Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz

Ocena: 5.32 (22 g³osów)
Inne wydania:

Niezwyk³a historia dwóch Chinek laotong: przyjació³ek od serca, które by zostaæ bratnimi duszami musia³y wed³ug tradycji posiadaæ wiele wspólnych cech. Lilia i Kwiat ¶niegu urodzi³y siê w tym samym czasie i tego samego dnia brutalnie skrêpowano im stopy. Ich losy, wyznaczone przez chiñskie zwyczaje, potoczy³y siê jednak odmiennie...

Informacje dodatkowe o Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz:

Wydawnictwo: 12 Posterunek
Data wydania: 2008 (data przybli¿ona)
Kategoria: Literatura piêkna
Tytu³ orygina³u: Snow Flower and the secret fan
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Anna Dobrzañska-Gadowska

Tagi: Chiny tradycja

wiêcej

Kup ksi±¿kê Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz - opinie o ksi±¿ce

Polecam mi³o¶nikom wschodniej kultury,choæ pewnie nie tylko.Równie¿ ka¿demu, który interesuje siê ¶wiatem zarówno tym obecnym jak i dawnym. Ksi±¿ka napisana jest ciekawym jêzykiem i zachêca po siêgniecie po inne pozycje Lisy See.
Chiny w XIX wieku. ¯ycie kobiet, które po³±czy³ szczególny los - los laotong, czyli przyjació³ek, wybieranych na podstawie zgodno¶ci 8 znaków. Los ten zgodnie z chiñsk± tradycj± musi byæ silniejszy ni¿ wiê¼ z rodzin± czy mê¿em. ¦wietnie napisana powie¶æ, ukazuj±ca realia chiñskiej bogatej prowincji. S± tu nadal aran¿owane ma³¿eñstwa, tradycja banda¿owania nóg, ale równie¿ sztywny podzia³ ¶wiata na zewnêtrzny ¶wiat mêski i wewnêtrzny ¶wiat kobiet, który ogranicza siê do "¶wiata" wyznaczonego przez cztery ¶ciany izby na piêtrze. Ich ¶wiat dodatkowo ograniczaj± niewielkie stopy, które s± kart± przetargow± przy zawieraniu ma³¿eñstwa, a jednocze¶nie s± przekleñstwem, bowiem skutecznie przywi±zuj± kobietê do domu. ¦wiat widziany oczami jednej z kobiet staje siê t³em do wydarzeñ, wi±¿±cych losy kilku rodzin.
Literatura Bliskiego i Dalekiego Wschodu zarazem fascynuje i przera¿a przeciêtnego Europejczyka. Zadziwia swoj± egzotyk±, piêknem krajobrazu, a wzbudza trwogê tradycjami, obyczajami i pozycj± kobiet w spo³eczeñstwie. Nie inaczej jest podczas lektury powie¶ci Lisy See. "Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz" to fikcja literacka oparta na autentycznych zapiskach bezimiennych kobiet chiñskich ¿yj±cych w dziewiêtnastym wieku. Autorka zaprasza nas w niezapomnian± podró¿ na chiñsk± prowincjê, gdzie kobieta to "bezu¿yteczna ga³±zka", a potomek p³ci ¿eñskiej, to jeszcze jedna "gêba" do wy¿ywienia, gdzie za najwiêksze b³ogos³awieñstwo uznaje siê ¶mieræ nowo narodzonej dziewczynki. Kobieta od najm³odszych lat uczona jest bezwzglêdnego pos³uszeñstwa: najpierw wzglêdem ojca, potem mê¿a, a na koñcu syna. Od szóstego roku ¿ycia przebywa w domu, gdzie wiêkszo¶æ czasu spêdza w izbie dla kobiet, ucz±c siê prac typowo kobiecych. Bohaterk±, a zarazem narratork± powie¶ci jest osiemdziesiêcioletnia Lilia. Dziêki jej opowie¶ci poznajemy trudy ¿ycia codziennego, obyczaje i okrutn± wzglêdem ma³ych dziewczynek tradycjê krêpowania stóp. Najbardziej przera¿aj±ce jest to, ¿e ból i cierpienie zwi±zane z krêpowaniem stóp zadawa³y swoim córkom matki. Lisa See nie szczêdzi czytelnikowi drastycznych opisów zwi±zanych z tym zwyczajem. Po co i dlaczego krêpowa³o siê stopy? Otó¿ w dziewiêtnastowiecznych Chinach warto¶æ kobiety mierzono dobrze ukszta³towan± stop±, najlepiej o d³ugo¶ci siedmiu centymetrów -- by³a to "z³ota lilia" -- oraz ilo¶ci± urodzonych synów. W praktyce wygl±da³o to w ten sposób, ¿e im mniejsza stopa, tym wy¿sza pozycja w hierarchii spo³ecznej. Kobiety, którym w dzieciñstwie nie krêpowano stóp by³y napiêtnowane, tzn. mog³y pracowaæ w polu albo zostaæ "ma³ymi synowymi" wykorzystywanymi seksualnie przez wszystkich mê¿czyzn w rodzinie. Lilia pochodzi³a z ubogiej rodziny, jednak mia³a szczê¶cie, poniewa¿ jej los zosta³ spleciony z losem innej dziewczynki o imieniu Kwiat ¦niegu i przypieczêtowany laotong czyli wêz³em przyja¼ni, w którym mi³o¶æ siostrzana jest silniejsza i trwalsza ni¿ ta, która wystêpuje miêdzy ma³¿onkami. Dziewczynki, tak jak i wiele kobiet pos³ugiwa³y siê nu shu, czyli sekretnym pismem kobiet. Pismo to ró¿ni³o siê znacznie od pisma mê¿czyzn, którzy nie ingerowali w sposób komunikacji p³ci przeciwnej. Same kobiety musia³y wykazaæ siê inteligencj±, gdy¿ znaczenie s³ów nale¿a³o odczytywaæ w kontek¶cie tekstu, inaczej tre¶æ przekazu wprowadza³a zamêt i niezrozumienie, co natomiast prowadzi³o do nieporozumieñ. "Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz" to powie¶æ o dojrzewaniu kobiet i pokonywaniu przez nie kolejnych etapów ¿ycia: Dni Córki, Dni Upinania W³osów, Dni Ry¿u i Soli, Dniu Spokojnego Siedzenia. Ka¿dy z tych etapów to bogata skarbnica wiedzy na temat obrzêdów, tradycji i obyczajów zwi±zanych z ró¿nymi wydarzeniami, które s± nierozerwalnie zwi±zane z codziennym ¿yciem na chiñskiej prowincji. Poza wspomnianym ju¿ przeze mnie zwyczajem krêpowania stóp dowiadujemy siê miêdzy innymi o tym jak wygl±da³ pochówek zmar³ych, jak wygl±da³y przygotowania przed¶lubne oraz jak przebiega³a sama ceremonia za¶lubin. Zachêcam ka¿dego, kto gotowy jest na to, aby zmierzyæ siê z brutalnym i niewyobra¿alnym dla nas ¿yciem kobiet chiñskich w dziewiêtnastym wieku, do siêgniêcia po powie¶æ Lisy See "Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz".
Ksi±¿ka jest fascynuj±ca, szczególnie pod tym wzglêdem, ¿e zawiera mnóstwo zwyczajów i tradycji wystêpuj±cych w dawnych Chnach. Zawsze bardziej pasjonowa³a mnie Japonia ni¿ Chiny, ale postanowi³am, ¿e przeczytam "Kwiat ¦niegu i sekretny wachlarz" aby dowiedzieæ siê czego¶ wiêcej o tym wielkim kraju azjatyckim. W skrócie: Lilia i Kwiat ¦niegu zostaj± laotong, jest to taki zwi±zek miêdzy kobietami, oparty g³ównie na przyja¼ni i wzajemnym wspieraniu siê w trudnych sytuacjach. Kwiat ¦niegu pochodzi z lepszego domu ni¿ Lilia, obie dorastaj± w ró¿nych warunkach lecz jednak pomimo tego zostaj± najlepszymi przyjació³kami. Jednak Kwiat ¦niegu skrywa pewien sekret a Lilia ostatecznie dopu¶ci siê pewnego czynu, którego bêdzie ¿a³owaæ przez wiele d³ugich lat. Powie¶æ jest naprawdê bardzo ciekawa, podoba³o mi siê szczególnie to pismo kobiet, które znacznie ró¿ni³o siê od pisma mê¿czyzn, by³o bardziej subtelne, delikatne... Nie sk³ada³o siê z liter, tylko z cz±stek wyrazów, które mo¿na by³o zinterpretowaæ na ró¿ny sposób, dlatego pos³ugiwanie siê takim pismem by³o pewnego rodzaju zaszczytem i sztuk±.
Nigdy nie przeczyta³am równie wstrz±saj±cej ksi±¿ki. Minê³o ju¿ trochê czasu, ale ja nadal odczuwam w zwi±zku z ni± ogromne emocje. Ma³a Lilia wstêpuje w zwi±zek latong. Jest to para przyjació³ek, które do koñca ¿ycia darzyæ siê bêd± ogromn± mi³o¶ci±, dzieliæ wszelkimi trudno¶ciami i troskami. Bêd± siê kochaæ bardziej ni¿ w³asnych mê¿ów, gdy¿ w ma³¿eñstwie mi³o¶æ w tamtej kulturze wystêpuje rzadko. Do tej pory Chiny zna³am jedynie z ksi±¿ek Pearl S. Buck. Trafi³am na Lisê See i ju¿ wiem, ¿e bêdzie to jedna z moich ulubionych autorek. Dziêki niej zapozna³am siê z dawnym ¿yciem kobiet w Chinach. By³o ono bardzo trudne i wymaga³o du¿ej cierpliwo¶ci i charakteru. Chyba najgorzej mia³y m³ode mê¿atki, które nie widzia³y swojego mê¿a do dnia ¶lubu i zna³y go tylko z opowie¶ci innych osób. Te¶ciowie traktowali je z pogard±, a je¶li nie mog³y urodziæ zdrowego syna by³y na straconej pozycji. Ze szczegó³ami zosta³ tu opisany proce krêpowania stóp u dziewczynek, aby mia³y one piêkne ma³e stópki, z³ote lilie. Wiele z nich umiera³o lub zostawa³o kalekami do koñca ¿ycia. Nie wiedzia³am, ¿e towarzyszy³o temu ³amanie ko¶ci i zgniatanie ich na miazgê. Nawet nie potrafiê sobie wyobraziæ jaki to ból. Nigdy nie s³ysza³am te¿ o sekretnym pi¶mie, jakie zna³y tylko kobiety. Dziêki niemu mog³y dzieliæ siê ze sob± swoimi troskami i problemami. Historia Lilii, jej ca³e ¿ycie bardzo mnie wci±gnê³a i bardzo was zachêcam do przeczytania. Pani See pisze w bardzo ciekawy sposób i bardzo zachêca do poszukania wiêcej informacji o rzeczach które nam przedstawi³a. Polecam! Ok³adka oczywi¶cie te¿ kapitalna! Opinia pojawi³a siê ju¿ na moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com
Ksi±¿ka ta jest opowie¶ci± snut± po latach przez jedn± z jej g³ównych bohaterek, która opowiada historiê ¿ycia swojego oraz swojej laotong - przyjació³ki od serca - zwanej Kwiatem ¦niegu... Lilia pozwala nam wej¶æ w najskrytsze zakamarki swojej historii, poczynaj±c od krêpowania stóp w dzieciñstwie, poprzez m³odo¶æ, ¿ycie w ma³¿eñstwie, a na koñcu we wdowieñstwie... Wraz z bohaterkami - Lil± i Kwiatem ¦niegu - rozszyfrujcie zawarto¶æ fa³d zapisanego w tajemnym jêzyku kobiet - nu shu, sekretnego wachlarza i zanurzcie siê w ¶wiat pe³en trudnych wyborów, emocji umiejêtnie skrywanych pod mask± niewzruszono¶ci i pogodzenia z nieuchronno¶ci± w³asnego losu... Autorka niezwykle sugestywnie i ciekawie odmalowa³a przed nami obraz chiñskiej kultury, przywi±zania do ró¿norakich tradycji, ludzkiej mentalno¶ci... Ukaza³a nam tak¿e rolê i status spo³eczny chiñskiej kobiety, jak równie¿ ogromne ró¿nice w podziale klasowym tamtejszych rodzin... Jest to niesamowita ksi±¿ka o przyja¼ni, która pomaga przetrwaæ wiele ¿yciowych zakrêtów lecz tak¿e o tym, i¿ bardzo czêsto pozory bywaj± zupe³nie inne ni¿ rzeczywisto¶æ... Czyta siê j± jednym tchem... Polecam!
Avatar u¿ytkownika - MoniaP
MoniaP
Przeczytane:2013-11-06,
Gdy zaczê³am j± czytaæ ¿a³owa³am, ¿e j± kupi³am. Ale potem by³o ju¿ coraz lepiej. Ksi±¿ka opisuje specyficzn± przyja¼ñ Chinek. Bardzo wzruszaj±ca historia warta przeczytania.
Avatar u¿ytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2012-10-30,
Ksi±¿ka nad któr± p³aka³am...
Avatar u¿ytkownika - tlenianka
tlenianka
Przeczytane:2017-01-12, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Ciekawa, wci±gaj±ca, egzotyczna. Czasami trudno dostrzec sprawy takimi, jakie s±, poniewa¿ nie zgadzaj± siê z szablonem. Aby dostrzec prawdê trzeba siê postaraæ, po¶wiêciæ trochê czasu i nie oceniaæ wszystkich jedn± miar±.

Opowie¶æ o przyja¼ni miêdzy Lili±, a Kwiatem ¦niegu, dwiema chiñskimi dziewczêtami, które pozna³y siê ju¿ w dzieciñstwie. Obydwie s± sobie przeznaczonymi laotong, urodzonymi w tym samym roku - Roku Konia.

"Kwiat ¶niegu i sekretny wachlarz" to klimatyczna historia okraszona (nieraz wstrz±saj±cymi) opisami obyczajów kultury chiñskiej. Równie¿ opisami traktowania kobiet zarówno przez ich rodziny (szczególnie relacja matka-córka) oraz przez partnera/mê¿a. Zmagania i perypetie Lilii i Kwiatu ¦niegu podczas wojny (na szczê¶cie nie ma tu du¿o o wojnie;), jet to bardziej ukazanie sytuacji obu dziewcz±t (cierpienia, walki o prze¿ycie), perypetii ich rodzin oraz innych kobiet, mê¿czyzn i dzieci (z punktu widzenia Lilli têskni±cej za swoj± rodzin±).

Tutaj troski dotykaj± nie tylko biednych. Nie jest to ksi±¿ka wy³±cznie o przyja¼ni i mi³o¶ci, to tak¿e piêkna opowie¶æ o tym, czym jest zbyt du¿e przekonanie o swojej wy¿szo¶ci, egoizm oraz sztuka przebaczania. A tak¿e o tym do czego mo¿e doprowadziæ ura¿ona duma.
Ksi±¿kê polecam. Mo¿e w pewnym momencie zwolniæ tempo ale naprawdê warto doczytaæ do koñca.

To ksi±¿ka m±dra, wprawdzie skierowana do kobiet, ale jestem ¶wiêcie przekonany, ¿e ka¿dy mê¿czyzna powinien po ni± siêgn±æ. Autorka zdoby³a moje serce. ¦wietnie odda³a ¿eñski ¶wiatopogl±d, cudownie wla³a w bohaterki emocje, które mnie porwa³y i rozbi³y, a nastêpnie pozwoli³y spojrzeæ na ¶wiat inaczej ni¿ dotychczas. Autorka ¿ywo odda³a losy Chinek na prze³omie XIX i XX wieku. A g³êbiej, dolê kobiet na ca³ym ¶wiecie, pewnie aktualn± równie¿ dzisiaj w krajach Trzeciego ¦wiata. Jestem pewien, ¿e odbêdziecie niesamowit± podró¿ - wci±gaj±c±, bolesn±, dosadn± i z perspektywy kobiet. Panowie, powinni¶cie bardziej doceniaæ to, co daj± wam wasze kobiety! Naprawdê wiele po¶wiêcaj±, choæ nam, mo¿e wydawaæ siê to takie prozaiczne, proste i zwyczajne. Dziêkujê Autorce za to, co ze mn± zrobi³a.

Avatar u¿ytkownika - anoola
anoola
Przeczytane:2017-03-28, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Inne ksi±¿ki autora
Ko¶ci smoka
Lisa See0
Ok³adka ksi±zki - Ko¶ci smoka

Nowa powie¶æ bestsellerowej autorki Dziewcz±t z Szanghaju, Mi³o¶ci Peonii i Marzeñ Joy Liu Hulan, inspektor chiñskiego Ministerstwa Bezpieczeñstwa Publicznego...

Interior
Lisa See0
Ok³adka ksi±zki - Interior

Intryguj±cy portret chiñskiego spo³eczeñstwa, w którym nic nie jest takie, jak siê pocz±tkowo wydaje. Pasjonuj±ca opowie¶æ o chciwo¶ci, korupcji...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora