Leksykon światła i mroku

Powieść uhonorowana Norweską Nagrodą Księgarzy 2018

Mistrzowskie połączenie autentycznej historii rodzinnej z wielką Historią

Brawurowy podwójny portret młodego mężczyzny, jednego z najbardziej znienawidzonych i brutalnych norweskich kolaborantów w czasach okupacji niemieckiej, oraz ocalałej z Holokaustu żydowskiej rodziny, która po wojnie zamieszkała w jego domu - niemym świadku zdarzeń.

Powieść stała się wydarzeniem literackim w Norwegii, szybko osiągając status bestsellera, zdobywając uznanie krytyków i czytelników. Prawa do jej wydania sprzedano do ponad 20 krajów. Polskie tłumaczenie ukazuje się jako jedno z pierwszych na świecie.

,,Nie byłoby sukcesu tej powieść bez niepodważalnego talentu pisarskiego jej autora". Verdens Gang

,,Mistrzowska proza". Adresseavisen

Informacje dodatkowe o Leksykon światła i mroku:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2020-06-17
Tytuł oryginału: Leksikon om lys og mrke

Tagi: bóg Współczesna proza literacka

Kup książkę Leksykon światła i mroku

Leksykon światła i mroku - opinie o książce

Avatar użytkownika - Jarzebinka
Jarzebinka
Przeczytane:2022-01-27, Przeczytałam, Literatura ,

"Leksykon światła i mroku" Simon Stranger
Ta książka to w dużej mierze fakty i historia rodziny autora która przed laty mieszkała w ,, złym domu,,. Powieść zaczyna się od kamienia pamięci- ( w różnych miastach Europy rozmieszcza się takie kamienie), jest ich już siedemdziesiąt tysięcy i są na nich wyryte nazwiska osób które zginęły podczas drugiej wojny światowej, są wmurowane w chodniki w miejscu w którym mieszkała dana osoba,data ich aresztowania i jeśli jest znana to data śmierci. Kamień od którego autor zaczyna książkę to kamień Hirscha Komissara, dziadka teściowej autora. Mieszkał on ze swoją żoną i synami w Trondheim, został aresztowany i rozstrzelany. Syn autora zapytał dlaczego zginął, odpowiedź że był żydem nie wystarczyła chłopcu, nie potrafił tego zrozumieć. To między innymi było powodem do napisania tej książki. Dlaczego leksykon,bo książka jest napisana w formie alfabetycznego leksykonu z hasłami które autor omawia. To pozwala autorowi na chronologię zdarzeń, opowiada o konkretnych osobach,i tym jak rodziło się zło w ludziach,o okrucieństwie,o zadawaniu bólu i popełnionych mordach.
Dziadek Hirsch wraz z żoną prowadził sklep z ekskluzywną odzieżą i kapeluszami. Aresztowanie Hirscha spowodowało że Maria z synami musiała uciekać,po wojnie Maria zaczęła prowadzić sklep na nowo, zaproponowała synowi Garsonowi by prowadził sklep razem z nią. W tym celu kupiła dla niego i jego rodziny dom w dobrej okolicy ,z dużym ogrodem i do tego tanio. Wiedziała że to sławny,, zły dom,,,(klasztor bandy Rinnana), oddział,, Sinderabteilung Lola,, miał w nim swoją siedzibę, to ludzie działający pod dowództwem Henryego Olivera Rinnana odpowiedzialny za nazistowskie zbrodnie w Norwegii, prawie połowa osób z tej grupy została po wojnie skazana za zbrodnie wojenne. Autor skupia się na Rinnanie na jego historii,na zrozumieniu jak i kiedy stał się tak okrutny i zły. A mianowicie od dzieciństwa zmagał się z kompleksem niższości ( miał 161cm wzrostu) z tego powodu czuł się bardzo źle wśród rówieśników. Za wszelką cenę chciał się wyróżniać , chciał być podziwiany i lubiany a hitlerowcy dali mu ku temu sposobność. Dali mu narzędzia i sposób żeby zaistnieć, zabłysnąć, dorobić się ale i trochę zemścić. Brał udział w przesłuchaniach, aresztowaniach ruchów oporu,katowaniach i egzekucjach. Do końca wierzył w zwycięstwo Niemców.
Kiedy wprowadza się tam rodzina Garsona , dzieci jeszcze odkrywają w piwnicy czy na strychu pamiątki po grupie Rinnana.
Autor przez całą książkę stara się odpowiedzieć na pytanie dlaczego ludzie ginęli, cały czas szuka odpowiedzi żeby jego syn i inni zrozumieli, że ludzie potrafią być okrutni i dobrzy, mogą być nimi jednocześnie. Bardzo mocna książka, napisana w profesjonalny ale bardzo dostępny sposób, bardzo trudno jest ją odłożyć zwłaszcza że wiemy że to fakty, historia, o ludziach którzy żyli,czuli, kochali, cierpieli i umierali. Trzeba poznać ich historie żeby czuli że o nich pamiętamy. Że kamień pamięci sprostał swojemu zdaniu.
Polecam

Baśka. Łobuzerka