Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje

Gnijące śmieci. Śmierdzący ser. Bagienne bąki. Cuchnące stworzenia. Strasznie to wszystko obrzydliwe! Tylko czy na pewno? W smrodzie kryje się więcej tajemnic, niż się wydaje na pierwszy rzut... nosa! Tak mówi nauka! A wiedza, jak sami się przekonacie, nie zawsze pachnie różami.

Dzięki tej nieapetycznej książeczce dowiecie się rzeczy, o których inni nawet boją się myśleć!

oCo sprawia, że smród... śmierdzi?

oSkąd ludzki nos wie, kiedy zbliża się niebezpieczeństwo?

oSkąd wiadomo jak pachnie kosmos?

oDlaczego dziewczyny mają lepszy węch od chłopców?

oCzy istnieje pigułka, dzięki której bąki pachnąjak czekolada?

oW jaki sposóbzapachy budząwspomnienia i emocje?

oCo na świecie cuchnie najbardziej?

oKim są superniuchacze?

oKto zasługuje na tytuł największego śmierdziucha w królestwie zwierząt?

WEŹCIE GŁĘBOKI ODDECH - PRZEZ NOS OCZYWIŚCIE - I ZACIĄGNIJCIE SIĘ ZAPASZKIEM WIEDZY O SMRODZIE. JUŻ WKRÓTCE ZOSTANIECIE PRAWDZIWYMI EKSPERTAMI OD SMRODÓW WSZELAKICH.

Edward Kay jest wielokrotnie nagradzanym autorem książek i scenarzystą programów telewizyjnych dla dzieci i dorosłych. Regularnie wskakuje pod prysznic i codziennie rano stosuje dezodorant. Mieszka w kanadyjskim mieście Toronto.

Mike Shiell jest ilustratorem, grafikiem, animatorem i twórcą filmowym. Jest również koneserem i znawcą wyrafinowanych, dojrzałych smrodków. Podobnie jak Edward mieszka w Kanadzie, w mieście Georgetown.

Informacje dodatkowe o Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-11-15
Tytuł oryginału: Stinky Science

Tagi: Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje

Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje - opinie o książce

Avatar użytkownika - Colibri
Colibri
Przeczytane:2023-12-12, Ocena: 5, Przeczytałam,

Kupa faktów o smrodzie.

Po książkę sięgnęłam bez zastanowienia, po przeczytaniu jej poprzedniczki, traktującej o kupie.

Czy wiecie, że w nosie znajduje się około sześciu milionów receptorów węchowych, mało tego, kto by pomyślał, że są one przetwarzane w postaci obrazów do mózgu i możemy rozróżnić brzydkie zapachy od przyjemnych, nie mając nawet do czynienia z nimi wcześniej? To wszystko zasługa ewolucji i przekazywanych genów przez setki lat.

Jak zawsze, nie zawiodłam się na tej krótkiej pozycji. Masa naukowych faktów, przeplatana z równie wyśmienitymi ciekawostkami i to wszystko oprawione w przezabawne ilustracje.

Świetna pozycja dla najmłodszych i tych starszych.

Czekam z niecierpliwością na kolejną książkę z serii.

Dlaczego kupa tak okropnie cuchnie?

Jak pachnie kosmos?

Czy bąki mogą pachnieć czekoladą?

Z czego jeszcze słynie dziwadło olbrzymie, największy kwiat na kuli ziemskiej?

Jaka jest struktura smrodu?

Co łączy mokradła i ludzkie bąki?

Czy wiedzieliście, że ten sam mikroorganizm, który odpowiada za fermentację mleka i „szczególny” zapach niektórych serów, jest również przyczyną smrodu niemytych stóp? 😁😅

Ta książka Was zaskoczy, rozbawi i sprytnie wprowadzi podstawy chemii. Nawet się nie zorientujecie, kiedy zaczniecie operować skomplikowanymi terminami z działu chemii organicznej.

To istna skarbnica wiedzy o smrodzie!

Moje dzieci mają ostatnio jakaś dziką fascynację wszelkimi obrzydliwościami... I tym sposobem wszystkie rysowane jednorożce rzygają tęczową, cukrową posypką, a elfy Świętego Mikołaja pierdzą piernikową nutą zapachową.

Ciągle słyszę pytania typu: „Czy rekin robi kupę do wody i potem ją zjada? " albo „Czy smród myśli?”.

