Napisana z epickim rozmachem opowieść o szaleństwie, potędze sztuki, wielkiej miłości i tragedii sprzed lat.
Znany malarz Robert Oliver rzuca się z nożem na obraz w Galerii Narodowej i zostaje umieszczony w szpitalu psychiatrycznym. Co nim kierowało? Prawdy usiłuje dociec doktor Marlow. Prowadząc swoiste śledztwo, poznaje losy trzech kobiet, które wpłynęły na życie jego pacjenta: żony, kochanki i tej najważniejszej – Beatrice, żyjącej w Paryżu w... XIX wieku. Dlaczego Oliver ją obsesyjnie portretował? Co jej się przydarzyło? Dwie tajemnice, dawna i współczesna, splatają się w jedną.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2010-07-01
Tytuł oryginału: The Swan Thieves
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jan Kabat
Książka bardzo przeciętna. Czekałam na jakieś rozwinięcie, spektakularny finał, jednak powieść skończyła się zanim zdażyła tak naprawdę się rozpocząć. Warsztat autorki bardzo dobry, jednak brak pomysłu na dobrą fabułę. Myślę że sięgnełabym po inną powieść tej autorki, bo na prawdę zapowiada się dobrze.
Kiedy młoda Amerykanka żyjąca w Europie znajduje średniowieczną książkę i plik listów złowrogo zaadresowanych do "Mojego Drogiego i Nieszczęsnego...
Przeczytane:2015-10-31, Ocena: 4, Przeczytałam, czytam regularnie w 2015 roku, Mam,