Literackie przechadzki po Paryżu

Fenomen XIX-wiecznej stolicy świata zaklęty w literaturze

Książka Literackie przechadzki po Paryżu to owoc wieloletniej pasji i fascynacji kulturą francuską. Autorka w barwny sposób opisuje fenomen XIX-wiecznego Paryża, ,,stolicy świata" tamtego okresu. Przypomina dzieła literatury polskiej poświęcone Paryżowi oraz bogactwo tekstów kultury z nim związanych. Co najważniejsze, dokumentuje ogromny wpływ, jaki francuska kultura, obyczajowość i język wywarły na polskich autorów okresu pozytywizmu i Młodej Polski. Publikacja ta jest również hołdem dla miasta, które przez wieki oczarowywało kolejne pokolenia, stając się inspiracją dla wszystkich poszukujących wolności i lepszego życia.

Informacje dodatkowe o Literackie przechadzki po Paryżu :

Avatar użytkownika - olgamajerska
olgamajerska
Przeczytane:2022-06-30, Ocena: 5, Przeczytałam,

XIX- wieczny Paryż.

Miasto wyjątkowe, wielbione, ukochane przez artystów, skupiające śmietankę towarzyską, słusznie więc nazwane przez Waltera Benjamina „ stolicą XIX wieku ”.

Dla nas, Polaków, stolica Francji ma szczególne znaczenie. To właśnie w tym mieście, przez wiele lat skupiało się życie kulturalne i artystyczne naszych najwybitniejszych rodaków. To w Paryżu powstawały najsłynniejsze dzieła Mickiewicza, Słowackiego, Norwida, Miłosza czy Gombrowicza. Tutaj funkcjonował Instytut Literacki, tutaj Jerzy Giedroyć i Gustaw Herling-Grudziński wydawali niezapomniany miesięcznik „ Kultura ”, a Karol Szymanowski tworzył swoje opery.

Ten fenomen Paryża, „ stolicy świata ”, podjęła się zobrazować Aleksandra Bajerska w swojej książce „ Literackie przechadzki po Paryżu ”, która jest owocem wieloletniej fascynacji kulturą francuską. To efekt 8 lat pracy badawczej, podróży do Paryża czy poszukiwań w archiwach, bibliotekach i katalogach. Jak można się domyślić, ten ogrom materiału, jaki wykazało poszukiwanie, niełatwo było skategoryzować i zbadać. Autorka jednak umiejętnie zebrała najważniejsze informacje dotyczące tego miasta, przedstawiła jego historię, wpływ na kulturę nie tylko polską, ale światową. Podzieliła treść na rozdziały, które są przystępne w odbiorze, dopracowane i wzbogacone cytatami z dzieł. Na końcu znajduje się bibliografia, z której korzystała, więc jeśli ktoś chce poszerzyć swoją wiedzę na dany temat, wie, gdzie szukać.

Choć literatury popularnonaukowej nie czytam na co dzień, muszę przyznać, że w tym przypadku była to ciekawa i inspirująca „ literacka przechadzka po Paryżu ”. Zobaczyłam dzięki niej różne oblicza XIX-wiecznego Paryża oraz wpływ jaki to miasto wywarło na kulturę polską. Widać i czuć w tej książce pasję i ogrom pracy jaki Aleksandra Bejerska włożyła, by należycie przedstawić stolicę Francji, która tak jak kiedyś, tak po dzień dzisiejszy oczarowuje pokolenia.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk