Koronczarki. Klątwa rodziny Flores

Jedna z pięciu książek, ,,które musisz znać" według magazynu ,,Rolling Stone" (2022).

Kobieca saga odkrywająca najgłębsze tradycje Brazylii i przybliżająca sytuację brazylijskich kobiet w początkach XX wieku.

Sprzedane prawa do serialu (prod. Prodigo Films).

Losy siedmiu pokoleń kobiet plecione nićmi koronki

Początek XX wieku, małe miasteczko w Brazylii. Kobiety z rodziny Flores zdaje się prześladować dziwna klątwa: wszyscy mężczyźni, którzy pojawili się w ich życiu - czy to ojcowie, synowie, bracia czy mężowie - zmarli przedwcześnie. Niezależnie od przyczyn kobiety Flores musiały nauczyć się radzić sobie same. Ich głównym zajęciem było plecenie koronek. Choć brak mężczyzn dał im więcej swobody, sprawił też, że mieszkańcy miasteczka stali się wobec nich bardziej nieufni. Co się dzieje z tą rodziną? Czy te kobiety to czarownice, czy trucicielki...?

Kobiety Flores stanowiły prawdziwą galerię charakterów: Firmina - żarliwa katoliczka, Carmelita - z utęsknieniem czekała na śmierć, Cândida- postrzegała świat poprzez dźwięki czy Ines, która wraz z przyjaciółką tworzyła koronkowy kod, aby pomóc jej uciec od przemocowego męża, najpotężniejszego człowieka w regionie.

Przodkinie stają się inspiracją dla Alice na jej feministycznej drodze. Udało im się bowiem zbudować dyskretną, ale skutecznie działającą wspólnotę.

Niezwykła opowieść o sile i miłości kobiet, które wymyśliły własny kod złożony ze szwów, nici i igieł w czasach, w których nie miały głosu.

Informacje dodatkowe o Koronczarki. Klątwa rodziny Flores:

Koronczarki. Klątwa rodziny Flores - opinie o książce

Avatar użytkownika - w_ksiazkowym_zac
w_ksiazkowym_zac
Przeczytane:2024-06-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Koronczarki" to powieść, przenosząca nas w czasie i miejscu. Poznajemy tu całkowicie inny kontynent i odległe czasy, które nie są zbyt łaskawe dla ówczesnych kobiet. Losy siedmiu pokoleń kobiet splecione nićmi koronki. To właśnie koronka łączy, rozwija i tworzy historię tej rodziny. Niezwykły zabieg autorki, która w symbolice koronki zawarła głębszy, ponadczasowy i ukryty przekaz o samym życiu i jego trudnościach, ale też pięknie. Do tego mamy do czynienia z motywem klątwy, krążącej wokół rodziny Flores - i czy prawdziwa, czy wymyślna - nadawała fabule ciekawy, trochę mroczny ale też hipnotyzujący klimat.
Bardzo lubię z kiedy w powieść występują postaci kobiece. Tu zostały pokazane jako silne, zdeterminowane i walczące o siebie postaci. Ich historia osadzona w tak trudnych dla kobiet czasach, bolała, wywoływała smutek i złość, ale też pokrzepiała, dawała nadzieję. Pokazywała piękną siłę kobiecej lojalności i przyjaźni. Powieść czytało się nieśpiesznie, czerpiąc przyjemności z obserwowania fabuły i bohaterów. I to właśnie cenie sobie w tego typu literaturze - odnajdywanie głębszego sensu, skłaniającego do refleksji. Jeżeli lubicie literaturę piękną to na pewno wam się spodoba ta książka, a jeśli jeszcze nie polubiliście się z tym gatunkiem - dajcie jej szansę. Mi bardzo się podobała, dlatego polecam