Watykan, naziści i tajemnice. Współczesny ród potomków Marii Magdaleny i Jezusa. Symbole i szyfry, które prowadzą w głąb historii, ocierając się o magię, kabałę i okultyzm. Bractwo Chryzmonu i jego tajemnicza misja. Łowcy nazistów, którzy ścigają zbrodniarzy od Argentyny po Polskę. Wartka akcja i intryga która nie pozostawi cię obojętnym. Nigdy nie zapomnisz tej książki. Nigdy już nie spojrzysz na historię w taki sam sposób. Zostaliśmy oszukani. Wszyscy. I najwyższy czas odkryć prawdę.
- Adolfie Rielke, zostałeś oskarżony o zbrodnie przeciwko ludzkości, w tym współpracę przy organizacji przerzutu Adolfa Hitlera, Josefa Mengele i czterdziestu dziewięciu innych wysokich rangą członków NSDAP, zdeklarowanych nazistów do Argentyny. Zostałeś oskarżony o porwanie, znęcanie się psychiczne, torturowanie fizyczne i oddanie do adopcji wbrew prawu i woli dwadzieściorga dziewięciorga dzieci z ośrodka Indersdorf w okresie od stycznia do maja 1946 roku. Zostałeś oskarżony o działalność nazistowską i propagowanie idei nazistowskich z wykorzystaniem do tych celów organizacji Jugendamt w latach od 1947 do 1995 roku…
Kiedy Magdi wyliczał kolejne oskarżenia, nie zwracając uwagi na dochodzące z kościoła krzyki wystraszonych dzieci, ksiądz Rielke nagle zmienił front. Padł na kolana, i zaczął prosić o litość.
- Miałem wtedy niecałe siedemnaście lat. Siedemnaście lat, byłem w seminarium, robiłem to co mi kazali…- tłumaczył się, wyciągając ręce przed siebie, jakby prosił o jałmużnę.
Magdi był niewzruszony.
- Adolfie Rielke, zostałeś skazany na karę śmierci. – powiedział lodowatym głosem, odbezpieczył broń i strzelił księdzu prosto w serce.
Informacje dodatkowe o Która Jego Jest:
Data wydania: 2017-03-15
9788394306168
Przeczytane:2017-10-22, Ocena: 5, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Do przeczytania drugiej części książki pt:„ Która jego jest” zachęciły mnie słowa autorki Sandry M. Borowiecky umieszczone we słowie wstępnym.
Nie ukrywam ,że pierwszy rozdział napisany jest precyzyjnie. Nie zabraknie w nim emocji, które pozytywnie nie wpływają dla młodszego odbiorcę, ze względu na opis śmierci księdza Adolfa Rielke.
Pani Sandra Borowiecky zadbała w tej części o każdy drobny szczegół dotyczący historii Zoji oraz pozostałych bohaterów książki.
W Zoji odkryłam, że jest wrażliwą osobą, do końca nie ufna, ostrożność zachowuje w każdej sytuacji, pojawia się strach, ale podoba mi się jej waleczność, która była zachowana do końca.
Ciekawostką są tutaj osoby, które do końca nie są szczere i można im ufać. Przykładem na takiego rodzaju zachowanie jest Serge Magdi – zagadkowy i tajemniczy.
Drugą część książki zdecydowanie czytałam dłużej niż pierwszą część ze względu na to, że została opracowana tekstowo.
Historia warta jest poznania tajemnic Watykanu, akcja toczy się szybko, dialogi napisane są z pomysłem.
Autorka zaskakuje zwrotem akcji pod koniec , gdyż każdy z Czytelników będzie chciał poznać losy Zoji.
Dla każdego kto lubi kryminały trzymające do końca w napięciu to jest ta książka godna polecenia.
Twarda oprawa, zawiera 269 stron, Wydawnictwo Szpalta, Warszawa 2017.
Polecam zapoznanie się z obiema książkami autorstwa Sandry M. Borowiecky.