Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami, które sprzedawano i kupowano już kilka tysięcy lat temu. Podąża śladami kupieckich karawan wędrujących wzdłuż najważniejszych szlaków. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć
procesy globalizacji i życie codzienne ludzi żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Ogromnym walorem książki są także przepisy zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga kilku tysięcy lat. Kumin, kakao i karawana pokazuje historię ukrytą w szczypcie curry.
„Gary Nabhan to mistrz narracji o szerokim spojrzeniu, obejmującym wiele dyscyplin naukowych. Prezentuje barwne opowieści o postaciach historycznych oraz relacje z własnych podróży starożytnymi szlakami korzennymi, fascynujące obserwacje dotyczące międzykulturowych zależności między językami i smakami, a także refleksje nad wpływem, jaki handel korzenny wywarł na historię jego własnej rodziny”.
Sandor Ellix Katz, autor The Art of Fermentation oraz Wild Fermentation
Informacje dodatkowe o Kumin kakao i karawana Odyseja aromatyczna:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2016-03-16
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
978-83-233-4054-6
Liczba stron: 336
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2016-05-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016, Książki na długi wieczór,