Labirynt i drzewo. Studia nad Ulissesem Jamesa Joyce'a

Książka ta idzie tropami bohaterów „Ulissesa”. Jednocześnie stara się raz jeszcze przemyśleć zasadnicze problemy, jakie stawia przed czytelnikiem lektura stworzonej przez Joyce’a księgi.
Pazińskiego interesują zarówno źródła inspiracji, jak i wpływ tradycji piśmienniczej i myśli filozoficznej na „Ulissesa”, a także wykorzystane w nim mity i legendy oraz ukryte odwołania do innych dzieł literackich i dyscyplin wiedzy.
Przede wszystkim, autor chciał jednak pokazać dwoistość słynnej powieści, którą można opisać za pomocą dwóch symboli: greckiego labiryntu i biblijnego drzewa życia”.

Informacje dodatkowe o Labirynt i drzewo. Studia nad Ulissesem Jamesa Joyce'a:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2019 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
Język oryginału: Polski

Tagi: Ulisses Joyce

Kup książkę Labirynt i drzewo. Studia nad Ulissesem Jamesa Joyce'a

Labirynt i drzewo. Studia nad Ulissesem Jamesa Joyce'a - opinie o książce

Analiza największego dzieła Joyce'a "Ulissesa". Odwołania do Biblii, mitologii. Nawiązania do słynnych dzieł literackich.

Porównania z innymi książkami analizującymi "Ulissesa".Dlaczego to była kontrowersyjna lektura? Długa droga do pojawienia się na półkach.

Polecam dociekliwym czytelnikom.

Przebierańcy w nicości. Rzecz o malarstwie Witolda Wojtkiewicza
Piotr Paziński0
Okładka ksiązki - Przebierańcy w nicości. Rzecz o malarstwie Witolda Wojtkiewicza

"Z zamiłowania Pazińskiego do malarstwa Wojtkiewicza zrodziła się namiętna i pasjonująca książka, która - jak każda udana na temat wielkiego dzieła - jest...

Pensjonat
Piotr Paziński0
Okładka ksiązki - Pensjonat

Paszport Polityki 2009Książka nominowana do nagrody Nike 2010Bohater Pensjonatu odwiedza miejsce, gdzie jako dziecko bywał z babcią - żydowski dom wypoczynkowy...