Królestwo lęku

Samoloty latają nisko, wszędzie krążą koperty z wąglikiem, co drugi imigrant wydaje się terrorystą, a prezydent znów wypowiada komuś wojnę - krótko mówiąc: USA wkracza w nowe milenium. Jednakże właśnie wtedy, gdy kraj pogrąża się w totalnym chaosie, Hunter S. Thompson niespodziewanie powraca do swojej najwyższej formy, by po raz ostatni porwać czytelnika w brawurową jazdę bez trzymanki przez najbardziej pokręcone serpentyny niepokornej literatury. Tym razem "ojciec stylu gonzo" odkrywa przed nami wszystkie karty i obok błyskotliwej satyry na Amerykę XXI wieku dokonuje bezwstydnej konfesji z całego swego żywota. Potoczysty, niepowtarzalny język, iście szaleńcza narracja, niecenzuralne poczucie humoru, cały arsenał broni, wszechobecne wybuchy, sex, drugs and rock'n'roll - wszystkiego tu pod dostatkiem. Zapnijcie więc pasy, weźcie książkę do ręki i wpadajcie na wielką gonzoidalną ucztę do Królestwa lęku!

Informacje dodatkowe o Królestwo lęku:

Wydawnictwo: Niebieska Studnia
Data wydania: 2020-01-17
Tytuł oryginału: Kingdom of Fear

Tagi: bóg

Kup książkę Królestwo lęku

Królestwo lęku - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-01-27, Ocena: 5, Przeczytałem,

LĘK I ODRAZA W XXI WIEKU

Niebieska studnia żyje. Po niemal trzech latach milczenia warszawska oficyn powraca z nowymi tytułami i od razu zaczyna z grubej rury, serwując nam „Królestwo lęku”, jedno z ostatnich dzieł Huntera S. Thompsona. I ostatnie wielkie dzieło tego autora, który nie tylko stworzył gatunek gonzo, stając się inspiracją dla nieprzebranej rzeszy autorów, ale i zapisał się na stałe w historii literatury.

O czym całość opowiada? W skrócie to zbiór tekstów przedstawiających nam obraz Ameryki po jedenastym września. Obraz rzeczywistości, gdzie obywatele Ameryki pogrążyli się w takim lęku i ogłupieniu, że już nie czują należytej odrazy. Obraz rzeczywistości, gdzie stało się to, co najgorsze: klan Bushów dobrał się do władzy, samoloty latają nisko a terroryści zaatakowali. Jak w niej żyć? I jak to życie wygląda?
Jednocześnie Thompson zabiera nas w rajd po swojej własnej egzystencji. W specyficznej quasiautobiografii ukazuje nam swoje losy. I nurza nas w brudzie zarówno swego żywota, jak i otaczającego i jego, i nas świata.

Calosc recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2020/01/krolestwo-leku-hunter-s-thompson.html

Dziennik rumowy
Hunter S. Thompson0
Okładka ksiązki - Dziennik rumowy

Trochę ubrań, książki, maszyna do pisania i przybory do golenia - całe życie można zmieścić w dwóch marynarskich workach. Paul Kemp, amerykański dziennikarze-włóczęga...

Hell's Angels. Anioły piekieł.
Hunter S. Thompson0
Okładka ksiązki - Hell

W swojej reportażowej powieści Hunter S. Thompson dokonuje dekonstrukcji legendy i złej sławy Hell’s Angels, najsłynniejszego amerykańskiego gangu...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk