Legendy polskie dla dzieci w obrazkach

Komu i jak udało się pokonać Bazyliszka? Skąd się wzięły toruńskie pierniki? Co stało się z Popielem i jego żoną? Jak powstała Warszawa? Kto pokonał Smoka Wawelskiego? Czego zażądała Złota Kaczka w zamian za bogactwo? Jakie święto wyprawił dla swego syna Piast Kołodziej i co z tego wynikło? Jeśli chcesz, żeby Twoje dziecko poznało odpowiedzi na te i inne pytania, a przy tym dobrze się bawiło, to ,,Legendy polskie dla dzieci w obrazkach" są pozycją dla was. Ta niezwykła książka stanowi nie tylko doskonałe wprowadzenie w świat polskich legend, ale także ćwiczy spostrzegawczość i umiejętność opowiadania. Przede wszystkim jednak rozwija wyobraźnię i zachęca do wspólnego mądrego spędzania czasu. Na początku książki zamieszczone zostały streszczenia legend, ułatwiające śledzenie wydarzeń na kolejnych stronach rozrysowanych bardzo szczegółowo i z dużym humorem przez Nikolę Kucharską.

,,Legendy polskie dla dzieci w obrazkach" to znakomity prezent dla całej rodziny!

Nikola Kucharska - grafik, ilustrator, projektant. Czyta wszystko -- etykietki do szamponów, dzieła współczesne i klasykę literatury. Zbiera gumki recepturki, ptasie pióra i starocie. Hobbystycznie pisze opowiadania na starej maszynie do pisania. Posiadaczka dwóch kotów i kaktusa. Rysuje, szkicuje, maluje, robi logotypy i plakaty.

Informacje dodatkowe o Legendy polskie dla dzieci w obrazkach:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2015-06-03

Kup książkę Legendy polskie dla dzieci w obrazkach

Legendy polskie dla dzieci w obrazkach - opinie o książce

Avatar użytkownika - kavayee
kavayee
Przeczytane:2015-06-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Kto z nas nie słyszał legendy o Smoku Wawelskim ziejącym ogniem i siejącym postrach? Na pewno ogromna część z Was kojarzy też legendę o bazyliszku, ale już na przykład opowieść o Złotej Kaczce nie jest znana aż tak powszechnie. A to raptem niewielka część polskich legend, które, krążąc od wieków, uprzyjemniają wieczorną herbatkę i dodają magii wielu miejscom, które być może już widzieliśmy. W końcu ilu z niezliczonej ilości turystów odwiedzających nie kojarzy legendarnego Smoka i sprytnego szewczyka?

„Legendy polskie dla dzieci w obrazkach” to niewielka książeczka, która ma jednak ogromny potencjał. Twarda oprawa i ogólna konstrukcja sprawia, że ciężko będzie ją zniszczyć, nawet przy przeglądaniu po raz setny (a przecież przy dzieciach to zupełnie normalne). Nikola Kucharska to autorka ilustracji w tej pełnej legend pozycji, która będzie ilustrowała książkę dla dzieci „Znowu kręcisz, Zuźka!” – z tego co widzę, w bardzo podobnej stylizacji, więc z całego serca polecam obie, nie tylko dla dzieci.

Sama absolutnie nie zdawałam sobie sprawy, że była jakaś legenda o toruńskich piernikach! O bazyliszku owszem, coś tam pamiętałam, już nie wspominając o klasycznym Smoku Wawelskim (może niektórzy pamiętają nawet bajkę „Porwanie Baltazara Gąbki – miała genialny dubbing!). „Legendy polskie dla dzieci w obrazkach” czyta się przyjemnie, bo są napisane z humorem i w bardzo prosty sposób. Piękne ilustracje są idealnym dopełnieniem treści, a ciekawe ich rozmieszczenie sprawia, że nawet można by pokusić się o stworzenie z nich mini gry planszowej! Będzie to świetna rozrywka dla dzieci, które dopiero poznają świat rodzimych legend, jak i dla rodziców czytających dzieciom – przypomnienie sobie tych błyskotliwych historii odmładza o kilkanaście lat.

Jak to działa? Sport
Nikola Kucharska0
Okładka ksiązki - Jak to działa? Sport

Klara fascynuje się światem wokół. Chciałaby zrozumieć, dlaczego warto uprawiać sport, a w przyszłości zostać trenerką albo komentatorką sportową. Każdą...

Fakty i plotki o smokach
Nikola Kucharska0
Okładka ksiązki - Fakty i plotki o smokach

Najwybitniejsze dzieło architektury cukrowej to zamek zbudowany z kostek cukru - fakt czy plotka? Najwięcej złóż krotoskały, smoczego przysmaku, znajduje...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk