Książka ta idzie tropami bohaterów „Ulissesa”. Jednocześnie stara się raz jeszcze przemyśleć zasadnicze problemy, jakie stawia przed czytelnikiem lektura stworzonej przez Joyce’a księgi.
Pazińskiego interesują zarówno źródła inspiracji, jak i wpływ tradycji piśmienniczej i myśli filozoficznej na „Ulissesa”, a także wykorzystane w nim mity i legendy oraz ukryte odwołania do innych dzieł literackich i dyscyplin wiedzy.
Przede wszystkim, autor chciał jednak pokazać dwoistość słynnej powieści, którą można opisać za pomocą dwóch symboli: greckiego labiryntu i biblijnego drzewa życia”.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2019 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
Język oryginału: Polski
"Z zamiłowania Pazińskiego do malarstwa Wojtkiewicza zrodziła się namiętna i pasjonująca książka, która - jak każda udana na temat wielkiego dzieła - jest...
Paszport Polityki 2009Książka nominowana do nagrody Nike 2010Bohater Pensjonatu odwiedza miejsce, gdzie jako dziecko bywał z babcią - żydowski dom wypoczynkowy...
Przeczytane:2025-02-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, E-book,
Analiza największego dzieła Joyce'a "Ulissesa". Odwołania do Biblii, mitologii. Nawiązania do słynnych dzieł literackich.
Porównania z innymi książkami analizującymi "Ulissesa".Dlaczego to była kontrowersyjna lektura? Długa droga do pojawienia się na półkach.
Polecam dociekliwym czytelnikom.