Krystyna Bochenek i Dariusz Kortko w rozmowie z 27 najlepszymi specjalistami w dziedzinie medycyny i cenionymi badaczami.
"Przez kilka lat rozmawialiśmy z lekarzami, bo nie mogliśmy się pogodzić z oskarżeniami, że są zadufani, przemęczeni, w ciągłej pogoni za pieniądzem. Niemoralni, stracili empatię. Urynkowieni, zatopieni w procedurach, kontraktach, punkty za leczenie przeliczają na kasę. Że się wzbogacili, co widać - zbudowali domy, jeżdżą lepszymi samochodami, wakacje spędzają w ciepłych krajach. Pacjent to klient. Pytaliśmy: wszyscy, większość czy nieliczni? Kto to jest wielki lekarz? Na jaką nagrodę mogą liczyć i jak się mierzą z porażkami? Skąd czerpią wzory, kto jest dla nich mistrzem? Nagradzali naszą ciekawość. Opowiadali o najbardziej intymnych sprawach, często były to wyznania bardzo poruszające. Chętnie mówili o sensie cierpienia, choroby i o śmierci, z którą tak często mieli do czynienia. Szczeklik, Trojanowski, Religa, Kozuschek, Gibiński, Rudowski i inni. Niektórzy już nie żyją, a zapisy rozmów z nimi są jak testamenty wielkich lekarzy."
Dariusz Kortko
„Ludzie czy bogowie” to książka potrzebna nowym pokoleniom lekarzy. I pacjentom, którzy powinni wierzyć, że są naprawdę w dobrych rękach.
Krystyna Bochenek i Dariusz Kortko przeprowadzili rozmowy m.in. z: dr Tomaszem Dangelem (anestezjologiem), prof. Kornelem Gibińskim (internistą i gastroenterologiem), prof. Jerzym Hołowieckim (hematologiem), prof. Franciszekiem Kokotem (nefrologiem, endokrynologiem), prof. Janem Nielubowiczem (chirurgiem), prof. Zbigniewem Religą (kardiochirurgiem), prof. Witold Rudowskim (chirurgiem), prof. Henrykiem Skarżyńskim (otolaryngologiem), prof. Cezarym Szczylikem (onkologiem), prof. Michałem Tenderą (kardiologiem).
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2015-02-20