Magazyn pielęgniarki i położnej, nr 11/listopad 2017

OFICJALNE PISMO NACZELNEJ RADY PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH

W listopadowym numerze m.in.:
- TEMAT MIESIĄCA: - Czy Ty dbasz o swoje zdrowie? Bezpieczeństwo i higiena pracy.
- Choroby zakaźne: meningokoki - bakterie pod szczególnym nadzorem.
- Pielęgniarki i położne w obronie krzywdzonych dzieci.
- Szpital przyjazny niepełnosprawnym.
- Opieka pielęgniarska nad chorą z rakiem piersi.
- Ryzyko zakażenia wirusem HCV w praktyce zawodowej.

Informacje dodatkowe o Magazyn pielęgniarki i położnej, nr 11/listopad 2017:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2017-11-01
Kategoria: Czasopisma i magazyny

Tagi: medycyna

Kup książkę Magazyn pielęgniarki i położnej, nr 11/listopad 2017

Magazyn pielęgniarki i położnej, nr 11/listopad 2017 - opinie o książce

Artykuły z listopadowego numeru "Magazynu Pielęgniarki i Położnej", które najbardziej mnie zainteresowały:

"Czy Ty dbasz o swoje zdrowie?" (str. 4-7) - ciekawy artykuł autorstwa mgr Elżbiety Tomaszewskiej (pielęgniarki koordynującej oddziału anestezjologii i OIOM, szpitala Mazovia w Warszawie), na temat chorób zawodowych jakie najczęściej dotykają pielęgniarek.
- "Opieka pielęgniarska nad chorą z rakiem piersi" (str. 14-17) - artykuł przygotowany przez lic. piel. Mateusza Florka z PWSZ w Sanoku, w którym wnikliwie przedstawiono najważniejsze aspekty pielęgnacji kobiety po zabiegu mastektomii. Artykuł na podstawie studium indywidualnego przypadku wraz z celem i planowaniem opieki.
- "Pacjent z POChP" (str. 20-22) - artykuł autorstwa lic. piel. Honoraty Grabowskiej i mgr. piel. Wiesławy Włodarczuk objaśniający czym jest przewlekła choroba obturacujna płuc, jej czynniki ryzyka oraz najistotniejsze badania jakie wykonuje sie u pacjenta z tą chorobą.
- "Zegar tyka dla obojga" (str. 35-36) - krótki artykuł Magdaleny Modlibowskiej, traktujący o płodności i o tym, czego należy unikać, a czego nie należy, aby zajść w ciążę.
- "Zagrożenia epidemiologiczne" (str. 37) - interesujace, krótkie opracowanie autorstwa dr nauk o zdrowiu Aliny Roszak (specjalistki pielęgniarstwa epidemiologicznego), gdzie autorka pokazała kilka przykładów zaniedbań ze strony personelu medycznego odnośnie aseptyki i antyseptyki na oddziałach.
- "Stary człowiek i szpital" (str. 42-43) - niedługi artykuł przygotowany przez pielęgniarkę z Oxford University Hospitals: mgr Katarzynę Trzpiel, w którym to artykule opisuje swoje doświadczenia z jednym ze swoich starszych podopiecznych - panem Danielem.

W moim odczuciu listopadowy numer oceniam jako dobry.

Szukając własnego stylu
Joe Cornish , Eddie Ephraums , praca zbiorowa , Charlie Waite , David Ward0
Okładka ksiązki - Szukając własnego stylu

W tej książce czterech fotografów krajobrazu próbuje odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób stworzyć własny, niepowtarzalny styl....

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk