Makaron. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!

Ocena: 0 (0 głosów)

Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. ,,Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii ,,Wiem, co jem" kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii ,,Wiem, co jem" ukazały się dotychczas: ,,Chlebek", ,,Czekolada", ,,Pomidory", ,,Banany", ,,Miód".

Informacje dodatkowe o Makaron. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2023-01-25
Kategoria: Dla dzieci
Kategoria wiekowa: 0-3 lat
ISBN: 9788327672896
Liczba stron: 40
Tytuł oryginału: Les Pâtes

więcej

Kup książkę Makaron. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Makaron. Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem! - opinie o książce

Ile razy słyszycie od Waszych dzieci, że zdrowe to nie smaczne? Źle wygląda czy ma brzydki zapach? Nigdy tego nie jadłem, czy to na pewno dobre?

Seria książek ,,Wiek, co jem!" pomaga przekonać dzieci do zdrowych produktów i wyrobić poprawne, zdrowe nawyki żywieniowe. A do tego jest skarbnicą wiedzy o tym jak uprawia się owoce, warzywa czy zboże i co z tych produktów można zrobić. W serii ukazane jest wiele cennych informacji dotyczących pochodzenia i składu poszczególnych produktów, a wiedza ta została przekazana w przystępny dla najmłodszych sposób. Na licznych ilustracjach i w prostych zdaniach.
Z tej książeczki dzieci dowiedzą się, dlaczego jeden makaron jest długi inny krótki. Dlaczego jeden jest spiralką, a inny rurką do której można włożyć różne inne produkty i zrobić pyszne danie. Makaron nie jest czymś naturalnym jak miód. Nie rośnie na drzewach ani na polu. Nie wytwarzają go również pszczoły. Odkryto go po raz pierwszy bardzo dawno, a w różnych krajach ma on odmienny wygląd. Z tej pięknie wydanej, kolorowej książeczki dzieci dowiedzą się jakie są rodzaje mąki i czy z każdej można zrobić makaron? Jak wygląda proces tworzenia tego produkty i skąd biorą się jego różne kolory? Dowiedzą się również, że mitem jest, że makaron jest niezdrowy. Wręcz przeciwnie.

W serii ukazały się również książki o pomidorach, czekoladzie, chlebie i bananach. Bardzo polecam te książeczki, które chociaż są cienkie to zawierają naprawdę wiele ciekawych i wartościowych informacji o tym co jemy.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy