Kuchnia królów

Ocena: 4 (1 głosów)

Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?
Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem!


W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz:
unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.

Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.

Informacje dodatkowe o Kuchnia królów:

Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2020-05-18
Kategoria: Historyczne
ISBN: 9788365280879
Liczba stron: 384
Język oryginału: polski

Tagi: bóg

więcej

Kup książkę Kuchnia królów

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnia królów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2022-01-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2022,

Książka o tym jak jadali królowie, cesarzowie, carowie i Leonardo Da Vinci. Spodziewałam się czegoś lepszego, więcej informacji o jedzeniu i kuchni, a było zbyt dużo ciekawostek z życia władców niezwiązanych z tym, co jedli. Dodatkowo autorka zamieściła przepisy inspirowane kuchnią opisywanych władców.
Można przeczytać, ale nie jest to pozycja, którą trzeba znać.

Link do opinii
Inne książki autora
Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie
Agnieszka Bukowczan-Rzeszut0
Okładka ksiązki - Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie

Stephen Hawking uznawał podróże w czasie za niemożliwe – inaczej już najechałyby nas hordy turystów z przyszłości. A jednak wciąż podróżujemy...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Siemowit Zagubiony
Robert F. Barkowski ;
Siemowit Zagubiony
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy