Wybrane felietony Wojciecha Eichelbergera drukowane w Wysokich Obcasach "Gazety Wyborczej".O cywilizacyjnym pośpiechu, dojrzewaniu, feminizmie, hedonizmie, homoerotyzmie, horoskopach, lęku, manipulacjach, macierzyństwie, miłości, patriarchacie, pieniądzach, pornografii, samotności, śmiechu, śmierci, uzależnieniach, voyeryzmie, wychowaniu, wyścigu szczurów.
Jako "Walenrod kobiecego obozu" Eichelberger obnaża patriarchalne techniki manipulacji; prognozuje, jak będzie wyglądać neokobieta; w ramach terapeutycznej diagnozy tworzy współczesne warianty baśni; odpowiada dlaczego tak popularna jest telenowela i dlaczego tak często zamieramy w narcystycznym zachwycie. To psychologiczne studium ludzi uwikłanych w cywilizacyjny disneyland. Wojciech Eichelberger urodził się w 1944 roku w Warszawie, psycholog, współzałożyciel Laboratorium Psychoedukacji - najstarszego w Polsce ośrodka psychoterapii i treningu psychologicznego.Od blisko trzydziestu lat pracuje jako psychoterapeuta. W pomaganiu ludziom łączy perspektywy: psychologiczną i duchową. Żonaty. Ma dwóch synów. Autor popularnych książek: Jak wychować szczęśliwe dzieci, Pomóż sobie - daj światu odetchnąć, Kobieta bez winy i wstydu, Zdradzony przez ojca, Być tutaj, Siedem boskich pomyłek, O co pytają dzieci?, Alchemia "Alchemika", Ciałko, Zatrzymaj się, Dobra miłość (wspólnie z A. Samsonem i A. Sosnowską), Mężczyzna też człowiek, Elementarz Wojciecha Eichelbergera dla kobiety i mężczyzny.
Informacje dodatkowe o Krótko mówiąc:
Wydawnictwo: Jacek Santorski