Kościół a faszyzm: Anatomia kolaboracji

Autor, wypełniając testament ojca Delpa, prezentuje efekt kilkuletniej pracy, będący ukoronowaniem studiów nad historią Kościoła. Opisuje nie tylko dwa najbardziej znane faszyzmy: nazizm Hitlera i faszyzm Mussoliniego, ale i całą ich światową panoramę XX w., ukazując także te, które chrześcijaństwo i katolicyzm wpisywały do swoich programów. Bardzo ważnym elementem publikacji jest ponad 100 unikalnych zdjęć archiwalnych dokumentujących opisywane fakty.

Jest to pierwsza tego rodzaju publikacja w Polsce, gdzie w tak szerokim zakresie ukazano religijno-kościelne aspekty reżimów faszystowskich. Najbardziej znany reżim nazistowski jako oficjalną religię promował tzw. pozytywne chrześcijaństwo antysemickie, a wobec którego faszyści hiszpańscy narzekali, iż jest to faszyzm "zbyt protestancki", i tworzyli własne, katolickie odmiany faszyzmów, by obok hiszpańskiej Falangi wymienić austrofaszyzm Dollfusa, błękitne koszule w Irlandii, zielone koszule w Brazylii, strzałokrzyżowców węgierskich, reksistów belgijskich, reżim księdza Tiso na Słowacji, reżim biskupa Rožmana na Słowenii czy przede wszystkim szaleństwa ustaszów, gdzie katolicy wespół z muzułmanami realizowali ostateczne rozwiązanie kwestii prawosławia i żydostwa.

Autor podejmuje też kwestię milczenia Piusa XII, chrześcijańskich korzeni hitlerowskiego antysemizymu, korporacjonizmu - papiesko-faszystowskiego ustroju społeczno-gospodarczego, by zakończyć opisem reżimu katolickiej junty w Argentynie. W okresie, kiedy w krajach komunistycznych Kościół kreował się na obrońcę wolności, jednocześnie w Ameryce Łacińskiej księża budowali dyktatury prawicowe.

Osobną część książki stanowią rozdziały poświęcone innym religiom i ich współpracy z faszyzmami: luteranizmowi, metodystom, prawosławiu (Legion św. Michała w Rumunii), islamowi i okultyzmowi. Książkę kończy wątek wolnomyślicieli i wolnomularzy.

Książka całkowicie zmienia perspektywę winy i odpowiedzialności za totalitaryzmy pierwszej połowy XX wieku, pokazując rzeczy i wydarzenia, o których żaden polski historyk ani komentator nie mówi i nie pisze.

Uzupełnieniem książki jest 450 przypisów bibliograficznych, ułatwiających dalsze poszukiwania.

Informacje dodatkowe o Kościół a faszyzm: Anatomia kolaboracji:

Data wydania: 2009 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
Tłumaczenie: brak

Tagi: bóg

Kup książkę Kościół a faszyzm: Anatomia kolaboracji

Starożytność i średniowiecze
Mariusz Agnosiewicz0
Okładka ksiązki - Starożytność i średniowiecze

Krytyczne opracowanie dziejów papiestwa. Kryminalne dzieje, czyli takie, które pełne są najdosłowniej rozumianych występków i zbrodni. Ale które także...

Zapomniane dzieje Polski
Mariusz Agnosiewicz0
Okładka ksiązki - Zapomniane dzieje Polski

Zapomniane dzieje Polski nie tyle odkrywają jakąś sekretną historię naszego kraju, co przede wszystkim wydobywają te wątki, które zazwyczaj ignorowane...