Kuchnia królów

Ocena: 4 (1 głosów)

Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?
Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem!


W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz:
unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.

Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.

Informacje dodatkowe o Kuchnia królów:

Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2020-05-18
Kategoria: Historyczne
ISBN: 9788365280879
Liczba stron: 384
Język oryginału: polski

Tagi: bóg

więcej

Kup książkę Kuchnia królów

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnia królów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2022-01-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2022,

Książka o tym jak jadali królowie, cesarzowie, carowie i Leonardo Da Vinci. Spodziewałam się czegoś lepszego, więcej informacji o jedzeniu i kuchni, a było zbyt dużo ciekawostek z życia władców niezwiązanych z tym, co jedli. Dodatkowo autorka zamieściła przepisy inspirowane kuchnią opisywanych władców.
Można przeczytać, ale nie jest to pozycja, którą trzeba znać.

Link do opinii
Inne książki autora
Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie
Agnieszka Bukowczan-Rzeszut0
Okładka ksiązki - Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie

Stephen Hawking uznawał podróże w czasie za niemożliwe – inaczej już najechałyby nas hordy turystów z przyszłości. A jednak wciąż podróżujemy...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy