Korea zjednoczona - szansa czy utopia?

"Korea zjednoczona - szansa czy utopia?" Andrzeja Bobera stawia pytanie, czy podzielona Korea ma szansę na zjednoczenie czy może sama Korea Północna stanowi zagrożenie dla całego świata. Korea Północna to wielka zagadka. Z jednej strony twardy reżim, z drugiej głód i bieda. Kraj wymaga stałego monitoringu ze strony całego świata, szczególnie w obliczu ostatnich wydarzeń i gróźb. Korea zjednoczona - szansa czy utopia? Andrzeja Bobera to jedyna na polskim rynku pozycja, która tak wnikliwie bada ten temat i która daje wiele nieznanych do tej pory odpowiedzi.

"To solidna panorama stosunków koreańskich. Co ważne, nie o potencjalnym konflikcie tu mowa i tragedii wojny sprzed pół wieku, ale o szansach wynikający ze współpracy i ewentualnego zjednoczenia. Taka perspektywa nie jest wcale oczywista. Półwyspem Koreańskim od lat interesują się naukowcy, politycy, stratedzy, dziennikarze i domorośli miłośnicy geopolityki. Rysując swoje scenariusze dla Azji Wschodniej, najczęściej widzą Koree jako źródło niestabilności i zagrożenie dla światowego pokoju. Tym samym wokół obu Korei ? ich interesów, wzajemnych stosunków, wpływów wielkich sąsiadów i światowych mocarstw ? narosło mnóstwo stereotypów. Praca Andrzeja Bobera, od lat szczerze zainteresowanego sprawami koreańskimi, pozwala się w gąszczu owych stereotypów rozeznać". (red. Jędrzej Winiecki, "Polityka")

Informacje dodatkowe o Korea zjednoczona - szansa czy utopia?:

Wydawnictwo: Kwiaty Orientu
Data wydania: 2013-05-17
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Korea zjednoczona - szansa czy utopia?

Korea zjednoczona - szansa czy utopia? - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2013-06-24, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (190) książek w 2013, Mam,
Autor książki prubóje nam przedstawić szanse obu Korei na zjednoczenie. Niestety nie zapowiada się to zbyt optymistycznie. Pozycja ta zdecydowanie dla ludzi bardziej zagłębionych w temat. Laików może zniechęcic duża ilość danych liczbowych i wyników badań. Chociaż znajduje się tu sporo ciekawostek. Spodobał mi sie sposob zobrazowania szans na zjednoczenie, które zostały ukazane na zegarach w postaci różnych godzin.