Krokodyl

Patronat medialny Radio Tok Fm i Gazeta.pl Siermiężna Moskwa końca lat siedemdziesiątych. Męskie towarzystwo z redakcji pisma filozoficznego w oparach alkoholu i dymu z papierosów. I do tego krokodyl – pijacki majak, sumienie, fatum czy kara boska? Krokodyl to rzecz o słabej duszy, bez ciężkich morałów, więc tym bardziej wstrząsająca. Świetna rosyjska szkoła literacka, podszyta Bogiem, filozofią i Dostojewskim. Władimir Kantor (ur. 1945) – historyk kultury rosyjskiej, doktor nauk filozoficznych, profesor wydziału filozofii Państwowego Uniwersytetu – Ekonomicznej Szkoły Wyższej w Moskwie, członek kolegium redakcyjnego pisma „Woprosy fiłosofii”, członek Związku Pisarzy Rosyjskich, laureat Nagrody Heinricha Bölla (Niemcy, 1992). Autor Krokodyla od lat zajmuje się historią kultury rosyjskiej, a także kondycją rosyjskiej inteligencji po wojnie. W styczniu 2005 pismo „Le nouvel observateur (hors serie)” umieściło nazwisko Kantora w europejskim rankingu 25 znaczących myślicieli współczesności (publikowanym raz na 40 lat) – jako „twórczego kontynuatora myśli Fiodora Dostojewskiego i Władimira Sołowiowa”. Prace naukowe Kantora są tłumaczone na angielski, estoński, francuski, niemiecki, serbski. Jest również autorem intrygującej prozy, jak m.in. powieści: „Два дома”(Dwa domy), „Победитель крыс” (Pogromca szczurów), „Поезд „Кёльн-Москва”” (Pociąg Kolonia-Moskwa), „Записки из полумертвого дома” (Notatki z na wpół martwego domu) czy – prezentowana właśnie polskiemu czytelnikowi, w Rosji mająca już drugie wydanie – powieść „Krokodyl” („Крокодил”). Niektóre wątki sygnalizowane w "Krokodylu" autor rozwija w swojej najnowszej powieści „Крепость” (Twierdza). ILUSTRACJE i OKŁADKA Bohdan Butenko.

Informacje dodatkowe o Krokodyl:

Wydawnictwo: Dialog