem z nią i Mickiewiczem płyniemy przez wzburzone wody oceanu jego życia, a tekst urozmaicają reprodukcje obrazów, afiszów, portretów, pejzaży, rysunków i słynne zdjęcie: Adam Mickiewicz z cygarem w ręku - fotografia Michała Szweycera z 1855 roku - ostatnia podobizna poety. Znawczyni literatury - Alina Witkowska pisząc o Mickiewiczu nazywa go prawodawcą charakterystycznych cech polskiego romantyzmu i najbardziej rozpoznawalnych elementów tej epoki w literaturze i życiu społecznym. Poeta i wieszcz twórczością i całym swoim życie kształtował nie tylko swoją biografię literacką, ale tworzył nowe przestrzenie dla kreowania się romantyzmu w Polsce. Dzięki życiu na prowincji Mickiewicz poznał ciągle żywą tradycje ludową, był jej świadkiem i uczestnikiem, słuchał podań, pieśni, legend gminnych i opowieści; przyjazd do Wilna pozwolił mu tę wiedzę zreinterpretować i usystematyzować, a w późniejszym czasie uczynić z niej system estetyki i poezji romantycznej. Alina Witkowska zwraca szczególną uwagę na dwóch wykładowców Uniwersytetu Wileńskiego, którzy mieli wpływ na kształtowanie się charakteru młodego poety, byli to Joachim Lelewel - historyk, którego sława rozbrzmiewała daleko poza uniwersyteckie mury, a także Ernest Gotfryd Groddeck, z pochodzenia Niemiec, który pragnął wprowadzić do swego systemu nauczania elementy niemieckiej filologii i poglądów Herdera (który to nobilitował kulturę ludową). Wszystko to przekłada się na późniejszą twórczość Mickiewicza - jego zainteresowanie ludowością, zabobonami, wierzeniami, a także tak charakterystyczne dla poety słowianofilstwo.
Rówieśnicy Mickiewicza. Życiorys jednego pokolenia
Alina Witkowska0
Okładka ksiązki - Rówieśnicy Mickiewicza. Życiorys jednego pokolenia

Książka Aliny Witkowskiej kreśli dzieje generacji nazywanej mickiewiczowską. Przede wszystkim daje obraz pasjonującej "przygody duchowej", jaką przeżyło...