Melodia tęsknoty

Miłość komponuje najpiękniejsze melodie

Aerith żyje w niewielkim Connerbay w stanie Oregon. Otoczone piękną przyrodą urokliwe miasteczko zamieszkuje zaledwie kilkaset osób. Wszyscy się tu znają i pomagają sobie nawzajem – słowem, tworzą zgraną społeczność. Po tragicznej śmierci rodziców Aerith przejęła opiekę nad swoim młodszym rodzeństwem i dzięki pomocy sąsiadów stworzyła bliźniakom Calderowi i Lucy bezpieczny dom. Rozwinęła także ukochany biznes swojej mamy – farmę kwiatową, której ofertą zachwycają się mieszkańcy okolicy.

Nadchodzące wakacje zapowiadają się spokojnie, do czasu, gdy w rodzinne strony wraca Westley Karlsen. Gnana nigdy nieukojoną rozpaczą światowej klasy gwiazda muzyki i jednocześnie pierwsza miłość Aerith. Mężczyzna za fasadą sukcesu skrywa smutek i rezygnację. Fani oczekują od niego piątego albumu, a wytwórnia naciska, by płyta w końcu miała weselszy wydźwięk. Niestety, Wes nie potrafi już pisać radosnych piosenek. Jest wypalony, zrezygnowany i potrzebuje czasu w odosobnieniu, by zdystansować się od przygnębiającego życia w Nowym Jorku i dać fanom to, na co zasługują. Może w Connerbay, gdzie mieszka jego dawna ukochana, Aeri, znajdzie wreszcie natchnienie…

Czy przyjaźń między nimi jest jeszcze możliwa?

Czy uczucia, którym oboje dawno temu kazali zamilknąć, zabrzmią na nowo melodią tęsknoty?

Książka dla czytelników powyżej szesnastego roku życia.

Informacje dodatkowe o Melodia tęsknoty:

Data wydania: 2024-11-13

Kup książkę Melodia tęsknoty

Melodia tęsknoty - opinie o książce

Nie istnieją książki idealne. W każdej znajdzie się coś, co można poprawić lub napisać zupełnie inaczej. Jednakże są takie publikacje, które chwytają za serce i myślę, że pomimo iż tymi ideałami pod wieloma względami nie są, należy im się wysoka ocena. W mojej opinii właśnie jedną z takich książek jest ,,Melodia tęsknoty".

Nigdy nie ukrywałam, że uwielbiam książki FortunateEm, a właściwie Moniki Marszałek, ponieważ autorka postanowiła przestać ukrywać się za pseudonimem i swoją kolejną książkę podpisała własnym nazwiskiem. Jednakże nie to ani fakt, iż jest to dziesiąta książka autorki, nie sprawia, iż uważam, ,,Melodię tęsknoty" za wyjątkową.

Miałam okazje spotkać autorkę dwukrotnie. W zeszłym roku w Krakowie i w tym we Wrocławiu. Zamieniłyśmy ze sobą tylko kilka słów, bo czas gonił, a kolejka oczekujących była długa, ale już po tych kilku minutach rozmowy jestem w stanie zauważyć, ile z siebie Monika pokazała w swojej jubileuszowej książce. I nie mówię tu tylko o czymś, tak oczywistym, jak jej miłość do One Direction i Zayne'a Malika.

Jednak ,,Melodia tęsknoty" nie jest o muzyce, ta książka jest muzyką i to w dosłownym znaczeniu tego słowa. To poruszająca historia dwójki młodych ludzi, którzy musieli zmierzyć się z przeciwnościami losu, aby po latach znów odnaleźć drogę do swoich serc. Aerith i Westley dostali drugą szansę na szczęście u swego boku, ale czy ją wykorzystają? Po odpowiedź na to pytanie odsyłam was do lektury.

Tym razem nie będę rozwodzić się na temat tego, co mi się w tej publikacji podobało, ponieważ nie chciałabym spoilerować, dlatego skupię się na tym, jak pięknie ta książka została wydana. To, co znajdujemy w środku, kawałki obrazków zdobiące poszczególne rozdziały, ich nazwy i to, w jaki sposób utwory zostały przypisane do głównych bohaterów, jest po prostu piękne w swojej prostocie. Pod tym względem publikacja jest dopracowana w każdym możliwym calu, co w połączeniu z opowiedzianą historią tworzy niesamowitą całość, która z pewnością zostanie w mojej pamięci na dłużej.

W ,,Melodii tęsknoty" z pewnością odnajdziecie wiele skrajnych emocji, a radość, smutek, tęsknota, euforia, rozpacz, śmiech i miłość to tylko niektóre z nich. Dlatego, jeżeli lubicie tego typu historie, serdecznie zachęcam was do lektury

Ruby. Bloody Valentine
FortunateEm 0
Okładka ksiązki - Ruby. Bloody Valentine

Nazywam się Veira Ventura i zabiję każdego, kto znieważy moje imię Veira Ventura należy do osób, z którymi lepiej nie zadzierać. Niechciana córka naprawdę...

Scars. Blizny zapisane na skórze
FortunateEm0
Okładka ksiązki - Scars. Blizny zapisane na skórze

Gdy życie rodzinne jest piekłem, ból może się okazać ucieczką Vafara Dahle ma dwadzieścia cztery lata i rodzinne kłopoty. Przede wszystkim z matką, "panią...

Kyle
T.M. Piro