Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

Zapomnij o grzecznych bohaterkach, pokochaj łobuziary!

Poznaj trzydzieści wyjątkowych postaci literackich, które nie bały się iść własną drogą.

Pippi ma w nosie zasady dorosłych.

Mała Mi jest odważna i niezależna.

Hermiona czerpie siłę z wiedzy i czytania.

Lottie zna swoją wartość i nie zamierza nikogo udawać.

Marysia spełnia się w roli smoka.

Ludka przyjaźni się z drzewami i wspina na najwyższe gałęzie.

Dziarskie, przebojowe, zbuntowane, przełamujące schematy - takie właśnie są łobuziary.

Ty też możesz zostać jedną z nich!

Nowy kanon literatury z łobuziarami w rolach głównych przygotowała ceniona pisarka i aktywistka Sylwia Chutnik, a pięknie zilustrowała Ola Szmida. Takiego zbioru o literackich buntowniczkach jeszcze nie było!

Na końcu każdego rozdziału znajdziesz propozycje inspirujących zabaw, które pomogą ci się stać łobuziarą.

Sylwia Chutnik

W dzieciństwie marzyła o zostaniu pisarką, co udało jej się zrealizować. Jest jedną z najważniejszych i najbardziej utalentowanych polskich autorek. Laureatka Paszportu ,,Polityki", trzykrotnie nominowana do Nagrody Literackiej Nike. Pisze także sztuki teatralne i felietony. Jej książki zostały przetłumaczone już na 10 języków. Śpiewała w kapeli punkowej, lubi litery i różowy tiul.

Ola Szmida

Jej ulubiona postać to Kaczka Daisy, bo nikt nie złości się tak pięknie jak ona. Ola najbardziej lubi rysować i dlatego robi wiele rysunków, ilustracji, komiksów i filmów animowanych. Jest laureatką Nagrody Literackiej m.st. Warszawy za komiks. Gdy nie rysuje, chodzi na spacery ze swoim pieskiem, je płatki kukurydziane i czyści okulary, bo nie wiedzieć czemu, są zawsze brudne.

Informacje dodatkowe o Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Dla młodzieży

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 8 lat

Kup książkę Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie - opinie o książce

Książka jest spisem historii i rysopisów 30 niegrzecznych, szalonych i jedynych w swoim rodzaju bohaterek książek. Każda z nich pochodzi z innej książki i ma inne przygody. Są tu postacie polskie i zagraniczne. Znane i te które dopiero poznajemy. Każdy rozdział kończy się wskazówkami jak stać się daną bohaterką. Dodatkowo książkę zdobią świetne ilustracje i cytaty z książek ,w których dana postać jest bohaterką. Świetnie się czyta i stanowi jakby wstęp do tego by sięgnąć po ksiazki z przedstawionymi bohaterkami i poznać bardziej ich losy i przygody. Ciekawa ,zabawna poprawiająca humor. Piekna okładka. Obowiązkowa lektura dla każdego niezależnie od wieku i płci .

Avatar użytkownika - literackie_smacz
literackie_smacz
Przeczytane:2024-11-13, Chcę przeczytać,

Sylwia wybrała 30 znanych z literatury dziecięcej łobuziar - dziewczyn odważnych, mających własne zdanie i poglądy, idących pod prąd, często w nie sprzyjającym otoczeniu. Opisuje te postacie, wypisuje ich cechy charakteru i...daje wskazówki, jak taką łobuziarą zostać.

Wiecie, czasami taka łobuziara w nas siedzi gdzieś głęboko i nie ma odwagi się pokazać i ta książka jest poniekąd taką motywacją, być robić co się chce i być sobą.

Napisana prostym językiem, okraszona kolorowymi ilustracjami i przy każdej postaci mamy propozycję zadania do wykonania.

Przyznam, że o wielu łobuziarach nie miałam pojęcia, więc czytałam z zaciekawieniem.

Mamy w niej Pippi, Anię Shirley, Małą Mi, Alicję z Krainy Czarów czy Anne Frank, bo gdy się nad tym zastanowić, każda z tych postaci literackich była na swój sposób łobuziarą.

Czyta się szybko. Jest ciekawie, refleksyjnie, motywująco.

Książka dla każdej małej i dużej dziewczyny, gdyż nigdy nie jest za późno, by zostać łobuziarą!

Idealna na prezent książka w twardej oprawie i z przesłaniem.

Avatar użytkownika - aggusia
aggusia
Przeczytane:2024-11-10, Ocena: 5, Przeczytałam,

Łobuziary na start!

Ależ to świetna książka! Sprawiła, że cofnęłam się do czasów swojego dzieciństwa i nastolectwa! Przypomniała mi wszystko, co w tamtym czasie nadawało rytm mojemu czytelniczemu życiu, jak wbrew rodzicielskim zakazom nakrywałam się kołdrą i z latarką w dłoni zaczytywałam się w przygodach moich ulubionych bohaterek, rano nie mogąc dobudzić się do szkoły. Wiele ze wspomnianych przez autorkę książek czytałam będąc już osobą dorosłą. Również zarywając noce...

Sylwia Chutnik wzięła na tapet sylwetki najpopularniejszych literackich bohaterek z książek dla dzieci i młodzieży. I nie, nie są to bynajmniej grzeczne dziewczynki. To buntowniczki, łobuziary z krwi i kości, ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa. To dziewczynki z pazurem, pełne werwy, które mimo młodego wieku i czasem smutnego życia, wiedziały, czego chcą i nie bały się podążać za swoimi marzeniami. Zadziorne, energetyczne, rezolutne, inteligentne i pomysłowe, zaradne i przebojowe. Czasem także, jak Mała Mi czy Pchła Szachrajka, złośliwe i chochlikowate.

To rewelacyjna książka-przewodnik, która ogniskując się na bohaterkach literackich, kieruje też uwagę czytelnika na książki, w których występują. Oprócz współczesnych książek topowych są to także często już dzisiaj zapomniane i mało popularne powieści. Ale przecież nie gorsze od tych czytanych dzisiaj. Kto z nas nie czytał ,,Szaleństwa Majki Skowron", ,,Pollyanny", Ożogowskiej hecy na 14 fajerek czy moich ulubionych ,,Szaleństw panny Ewy"? Jest ktoś taki? Zaryzykuję odpowiedź - nie sądzę :)

Mała Mi, Hermiona Granger, Ewa Tyszowska i Pippi, to moje ulubienice.

Książka, oprócz tekstów Sylwii Chutnik napisanych z przymrużeniem oka, zabawnie i wciągająco, zawiera również ilustracje Oli Szmidy. Przepiękne, kolorowe, trochę karykaturalne, jakby celowo przerysowane dla podkreślenia łobuziarskości bohaterek. No ale jak mawiała Alicja z Krainy Czarów, ,,cóż jest warta książka, w której nie ma rozmów ani obrazków?".

Po każdym rozdziale młode czytelniczki znajdą też porady, jak przemienić się lub upodobnić do swojej ulubionej bohaterki!

Warszawa kobiet
Sylwia Chutnik0
Okładka ksiązki - Warszawa kobiet

Warszawianki fundowały klasztory, budynki użyteczności publicznej, projektowały i rzeźbiły, uczyły nowe pokolenia, pisały książki i opiekowały się biednymi...

Smutek cinkciarza
Sylwia Chutnik0
Okładka ksiązki - Smutek cinkciarza

"Smutek cinkciarza" - seria Na F/AKTACH, opowieść zainspirowana jest śmiercią cinkciarza, którego zabił w windzie jego syn. Sprawa została umorzona we...