Ta książka wpisała się idealnie w aktualne „zainteresowania” moich dzieci 🤣

Avatar użytkownika - marta_czyta
marta_czyta
Przeczytane:2023-12-04, Ocena: 6, Przeczytałem,

"Weźcie głęboki oddech - przez nos oczywiście - i zaciągnijcie się zapaszkiem wiedzy o smrodzie, już wkrótce zostaniecie prawdziwymi ekspertami od smrodów wszelakich."

Seria "Fuj - Nauka! " zaintrygowała nas od samego początku. I choć wydaje się obrzydliwa, choć porusza nieco kontrowersyjne tematy, to ma do przekazania duuużą dawkę wiedzy i robi to w bardzo przystępny sposób.

Coś tu śmierdzi - to stwierdzenie nie raz pada z naszych ust. Ale co ? I dlaczego? Jak do tego dochodzi ? Skąd ten nieprzyjemny zapach się bierze ? Jak go odczuwamy ?

Na te wszystkie pytania można znaleźć odpowiedź w tej niepozornej i jedynej w swoim rodzaju książce.

A dzieci zadają dziennie tak - pi razy drzwi - miliard pytań 😅 i dzięki tej książce na cześć z nich uzyskają odpowiedź. Żądne wiedzy istoty, które chłoną ją jak gąbka, z pewnością zaciekawi zawartość tej książki.

Moi jak zobaczyli tom pierwszy tzn "Kupa faktów o kupie" z początku się śmiali , a później przepadli. Na te już z kolei czekali i od razu chwycili by sprawdzić co zawiera. A ma jak widać wiele do zaoferowania. Nic tylko sprawdzić zawartość.

Polecamy, serdecznie polecamy. I bardzo dziękujemy za egzemplarz do recenzji 💚

Smród – coś, co większość z nas obrzydza, a dzieci potrafi fascynować. Nie mam pojęcia dlaczego, ale taka prawda, że one na to patrzą zupełnie inaczej niż my dorośli. Dzięki książce wraz z naszą pociechą będziemy mogli dowiedzieć się na ten temat naprawdę dużo.

Książka nie jest gruba, za to jest dość bogata w treść. Wszystko napisane jest nie tylko prosto i ciekawie, ale również ze sporą dawką humoru. Nam zdecydowanie to przypadło do gustu. Wraz z nią dowiedzieliśmy się wiele ciekawych rzeczy np. „Co sprawia, że smród… śmierdzi?”, „Co na świecie cuchnie najbardziej?”, „Kto zasługuje na tytuł największego śmierdziucha w królestwie zwierząt?”.

Wizualnie książka nam się spodobałam. Mamy w niej spore, niebanalne ilustracje, które przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.

Na samym początku mamy spis treści, który zdecydowanie ułatwia „poruszanie się” po książce.

Okładka twarda i solidna. Dzięki niej książka nie zniszczy się szybko.

„Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje” to książka, która sprawia, że świat „smrodu” przestaje mieć przed nami tajemnice. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2023-11-15, Ocena: 5, Przeczytałam,

„Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje” jest bardzo wartościowa książka z ciekawymi informacjami na temat zapachów w naszym otoczeniu.

Treść podzielona jest na rozdziały:
💥Dlaczego pewne rzeczy cuchną-i skąd właściwie o tym wiemy,
💥Nos swoj widzę ogromny
💥Ach,ten swąd niezapomniany:zapachy i pamięć
💥Najwięksi śmierdziele:obleśne zwierzaki i wstrętne rośliny
💥Struktura smrodu
💥Poczet superniuchaczy

W każdym z rozdziałów szczegółowo omawiany jest dany temat wraz z kolorowymi obrazkami,które przedstawiajà nam omawiane tematy.
Grafiki są zabawne i czasem komiczne.Z przymrużeniem oka podchodzimy na śmierdzące tematy,które spotykamy w życiu.

Jest to lektura nie tylko dla dzieci,które mogą dowiedzieć się ważnych informacji na temat zapachów,ale również dla osób chcących poznać świat ze strony mniej przyjemnych.

Książka pokazuje,że świat dostarcza zapachy,które budzą odruchy wymiotne.Jednak czasem to naturalne zjawiska.
To wartościowa lektura ze względu na prawdziwość ukazania faktów i sytuacji.
💥Polecam💥

Książki dla dzieci, które w zabawny sposób przekazują wiedzę? Ja jestem na tak. Dlatego też zdecydowałam się na kolejny tom cyklu Fuj Nauka!, czyli "Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje".

