Kot Leonarda Da Vinci

Niespodziewane zwroty akcji, pilnie strzeżone tajemnice, ekscentryczni artyści, przyjaźń ponad czasem i pewien wyjątkowy kot.

Federico mieszka w szesnastowiecznym Rzymie, a Bee we współczesnym New Jersey. Czy może połączyć ich przyjaźń? Jak się okazuje - tak. A wszystko za sprawą pewnego kota, tajemniczej szafy skonstruowanej przez samego Leonarda da Vinci i niezwykłego portretu.

Jedenastoletni Federico nie ma nic przeciwko życiu zakładnika politycznego w papieskim pałacu, zwłaszcza odkąd ma nowego czworonożnego przyjaciela. Jednak pewnego dnia nie może wyjść ze zdumienia - kot, który wchodzi do bogato zdobionej szafy jako mały kociak, po chwili wychodzi z niej całkiem dorosły. To nie koniec niespodzianek - w szefie pojawia się przybysz z przyszłości, kolekcjoner sztuki Herbert. Mężczyzna potrzebuje pomocy Federica, aby zdobyć szkic z podpisem słynnego Rafaela. Misja zostaje przerwana, gdy Herbert musi wrócić do swoich czasów, aby ratować umierającą dziewczynkę.

Rówieśniczka Federica, Bee, wcale nie chciała przeprowadzać się do New Jersey. Kiedy sąsiadka pokazuje jej szkic sprzed kilku wieków, na którym dziewczynka wygląda jak żywa, Bee nie wierzy własnym oczom. To przecież nie może być ona... Wiele się wyjaśnia, gdy spotyka niezwykłego kota, a na strychu sąsiadki odkrywa tajemniczy mebel - wehikuł czasu, który przeniesie ją do Rzymu epoki renesansu. Bee, która w szkole uczyła się o Rafaelu i Michale Aniele, nigdy nie przypuszczała, że pozna ich osobiście i na własne oczy ujrzy, jak malują swoje najsłynniejsze dzieła.

Powieść wyróżnionej medalem Johna Newbery'ego Catherine Gilbert Murdock to trzymająca w napięciu historia o podróżach w czasie i pisaniu historii na nowo, aby pomóc obecnie żyjącym... i ocalić pewne zagrożone arcydzieło. Pomysłowa fabuła wciągnie każdego, komu podobały się takie książki, jak Pułapka czasu i When You Reach Me.

Książkę wzbogacają czarno-białe ilustracje Paula O. Zelinsky'ego, przedstawiające tytułowego kota, a także krótkie posłowie poświęcone wielkiej sztuce i tworzącym ją artystom oraz historycznym wydarzeniom, które stanowiły inspirację autorki.

***

,,Przeurocza" - Kirkus Reviews (recenzja z gwiazdką)

,,Oryginalna" - Booklist (recenzja z gwiazdką)

,,Wciągająca opowieść o przyjaźni i o tym, jak ważne jest być bezinteresownym i dążyć do porozumienia, nie zważając na dzielące różnice" - Shelf Awareness (recenzja z gwiazdką)

Informacje dodatkowe o Kot Leonarda Da Vinci:

Kot Leonarda Da Vinci - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytanaiska
zaczytanaiska
Przeczytane:2024-12-08,

Są takie książki, które potrafią oczarować każde pokolenie.

11-letni Federico żyje w XVI wieku a jego komnaty znajdują się w pałacu papieskim. Bee to rezolutna dziewczynka , mieszkanka współczesnego New Jersey. Tajemniczy kredens połączy tych dwoje i da początek przygodzie, która nie zna żadnych granic.

„Kot Leonarda da Vinci” to szalenie barwna, fascynująca opowieść o niezwykłej przyjaźni, o  podróżach w czasie, o wielkich artystach XVI wieku oraz o pewnej płowej kotce z bursztynowymi oczami.

XVI-wieczny świat  tej powieści jest pełen życia, kolorów, radości, tajemniczości. Miejsce akcji jest wyjątkowo niepowtarzalne, bo jest to papieski pałac goszczący w swoich progach Michała Anioła malującego freski w Kaplicy Sykstyńskiej oraz jego konkurenta Rafaela. Tutaj mieszka też Federico, 11-letni zakładnik papieski i to jego oczyma będziemy poznawać całą historię.

Federico i Bee to dwójka młodych ludzi, na barkach których spoczęły losy świata. Od ich odwagi i poświecenia zależy historia ich rodzin. Pomimo różnic kulturowych dzieci doskonale się rozumieją, są ciekawe swoich światów, lubią się i tęsknią za sobą.

Opowieść pełna jest emocjonujących zwrotów akcji, suspensów, czasami śmieszy, czasami mrozi krew w żyłach. Tajemnica goni tajemnicę, kolejna zdarzenia rzucają wyzwania młodym bohaterom.

Zaznaczyć należy, że wydanie książki jest zjawiskowe. Oprawiona jest w twardą oprawę, jej brzegi są ilustrowane i posiada zakładkę w postaci wstążki, tak mocno kojarzącą się z dawnymi księgami.

„Kot Leonarda da Vinci” obudził we mnie wewnętrzne dziecko. 😊 Jestem pewna, że wielu młodych czytelników utożsami się z Federico i Bee i da się ponieść tej przepięknej i emocjonującej przygodzie. Ta książka może być strzałem w mikołajkową dziesiątkę dla młodych miłośników literatury.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-11-29, Ocena: 5, Przeczytałam,

Interesujesz się sztuką? Masz swoich ulubionych artystów? ?

Rafael Santi, Michał Anioł, Leonardo da Vinci - trójka największych artystów renesansu, a przy tym bohaterowie powieści Kot Leonarda da Vinci autorstwa Catherine Gilbert Murdock.

Kot Leonarda da Vinci to ciekawa propozycja dla czytelników od 9. roku życia (choć nieco młodsi czytelnicy, a także ci starsi, również będą usatysfakcjonowani). Dzięki niej cofamy się w czasie - wszystko za sprawą kota i skrzyni zaprojektowanej przez samego Leonarda da Vinci.

Federico mieszka w szesnastowiecznym Rzymie, a Bee - we współczesnym New Jersey. Zastanawiasz się, co może ich łączyć? Otóż wiele, bo... to prawdziwa przyjaźń! Federico i Bee podejmują się rozwiązania tajemniczej zagadki panny Bother, a misja ta wcale nie jest prosta. Co chwila natrafiają na nowe tropy, niebezpieczeństwo czyha tuż za rogiem, a dodatkowo muszą uważać, bo nawet najmniejszy ruch może nieodwracalnie odmienić historię.

Fabuła jest naprawdę świetna - dynamiczna, ciekawa, pełna zwrotów akcji i przede wszystkim wartościowa. Na podstawie fascynującej przygody czytelnik poznaje kawałek prawdziwej historii renesansu, zwyczaje panujące w XVI-wiecznym Rzymie i z bliska przygląda się najznamienitszym dziełom takich artystów jak Rafael Santi, Michał Anioł czy Leonardo da Vinci.

Ogromnym plusem całej książki jest jej piękne wydanie - twarda oprawa, zachwycająca okładka, cudowne ilustracje w środku, a wisienką na torcie są barwione brzegi, od których nie mogłam oderwać oczu.

Kot Leonarda da Vinci to książka warta przeczytania bez względu na wiek. Fabuła jest niezwykła, zaskakująca i naprawdę wciągająca. Serdecznie polecam, K.!

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska