Zapomnij o grzecznych bohaterkach, pokochaj łobuziary!
Poznaj trzydzieści wyjątkowych postaci literackich, które nie bały się iść własną drogą.
Pippi ma w nosie zasady dorosłych.
Mała Mi jest odważna i niezależna.
Hermiona czerpie siłę z wiedzy i czytania.
Lottie zna swoją wartość i nie zamierza nikogo udawać.
Marysia spełnia się w roli smoka.
Ludka przyjaźni się z drzewami i wspina na najwyższe gałęzie.
Dziarskie, przebojowe, zbuntowane, przełamujące schematy - takie właśnie są łobuziary.
Ty też możesz zostać jedną z nich!
Nowy kanon literatury z łobuziarami w rolach głównych przygotowała ceniona pisarka i aktywistka Sylwia Chutnik, a pięknie zilustrowała Ola Szmida. Takiego zbioru o literackich buntowniczkach jeszcze nie było!
Na końcu każdego rozdziału znajdziesz propozycje inspirujących zabaw, które pomogą ci się stać łobuziarą.
Sylwia Chutnik
W dzieciństwie marzyła o zostaniu pisarką, co udało jej się zrealizować. Jest jedną z najważniejszych i najbardziej utalentowanych polskich autorek. Laureatka Paszportu ,,Polityki", trzykrotnie nominowana do Nagrody Literackiej Nike. Pisze także sztuki teatralne i felietony. Jej książki zostały przetłumaczone już na 10 języków. Śpiewała w kapeli punkowej, lubi litery i różowy tiul.
Ola Szmida
Jej ulubiona postać to Kaczka Daisy, bo nikt nie złości się tak pięknie jak ona. Ola najbardziej lubi rysować i dlatego robi wiele rysunków, ilustracji, komiksów i filmów animowanych. Jest laureatką Nagrody Literackiej m.st. Warszawy za komiks. Gdy nie rysuje, chodzi na spacery ze swoim pieskiem, je płatki kukurydziane i czyści okulary, bo nie wiedzieć czemu, są zawsze brudne.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Dla młodzieży
„Świat stworzony w wyobraźni jest równie ważny i niemal tak samo realny jak ten, który nas otacza.”
Czekałam na tę książkę z utęsknieniem, chociaż wiedziałam, że to ona czeka na mój powrót do domu. Gdy wreszcie się za nią zabrałam, nie było już możliwości odłożenia jej na późniejszy termin. Chociaż to książka dla dzieci i młodzieży, to ja czytałam ją jak stworzoną dla mnie... Zawsze lubiłam czytać książki dla dzieci i tak już zostało. Czytam je teraz wnukom, lecz także dla samej siebie, bo w trakcie lektury wracam do lat dzieciństwa, bez zbędnych problemów, choć kiedyś wydawało się zupełnie inaczej.
Zazwyczaj w książkach bohaterki były grzeczne i poukładane, stanowiące zupełne przeciwieństwo mnie i moich koleżanek z podwórka. Lecz czy dziewczynki zawsze muszą być takie grzeczne i ślicznie ubrane jak laleczki? Moim zdaniem - nie! Dlatego cieszę się, że Sylwia Chutnik zebrała aż tak dużo łobuziarek w jednej książce.
Pięknie wydana książka zachęca do lektury tym bardziej, że Ola Szmida wykonała rewelacyjne ilustracje. Gdy czytałam mojej wnuczce to musiałam powtarzać lekturę kilkukrotnie i musiałam obiecać, że przeczytamy razem książki o tych bohaterkach. Taka książka była mi właśnie w tej chwili potrzebna, pewnie nie tylko dla mnie okazała się jakby ukojeniem...
Literackie łobuziary uporządkowane są w kolejności alfabetycznej. Od Alicji z krainy czarów, przez Anię Shirley, Lottę, Majkę Skowron, Małą Mi, Pippi, Pollyannę aż po Tosię Jastrzębską. W sumie jest ich aż trzydzieści a myślę, że gdyby głębiej poszukać, to znalazłoby się pewnie jeszcze więcej niesfornych dziewczynek. I chociaż traktuje się je jako łobuziary, to wyrastają z nich potem mądre i rozważne kobiety.
"Upór, pewność siebie, wygadanie i siłę Pippi wykorzystywała też konsekwentnie do tego, aby pomagać potrzebującym."
"Złośliwość często kojarzy się z okrucieństwem, ale przecież nie zawsze jest z nim związana. Za docinkami Małej Mi nie stoją złe intencje."
Każda z bohaterek czymś innym się wyróżnia i na swój sposób buntuje, lecz każdą za coś innego możemy nie tylko polubić, ale także możemy się od nich czegoś nauczyć.
Tym bardziej, że na końcu opisu każdej łobuziary autorka podaje propozycje zabaw, w czasie których można upodobnić się do bohaterki i to nie tylko fizycznie, lecz spróbować postępować tak jak opisywana łobuziara. Każdy może zostać jedną z nich...
Ja w trakcie lektury odbyłam podróż w przeszłość, znam wszystkie bohaterki-łobuzerki, chociaż nie czytałam wszystkich książek, ale postacie znam z opowieści swoich dzieci i wnuków a także z filmów... Z wielką przyjemnością przypominałam sobie książki z dzieciństwa.
Ta książka jest idealnym prezentem, nie tylko gwiazdkowym...
Dziękuję, za możliwość zapoznania się z lekturą, wydawnictwu Znak Literanova oraz Pani Bognie z PRart Media.
Twórczość co poniektórych pisarek bywa na ogół bardzo różna. Mogłam, się o tym przekonać czytając książkę pt. ''Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie'' autorstwa Pani Sylwii Chutnik, która wzbudziła, u mnie od samego początku pozytywne emocje w zależności od tego, jak potoczyły, się losy występujących 30 bohaterek.
Spodobał mi się sposób zaprezentowania w pełni obrazu zachowania, charakteru wyglądu bohaterek, które pozostawiły po sobie ślady jako tytułowe łobuziary.
Najczęściej zapamiętywane są przez czytelnika czarne charaktery bohaterek, bo one mają w sobie to coś, czego nie da się do samego końca określić, z jakich powodów polubiliśmy je.
Pani Sylwia Chutnik tym razem zaprasza czytelnika, aby mógł przyglądnąć się nieco wyraźniej trzydziestu bohaterkom.
Dzięki Pani Sylwii Chutnik można przenieść się do literackiej podróży w głąb psychologii, która to będzie stanowiła nietypowe zestawienie tego, co jest nam do tej pory poznane z lektur szkolnych obowiązkowych lub uzupełniających na lekcjach języka polskiego.
Czytając, tę książkę uświadomiłam sobie, które z trzydziestu przedstawionych bohaterek są mi bliskie bądź mogę z łatwością wskazać, że nie miałam możliwości ich poznać.
Jest to wspaniałe uczucie, kiedy analizując, toczące się po kolei codzienne życie bohaterek mogę poniekąd z ukrycia w nim uczestniczyć. Gdy losy bohaterek poznanych nieco wcześniej to miło jest powrócić do wspomnień, kiedy to przerabiało się lekturę z nimi związanymi.
Bohaterką, którą najbardziej zapamiętałam, będącą łobuziarą była Ania Shirley, ponieważ mimo pojawiających się z nią trudności wychowawczych umie zachować zimną krew w każdej sytuacji zawsze kierując się szczerością, upartością, optymizmem i opiekuńczością. Te posiadane przez nią cechy charakteru ujęły mnie w przekonaniu, że kibicowałam jej, aby została, zaakceptowana przez wszystkich mieszkańców wyspy księcia Edwarda dążąc wytrwale ciężką pracą do upragnionego w życiu celu zawodowego, jakim jest wypełnianie misji nauczycielki.
Ilustracje wykonane przez Panią Olę Szmidę uważam, że wyróżniają się wyrazistą dokładnością, która pozwala na dłuższy czas przyglądnąć się im.
Niezwykłe jest to, że Pani Sylwia Chutnik potrafi doskonale odnaleźć się w magicznym świecie lektur szkolnych i oddać im cześć niezależnie od tego, jaka ukrywała się w nich tajemnica. Zadaje pytania, jaka jest bohaterka, kierując do czytelniczki słowa podsumowujące na końcu - ''bądź jak ona'' wskazując imię, o którym jest mowa.
Cieszę się, że czytana przeze mnie książka ''Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie'' zaistniała na rynku wydawniczym, gdyż uświadamia, nam jak niewiele wiemy o bohaterkach, będącymi łobuziarami, ale kierowały się dobrymi intencjami, choć nie zawsze się im to udawało.
Zgromadzona dotychczasowa wiedza o trzydziestu bohaterkach, które są, łobuziarami pozwala mi spojrzeć na nie na nowo, mogę z nimi się zaprzyjaźnić i znaleźć odpowiedzi na pytania, skąd wynikało ich nie zawsze akceptowane zachowanie, będące niezrozumiałe dla najbliższych im osób. Za to nie brakowało im pomysłów, pewności siebie, ambicji, wzbudzając z czasem widoczną na każdym kroku niechęć do nich.
Warto przeczytać tę książkę.
Kim są łobuziary? W książce są to bohaterki, które znane nam są z czasów naszych młodszych lat, np. Ania Shirley, Lotta oraz także te troszkę młodsze, jak np. Hermiona Granger czy Terka Bednarczyk. W sumie jest ich tu 30. One wszystkie nie bały się wyróżniać, iść swoją drogą, walczyć o siebie i innych, buntować się, każda na swój sposób. Okazuje się, że od każdej z postaci możemy się czegoś nauczyć.
Ta książka zabierze czytelnika w podróż do lat młodości. Ja z przyjemnością przypomniałam sobie np. bohaterki książek Małgorzaty Musierowicz czy Lindgren Astrid.
Przepięknie wydana książka. Piękne ilustracje Oli Szmidy, dużo kolorowych pozytywnych ozdobników, ale nie na tyle dużo by wyglądało to kiczowato. Jest bardzo wesoło, przyjemnie się czyta. W środku znajdziemy również wiele cytatów z literatury dziecięcej i młodzieżowej. Ciekawym pomysłem jest także zamieszczenie na końcu każdego rozdziału propozycji zabawy, która ma upodobnić czytelnika do danej bohaterki. Fajny pomysł na nadchodzące długowieczorne nudzimisie ?
Polecam i małym i dużym.
Książka jest spisem historii i rysopisów 30 niegrzecznych, szalonych i jedynych w swoim rodzaju bohaterek książek. Każda z nich pochodzi z innej książki i ma inne przygody. Są tu postacie polskie i zagraniczne. Znane i te które dopiero poznajemy. Każdy rozdział kończy się wskazówkami jak stać się daną bohaterką. Dodatkowo książkę zdobią świetne ilustracje i cytaty z książek ,w których dana postać jest bohaterką. Świetnie się czyta i stanowi jakby wstęp do tego by sięgnąć po ksiazki z przedstawionymi bohaterkami i poznać bardziej ich losy i przygody. Ciekawa ,zabawna poprawiająca humor. Piekna okładka. Obowiązkowa lektura dla każdego niezależnie od wieku i płci .
Sylwia wybrała 30 znanych z literatury dziecięcej łobuziar - dziewczyn odważnych, mających własne zdanie i poglądy, idących pod prąd, często w nie sprzyjającym otoczeniu. Opisuje te postacie, wypisuje ich cechy charakteru i...daje wskazówki, jak taką łobuziarą zostać.
Wiecie, czasami taka łobuziara w nas siedzi gdzieś głęboko i nie ma odwagi się pokazać i ta książka jest poniekąd taką motywacją, być robić co się chce i być sobą.
Napisana prostym językiem, okraszona kolorowymi ilustracjami i przy każdej postaci mamy propozycję zadania do wykonania.
Przyznam, że o wielu łobuziarach nie miałam pojęcia, więc czytałam z zaciekawieniem.
Mamy w niej Pippi, Anię Shirley, Małą Mi, Alicję z Krainy Czarów czy Anne Frank, bo gdy się nad tym zastanowić, każda z tych postaci literackich była na swój sposób łobuziarą.
Czyta się szybko. Jest ciekawie, refleksyjnie, motywująco.
Książka dla każdej małej i dużej dziewczyny, gdyż nigdy nie jest za późno, by zostać łobuziarą!
Idealna na prezent książka w twardej oprawie i z przesłaniem.
Łobuziary na start!
Ależ to świetna książka! Sprawiła, że cofnęłam się do czasów swojego dzieciństwa i nastolectwa! Przypomniała mi wszystko, co w tamtym czasie nadawało rytm mojemu czytelniczemu życiu, jak wbrew rodzicielskim zakazom nakrywałam się kołdrą i z latarką w dłoni zaczytywałam się w przygodach moich ulubionych bohaterek, rano nie mogąc dobudzić się do szkoły. Wiele ze wspomnianych przez autorkę książek czytałam będąc już osobą dorosłą. Również zarywając noce...
Sylwia Chutnik wzięła na tapet sylwetki najpopularniejszych literackich bohaterek z książek dla dzieci i młodzieży. I nie, nie są to bynajmniej grzeczne dziewczynki. To buntowniczki, łobuziary z krwi i kości, ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa. To dziewczynki z pazurem, pełne werwy, które mimo młodego wieku i czasem smutnego życia, wiedziały, czego chcą i nie bały się podążać za swoimi marzeniami. Zadziorne, energetyczne, rezolutne, inteligentne i pomysłowe, zaradne i przebojowe. Czasem także, jak Mała Mi czy Pchła Szachrajka, złośliwe i chochlikowate.
To rewelacyjna książka-przewodnik, która ogniskując się na bohaterkach literackich, kieruje też uwagę czytelnika na książki, w których występują. Oprócz współczesnych książek topowych są to także często już dzisiaj zapomniane i mało popularne powieści. Ale przecież nie gorsze od tych czytanych dzisiaj. Kto z nas nie czytał ,,Szaleństwa Majki Skowron", ,,Pollyanny", Ożogowskiej hecy na 14 fajerek czy moich ulubionych ,,Szaleństw panny Ewy"? Jest ktoś taki? Zaryzykuję odpowiedź - nie sądzę :)
Mała Mi, Hermiona Granger, Ewa Tyszowska i Pippi, to moje ulubienice.
Książka, oprócz tekstów Sylwii Chutnik napisanych z przymrużeniem oka, zabawnie i wciągająco, zawiera również ilustracje Oli Szmidy. Przepiękne, kolorowe, trochę karykaturalne, jakby celowo przerysowane dla podkreślenia łobuziarskości bohaterek. No ale jak mawiała Alicja z Krainy Czarów, ,,cóż jest warta książka, w której nie ma rozmów ani obrazków?".
Po każdym rozdziale młode czytelniczki znajdą też porady, jak przemienić się lub upodobnić do swojej ulubionej bohaterki!
Czasami największą zemstą jest po prostu przeżyć. Na własnych zasadach, wbrew trudnościom, nie pytając o zgodę. Czasem, jak w przypadku Dzidki, nadejście...
Liczy się tylko numer 1! Kobiety, które walczą to seria niezwykłych wywiadów przeprowadzonych przez Sylwię Chutnik z kobietami, które...
Przeczytane:2024-12-09, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024, 52 książki 2024,
Każda z nas ma w sobie coś w łobuziary. Może nawet o tym nie wie, ale po przeczytaniu tej lektury znajdzie wiele takich cech. A Ty z która łobuziarą literacką się utożsamiasz?
Sylwia Chutnik w najnowszej lekturze zabiera nas w literacką podróż, w której poznamy bliżej bohaterki, które zasługują na miano Łobuziarek. Autorka przedstawia trzydzieści bohaterek, w układzie alfabetycznym. Kogo mamy w tym zestawieniu? Jest Alicja z krainy czarów, oczywiście Ania Shirley, nie może zabraknąć Majki Skowron, wspominamy Lottę, Pollyannę, Pchłę Szachrajkę i Pippi. I wiele innych ciekawych i godnych zainteresowania postaci. Jakie one są? Szalone i odważne, niegrzeczne i pyskate, roztrzepane i niezależne. Każda z nich stara się iść swoją obraną drogą, niczym się nie zrażając przy okazji. Są sobą, nikogo nie udają i nie naśladują. To niegrzeczne indywidualistki, które zasługują na miano literackich Łobuziar.
Autorka w bardzo interesujący i ciekawy sposób przedstawia bohaterki. Każdej z nich poświęca kilka stron, okraszonych kolorowymi obrazkami i ciekawymi cytatami z każdej powieści. Dzięki temu nie można się nudzić, otrzymujemy kwintesencję informacji o każdej bohaterce. A na deser, każda łobuziara zachęca do zabawy, pokazuje, jak można stać się taką łobuziarą. Tylko ostrożnie z tymi zabawami, aby wszystkie grzeczne dziewczynki nie dołączyły do grona tych niegrzecznych.
Nie można nie wspomnieć, że książka jest pięknie wydana, w twardej i kolorowej okładce. A w środku również mnóstwo ilustracji, w chmurkach i ramkach wiele inspirujących i charakteryzujących każdą łobuziarę cytatów. Wspaniała lektura, dla czytelnika w każdym wieku, dla młodego i trochę starszego. Ja się świetnie przy niej bawiłam, wróciłam wspomnieniami do pięknych chwil u boku ulubionych bohaterek. Aż zatęskniłam za niektórymi historiami i postanowiłam do nich wrócić.
Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie to lektura, jakiej jeszcze nie było. Pomysł znakomity, wielkie zaangażowanie autorki w przygotowanie tego kalejdoskopu postaci. Mnóstwo ciekawych informacji w jednym zbiorze. To zachęcająca opowieść do sięgnięcia po jeszcze więcej. Autorka tylko zaintrygowała i dała namiastkę każdej łobuziary. Aby poznać dobrze każdą z nich, wystarczy sięgnąć po trzydzieści opowieści, z zadziornymi buntowniczkami w roli głównej.
Ta książka to znakomity prezent pod choinkę. Jestem pewna, że osoba obdarowana będzie zadowolona, nie zawsze ma się okazję otrzymać taki kalejdoskop postaci do naśladowania, w jednym zestawieniu. Zabawa z bohaterkami jest nietuzinkowa, pełna emocji i bez chwili wytchnienia. Jedno jest pewne, po tej lekturze nigdy już nie będziesz grzeczna!
Polecam, godna zainteresowania!