Magazyn pielęgniarki i położnej nr 05/maj 2021

OFICJALNE PISMO NACZELNEJ RADY PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH

W majowym numerze m.in.:
- "POWAŻANE" czy "W POWAŻANIU". Czym naprawdę jest prestiż naszych zawodów?
- PRAWO: Masz obowiązek udzielenia pomocy. Co to oznacza w praktyce?
- ETYKA: Pacjent na OIT COVID-19.
- KOMUNIKACJA: Osoba z niepełnosprawnościami w palcówce medycznej.
- WAKCYNOLOGIA: Szczepionki przeciw COVID-19. Czym się różnią?

Informacje dodatkowe o Magazyn pielęgniarki i położnej nr 05/maj 2021 :

Data wydania: 2021-05-01
Kategoria: Czasopisma i magazyny

Tagi: Pielęgniarstwo medycyna

Kup książkę Magazyn pielęgniarki i położnej nr 05/maj 2021

Magazyn pielęgniarki i położnej nr 05/maj 2021 - opinie o książce

Spośród artykułów, które najbardziej mnie zainteresowały w majowym numerze, znalazły się:

- "Pacjenci z niepełnosprawnościami w placówce medycznej" (str. 8-9) - niedługi ale interesujący artykuł autorstwa Pani psycholog Doroty Uliasz z przydatnymi wskazówkami dotyczącymi tego, jak postępować w kontakcie z osobami niepełnosprawnymi;
- "Infekcje ran i biofilm" (str. 10-13) - artykuł autorstwa mgr Elżbiety Szkiler dotyczący postępowania z raną;
- "Stetoskop - potrzeba matką wynalazku" (str. 16-17) - artykuł mgr pielęgniarstwa Anety Trzcińskiej, która oprócz faktów historycznych dotyczących powstania pierwszego stetoskopu, ukazuje jak bardzo istotna jest dezynfekcja tego narzędzia;
- "Znaczenie dobrych praktyk pobierania krwi dla badań morfologicznych" (str. 22-24) Witold Kuszewski ukazuje najczęstsze błędy przedlabolatoryjne przy pobieraniu krwi oraz wyjaśnia co robić abu tych błędów uniknąć;
- "Owłosienie - zbędne czy potrzebne?" (str. 46-47) - w tym krótkim artykule Marty Maruszczak przedstawiono garść najważniejszych informacji na temat włosów.
- "<<Te dni>> i <<okres>> Tabu językowe" (str. 48) - interesujący felieton dr hab. prof. ucz Tomasza Korpysza traktujący o językowym tabu dotyczącym fizjologii i fizjonomii ludzkiego ciała.

Bałwanek i Mikołaj. Zestaw zadań do kolorowania z kredkami
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Bałwanek i Mikołaj. Zestaw zadań do kolorowania z kredkami

Zestaw trzech książeczek do kolorowania w różnych formatach przedstawiający postacie i rzeczy związane z zimą oraz Bożym Narodzeniem. W największym zeszycie...

Przewodnik kulinarny. Egipt, Tunezja, Maroko
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Przewodnik kulinarny. Egipt, Tunezja, Maroko

W kuchni arabskiej wyraźne są wpływy greckie, rzymskie, francuskie, hiszpańskie berberskie, żydowskie, afrykańskie i wiele innych. Egipskie menu słynie...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk