Mały człowiek z wielkim psem to wspólny projekt pisarki Bożeny Kraczkowskiej i malarki Marioli Żylińskiej-Jestadt, na który składają się: zbiór opowiadań Bożeny Kraczkowskiej oraz inspirowane nimi obrazy Marioli Żylińskiej-Jestadt, tworzące ,,Galerię Małego Człowieka". Projektowi towarzyszy niezależny od publikacji singiel z piosenką Blues na drugą stronę (słowa, muzyka, śpiew - Bożena Kraczkowska). Mały człowiek z wielkim psem wart był zaangażowania tych, którzy przyczynili się do zrealizowania projektu spinającego niejako w jedno: słowo, obraz i muzykę. Ukazała się bowiem książka ze świetnymi opowiadaniami, z których niektóre są bardziej miniaturą literacką balansującą na pograniczu poezji niż opowiadaniem. Teksty Kraczkowskiej są lekkie, pełne pozytywnego myślenia, mimo smutnych spostrzeżeń w nich zawartych. Inteligentna gra zestawień słów, bawi i wywołuje emocje czytelnika swymi przewrotnymi skojarzeniami. Idealnym dopełnieniem treści opowiadań są obrazy autorstwa Marioli Żylińskiej-Jestadt. Czytelne intencje ujęcia tematu w połączeniu z zamaszystym niedopowiedzeniem szczegółów i mocną kolorystyką nadają dynamizm zawartym w książce obrazom. W sposób doskonały Słowo i Obraz oddają ducha narracji. Dobrze się stało, że zapał i chęć twórczego wyrażenia dwóch olsztyńskich artystek się spełnił. Mamy dzięki temu możliwość bliższego poznania interesującego warsztatu literackiego Bożeny Kraczkowskiej i walorów malarstwa Marioli Żylińskiej-Jestadt.
Wydawnictwo: Elset
Data wydania: 2014-11-18