Jej wyrazista postać nie przestała działać na wyobraźnię autorów legend, apokryfów, literackich opowieści, wreszcie - malarzy i rzeźbiarzy. Z czasem zatarła się prawda o tym, kim naprawdę była Maria Magdalena, a fakty zaczęły się rozpływać w fikcji. Do dziś historia nawróconej ladacznicy, która została najwierniejszą słuchaczką nauk Jezusa, fascynuje, frapuje i intryguje. Autor, opierając się na rozmaitych źródłach historycznych, podejmuje próbę opowiedzenia - z dużą dozą prawdopodobieństwa - jej życia. Malowniczo roztacza przed Czytelnikiem miasto Magdalę, bogate domostwo Magdaleny i jej późniejszą wędrówkę z Mistrzem i apostołami. Obok Marii Magdaleny pojawiają się także plastyczne postaci apostołów, Kajfasza, Piłata, Klaudii Prokuli i innych. Wnikając w targające nimi emocje
oraz ówczesne zależności społeczne, polityczne i religijne, otrzymujemy barwną i pełną szczegółów opowieść o świadkach tamtych wydarzeń.
Informacje dodatkowe o Maria Magdalena:
Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne
83-7404-399-7
Ocena: 6, Czytam,
Bardzo lubie książki religijne , są niczym historyczne. Postac Marii Magdaleny jest na przestrzeni czasu bardzo ciekawa. Książka opisuje ważne aspkty , których nie można zobaczyć w innych źródłach dotąd nam znanym. Polecam