Trzeci omnibus z kolekcji utworów legendarncyh braci Strugacckich
Jak zachowa się człowiek wobec niewyobrażalnego wyzwania?
Andriej z Miasta Skazanego- komsomolec, stalinista i bojownik o szczęście prostego ludu - sam zgłasza się do eksperymentu przeprowadzanego na całym mieście. Jego zadanie nie wydaje się ważne, wywozi śmieci z metropolii. Ale gdy tylko nadarza się okazja, sięga po więcej i staje się dysponentem ludzkich losów.
Obarczeni złem to opowieść o Demiurgu, który spełnia ludzkie pragnienia. Wraz z realizacją marzeń przychodzą też konsekwencje, nieprzewidziane i nieprzyjemne.
Bohater Kulawego losu, Feliks, musi poddać weryfikacji swój talent, przesyłając próbkę twórczości maszynie, która oceni obiektywną wartość dzieła. Czy lepiej przedstawić coś, co będzie akceptowalne, lecz przeciętne, czy zaryzykować i poddać kontroli dzieło życia?
W Bajce o Trójce bohaterowie zmagają się z przytaczającą biurokratyczną machiną sterującą ich losem. Z organizacją, której zależy jedynie na tym, żeby jeść smacznie, pić więcej, zdobywać pieniądze i cieszyć się władzą. Jak poradzą sobie z bezdusznymi przeciwnikami?
Warto wspomnieć, że ta ostatnia opowieść ma swoją historię - pierwsza wersja Bajki o Trójce została odrzucona przez wydawców. Kiedy pojawiła się szansa na publikację, warunkiem było drastyczne skrócenie tekstu, co zaowocowało usunięciem niektórych postaci i gruntowną zmianą pozostałej treści. Dziś ta wersja, znana jako Bajka o Trójce - 2, jest najbardziej popularna. Natomiast niniejsza książka obejmuje nieprzetłumaczony i niepublikowany dotąd w Polsce pierwotny tekst.
Tom zawiera cztery utwory:
Bajka o Trójce
Kulawy los
Miasto skazane
Obarczeni złem
Arkadij Natanowicz Strugacki (ur. 28 sierpnia 1925 w Batumi, zm. 12 października 1991 w Moskwie) i Boris Natanowicz Strugacki (ur. 15 kwietnia 1933 w Leningradzie, zm. 19 listopada 2012 w Petersburgu) - rosyjscy pisarze SF, bracia, piszący wspólnie autorzy i krytycy fantastyki. Zalicza się ich do światowej klasyki - tworzone przez nich dzieła pod wieloma względami wyróżniały się na tle literatury XX w. Stanowiły też inspirację dla filmowców, m.in. Andrieja Tarkowskiego (Stalker) czy Aleksandra Sokurowa (Dni zaćmienia).
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-11-14
Tytuł oryginału: Grad obreczennyj
Drugi omnibus z kolekcji utworów legendarnych braci Strugackich. Powieści "Wywrócony świat", "Żuk w mrowisku" oraz "Fale tłumią wiatr" składają się na...
Przeczytane:2024-12-01, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024, 52 książki 2024,
#współpracabarterowa
Wielgachne tomiszcze, omnibus czterech utworów braci Strugackich o niebywałej fantazji. Surrealistyczne, pełne absurdalnych sytuacji. Są momenty, które dosłownie ryją banię. Sporo odniesień do rzeczy znanych z popkultury, zwłaszcza literackich.
Podobały mi się tu komentarze Borysa Strugackiego na koniec każdego utworu, o tym jak zaczęli pisać, w jakich okolicznościach i przede wszystkim jakie miewali problemy z ich wydaniem. Bywało, że radziecka cenzura odrzucała ich utwory, niektóre z nich zostały wydane wiele lat później, czasem nawet i kilkadziesiąt!
Gęsto tu od rozważań filozoficznych skłaniających do refleksji, nad którymi czasami warto się dłużej pochylić. Sporo tu gorzkich prawd trafnie odsłaniających naturę ludzką.
Zaciekawieni? To lecimy dalej:
- "Bajka o Trójce"
Humorystyczne sci-fi, będące zarazem satyrycznym obrazem nieudolnej biurokracji, pełnym przedziwnych i absurdalnych sytuacji.
Niewyjaśnione zjawiska się piętrzą, a pewna groteskowa komisja ma na zadanie je racjonalizować. Grupka młodych naukowców stara się o zatwierdzenie swoich spraw, likwidacja nieznanych zjawisk grzęźnie w biurokratycznym bagnie. Niekompetentni członkowie komisji, bezsensowne hasła i regulaminy poplątane z politycznym bełkotem sprawiające, że wszelakie sprawy są przewlekle nierozwiązywane. Czy bohaterom uda się osiągnąć w tej osowiałej machinie to, co pragną?
Ogrom tu dziwów, takich jak: gadający robal, nieosiągalne wzgórza niczym z innego wymiaru, latające spodki, głowonóg czy pterodaktyl i wiele, wiele innych.
Ciekawostką jest to, że tu znajdziecie pierwotną wersję "Bajki o Trójce", która dotąd w Polsce nie była publikowana.
- "Kulawy los"
Przedziwna rzecz niczym senna fantasmagoria rozgrywająca się równoległym światku. Pełne alegorii o życiu pisarzy w oparach alkoholu.
Dwie powieści przeplecione ze sobą. W jednym wątku Sorokin, gdzieś w powojennym świecie, który musi próbkę swojej twórczości dostarczyć do mierzenia pewnej maszynie. Wyobrażacie to sobie? Maszyna mierząca talent pisarski, to byłoby coś! W drugim wątku, mamy Baniewa żyjącym w krainie wiecznego deszczu i... mokrzaki mający dziwny wpływ na dzieci.
W przedziwnym klimacie, ciężkim, zalatującym melancholią. Nastroje tłuszczy i wykorzystująca je władza do własnych zgniłych celów. Świat się zmienia bezlitośnie, ale czy ludzie potrafią się dostosować się do zmian niczym trybiki w maszynerii?
- "Skazane miasto"
Zdecydowanie mój faworyt w tym tomiszczu. "Eksperyment to eksperyment" Znajdziemy się w mieście położonym w miejscu owianym aurą tajemnicy. Niekoniecznie w naszym świecie, czy też wymiarze. "Eksperyment to eksperyment" powtarzane jak mantrę hasło.
Kocioł ludzi pochodzących z różnych epok i odmiennych narodowości, którzy chcąc nie chcąc biorą udział w eksperymencie. Enigmą jest jak długo ów eksperyment trwa, kto go prowadzi? "Eksperyment to eksperyment"
Miasto jest obskurne, rozsypujące się w posadach. Znikające czy przemieszczające się budynki, no i wysyp pawianów wprowadzających chaos. Praca jest przydzielana ludziom niczym na loterii. "Eksperyment to eksperyment"
Historia jest opowiadana z perspektywy astronoma Woronina w odrębnych etapach jego życia, jako śmieciarz, śledczy, redaktor gazety itd., ostatecznie wyrusza w ekspedycję na nieznane rubieża, by prześledzić kartografię niezbadanego świata. "Eksperyment to eksperyment"
- "Obarczeni złem"
Dziwne, pokręcone i niełatwe. Niby dwa rękopisy, dwa różne wątki, które niczym potrzaskana mozaika łączą się ze sobą dopiero na samym końcu.
Z jednej strony flowersi jako tkanka rozdzielająca społeczeństwo, a może będąca przyczynkiem nowego ładu? Z drugiej strony opowieść o Demiurgu/Antychryście/Kosmokratorze? Co gdyby spełniać pragnienia ludzi, co z ich zdolnością dążenia do samozagłady?
Pogmatwana, momentami poszarpana narracja. Ogrom tu ukrytej symboliki i alegorii religijnych. Pozostawiło mnie z uczuciem: nie wiem, co ja właśnie przeczytałam? Rzecz, od której wielu odbije się niczym piłka plażowa.
Podsumowując, polecam! Klasyka!