Księżyc nad Zakopanem

Jak to się wszystko zaczęło? Dlaczego zostałam pisarką? Kiedy pytają mnie o to czytelnicy, myślę sobie, że moim życiem zawsze rządził przypadek, więc i pisarką zostałam przypadkiem.
Autobiograficzna książka Marii Nurowskiej to nie tylko zapis twórczego rozwoju i historii powstawania kolejnych powieści jednej z najchętniej czytanych i przekładanych polskich pisarek. Księżyc nad Zakopanem jest między innymi opowieścią o domach: od utraconego raju ojcowskiej leśniczówki, przez mieszkanka, w których z trudem mieściła się maszyna do pisania, aż do perypetii z wymarzonym siedliskiem w polskich Tatrach. W świecie, w którym sława jest kapryśna, mężczyźni niestali, rzeczywistość – czy to socjalizmu, czy wczesnego
kapitalizmu – pełna paradoksów komicznych i nierzadko okrutnych, najważniejsze (oprócz miłości) okazuje się własne miejsce na ziemi.
Literacka autobiografia Marii Nurowskiej to lektura przykuwająca uwagę, pełna barwnych anegdot i wnikliwych, nierzadko autoironicznych obserwacji.

Informacje dodatkowe o Księżyc nad Zakopanem :

Księżyc nad Zakopanem - opinie o książce

Avatar użytkownika - wages
wages
Przeczytane:2016-01-23, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2016,
Z książkami Nurowskiej mam tak, że jakoś mnie odpychają, a jednak muszę sięgnąć i z reguły czytam jednym tchem ;) "Księżyc nad Zakopanem" połknęłam błyskawicznie. Arcydziełem bym nie nazwała, ale miłą lekturą do poduszki jak najbardziej. Lubię książki pokazujące prawdziwe życie, oparte na faktach, pozwalające na chwilę przenieść się w autentyczne miejsca i poznać prawdziwych ludzi. Koncepcja autobiografii opartej na kolejnych domach jest całkiem niezła, gdyby nie to, że pod koniec troszkę się droga poplątała, wtręty robione przez pisarkę zdominowały koncepcję :) Pomimo tego mnie się podobało i jak ktoś pragnie poznać bliżej życie Nurowskiej - polecam.
Avatar użytkownika - Kamulka84
Przeczytane:2013-01-06, Ocena: 3, Przeczytałam,
Panny i wdowy tom I
Maria Nurowska0
Okładka ksiązki - Panny i wdowy tom I

Rok 1864. Klęska powstania styczniowego dla wielu jego uczestników oznacza konfiskatę majątku i wywózkę na Sybir. Za zesłanymi powstańcami...

Nie strzelać do organisty
Maria Nurowska0
Okładka ksiązki - Nie strzelać do organisty

Debiutancka książka Marii Nurowskiej z roku 1975 - zbiór 17 opowiadań, których akcja rozgrywa się na polskiej powojennej wsi...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;