Autorzy Edward Kay i Mike Shiell w niezwykle ciekawy i przystępny sposób, wyjaśniają, dlaczego niektóre rzeczy śmierdzą, co wywołuje ten fetor i opowiadają, jak pachnie kosmos.

Młody czytelnik będzie miał okazję dowiedzieć się, które zwierzęta ohydny zapach przyciąga i dlaczego. Czy faktycznie skunks jest najbardziej cuchnącym zwierzęciem? A może ktoś go wyprzedza w smrodkowych zawodach?

Węch to fascynujący zmysł, który potrafi oddziaływać na naszą pamięć. U jednych działa silniej, u innych trochę słabiej. "Kupa faktów o smrodzie.." odpowie na wiele pytań o działaniu tego zmysłu.

Książka jest ładnie wydana, w twardej oprawie. Treści uzupełniają zabawne, kolorowe ilustracje. Naukowe fakty i fascynujące informacje są przedstawione w sposób prosty, z nutą humoru, w zrozumiały dla młodego czytelnika sposób. Lektura zachęca to zadawania kolejnych pytań i poszerzania wiedzy.

Jestem ogromnie ciekawa, jak będzie kolejny tytuł tego cyklu.

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2023-11-25, Ocena: 6, Przeczytałem,

Czym jest książka ,,Kupa faktów o smrodzie"? To encyklopedia i leksykon fetoru. W końcu wiedza nie zawsze pachnie różami. Jest to już druga część serii ,,Fuj nauka". Dzięki tej książce poznamy sekrety cuchnących rzeczy - od cuchnących skarpet po wydzielinę zestresowanego skunksa.

Czy zawsze coś musi śmierdzieć? Może lepiej tak. Dzięki temu wiemy co jest dla nas zdrowe i nas nie zabije. Unikamy dzięki temu zagrożenia przed zjedzeniem czegoś zepsutego lub pożaru.

Z książki dowiemy się:

?        Ile zapachów jest w stanie rozróżnić ludzki nos?

?        Co robi ptak o nazwie sierpodupek gdy poczuje zagrożenie?

?        Czy kosmos ma swój zapach?

?        Czy istnieją pigułki, które sprawią, że bąki będą pachnieć jak czekolada?

?        Co najbardziej śmierdzi na świecie?

?        Które zwierzę ma najczulszy węch?

Temat książki chociaż jest trochę śmierdzący, to warto wziąć głębszy oddech i poznać tajemnice mniej przyjemnych zapachów i stać się ekspertem od smrodów wszelakich. Książka nie jest gruba a posiada naprawdę wiele informacji o tym jak zbudowany jest nasz nos, co powoduje ze smród śmierdzi czy dlaczego zapachy budzą emocje i wspomnienia? Książka napisana jest łatwym i humorystycznym stylem dzięki czemu nie jest nudną publikacją o związkach chemicznych zawartych w tym co wydziela nieprzyjemny zapach. Dopełnieniem całości są ciekawa i zabawne ilustracje. Które przyciągają wzrok i pobudzają wyobraźnie.

Bardzo polecam ten tytuł, jak również poprzednią część z tej serii ,,Kupa faktów o kupie".

Avatar użytkownika - karolinaosewska
karolinaosewska
Przeczytane:2023-11-15, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Ach, te zapaszki!

Wcale nie tak dawno temu miałam przyjemność recenzować dla Was pierwszą książeczkę z serii: Fuj - Nauka!, czyli "Kupa faktów o kupie". Dziś za to, opowiem Wam o SMRODZIE ! Usiądzcie zatem wygodnie i posłuchajcie o tej jakże intrygującej i pachnącej (nie zawsze przyjemnie) książeczce, czyli "Kupie faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje". Jest to druga książka z serii Edwarda Kaya i Mike'a Shiella. Autorzy, tak, jak w poprzednim tytule z humorem i ciekawie przytaczają ciekawostki i informacje o zapachach wszelakich i nie tylko.

Z książeczki dowiemy się między innymi co to takiego anosmia, skąd wiemy, że niektóre rzeczy cuchną i dlaczego, czym jest padlina i kto lubi się nią żywić, czym jest salmonella i co takiego wywołuje w ludzkich organizmach, przeczytasz o składzie kupy, czym są nabłonek węchowy, merkaptan, indol. Poznasz stary chiński zwyczaj związany z przyprawami i opowiadaniami, co takiego odkrył francuski pisarz Marcel Proust, jak pachnie kosmos i jak kosmonauci to odkrywają. Przeczytasz także o pewnej pigułce, która sprawia, że bąki pachną czekoladą ! Poznasz wiele ciekawych zwierząt, ptaków, owadów i owoców, które wydzielają interesujące zapaszki, choć czasem niezbyt aromatyczne i przyjemne dla ludzi ?

Książeczka skierowana jest bardziej dla młodszych czytelników, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wy starsi czytelnicy ją przeczytali ! Ja lekturę mam za sobą i bardzo mi się podobała ! ? Tytuł wydany jest solidnie, podobnie jak poprzedni tom serii, czyli w twardej oprawie, wnętrze kryje w sobie wiele interesujących wiadomości, a przyozdobione są one przecudownymi ilustracjami, które doprawdy przyciągają wzrok czytelnika i wywołują uśmiech na twarzy ? Na końcu książki odnajdziesz słowniczek, w którym wyjaśniane są trudne słowa, a także indeks.

"Kupa faktów o smrodzie" jest wspaniałą lekturą i czyta się ją błyskawicznie, polecam ją Wam i Waszym pociechom, to naprawdę przecudowny sposób na naukę, odkrywanie zagadek i ciekawostek ze świata ludzi, przyrody i zwierząt. Nie ma przecież lepszego sposobu na naukę niż poprzez zabawę, a także, jak się okazuje, przez lekturę tak uroczych i pełnych humoru książeczek ! Polecam z całego serca ! A za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Muza ! ?

"Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje" z serii FUJ NAUKA autorstwa Edwarda Kaya i Mike'a Shiella.

Szukacie ekscytującego prezentu dla dziecka?

Idealna seria, polecam...

Seria FUJ NAUKA zabrała mnie w podróż przez tematy, które z pozoru mogą wydawać się obrzydliwe, ale w rzeczywistości kryją fascynujące tajemnice. "Kupa faktów o smrodzie" to kolejny, niecodzienny rozdział tej serii, który nie tylko bawi, ale również edukuje, ujawniając wesołą stronę nauki o zapachach.

Książeczka skoncentrowana jest na tym, co wielu z nas stara się unikać - smrodzie. Jednak autorzy potrafią zaskoczyć, prowadząc nas przez dziedziny, które zazwyczaj nie kojarzymy z przyjemnością. Książka, choć adresowana głównie do dzieci, jest równie ciekawa dla dorosłych, zachęcając do wspólnego odkrywania wiedzy.

Edward Kay i Mike Shiell przekazują informacje w zabawny sposób, korzystając z kolorowych ilustracji i dużych liter, co sprawia, że nawet najmłodsi czytelnicy mogą swobodnie przyswajać tajemnice świata smrodu. Nie boją się podejść do tematów, które mogą wydawać się nieprzyjemne, ale robią to w sposób dostosowany do poziomu zrozumienia dzieci, co czyni książkę jeszcze bardziej atrakcyjną.

Poprzez pytania takie jak "Co sprawia, że smród... śmierdzi?" czy "Dlaczego dziewczyny mają lepszy węch od chłopców?" autorzy rozbierają zagadnienia na czynniki pierwsze, przedstawiając naukowe fakty w przystępny sposób. Książka nie tylko dostarcza informacji o tym, jak działa zmysł węchu, ale również o tym, jak zapachy wpływają na nasze wspomnienia i emocje.

Duży format, sztywna okładka i kolorowe ilustracje sprawiają, że "Kupa faktów o smrodzie" jest atrakcyjna wizualnie, co z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych. Jednak warto zauważyć, że ta książka może być również pretekstem do rozmowy między dziećmi a rodzicami na temat nauki, co jest dodatkowym atutem.

Podsumowując, "Kupa faktów o smrodzie" to nie tylko lekka i zabawna lektura, ale także ciekawe wprowadzenie do nauki o zapachach. Książka potrafi rozbawić, zaintrygować i jednocześnie nauczyć, co czyni ją wartościową dla każdego, niezależnie od wieku.

Rok szarańczy
Terry Hayes