Korea Południowa. Republika żywiołów

Inne wydania:

Książka Marcina Jacoby, sinologa, autora bestsellerowych "Chin bez makijażu", przybliża współczesny obraz Korei Południowej w szerszej perspektywie: historycznej, kulturalnej i lifestylowej. Autor, z pewnością eksperta i pasją wielbiciela, wprowadza nas w świat koreańskich relacji społecznych i rodzinnych oraz tradycji duchowości i religii. Przedstawia tajniki historii i historii politycznej Republiki Korei w XX oraz na początku XXI wieku, bazując na dopiero niedawno udostępnionych wynikach badań historyków tematu i obalając wiele mitów. Zadaje pytania dotyczące między innymi fenomenu niezwykłego rozwoju Korei, która jeszcze stosunkowo niedawno była postrzegana jako kraj Trzeciego Świata, a obecnie jest centrum nowych technologii. W książce nie zabrakło też tak aktualnego tematu jak koreański konsumpcjonizm wraz z kulturą seriali, K-popu i modą na koreańskie kosmetyki.

Korea Południowa, oficjalnie Republika Korei to prawie dokładnie połowa górzystego, wąskiego półwyspu otoczonego morzem, zamieszkanego przez ponad pięćdziesiąt milionów ludzi, którzy nie boją się niczego, a już najmniej ciężkiej pracy. Gdy wszyscy idą w prawo, oni idą w lewo, gdy ktoś mówi, że coś jest niemożliwe, oni przekornie dowodzą, że wszystko da się zrobić. Są w stanie, tak jak w swoich tradycyjnych daniach, połączyć i wymieszać wszystko ze wszystkim: stare z nowym, twarde z miękkim, wyszukane z pospolitym. Wybuchowi, wylewni i serdeczni. Przywiązani do etykiety, oficjalni i eleganccy. Niewolni od kompleksów wyrosłych z trudnej historii, mimo to uparcie pokazujący światu, że ich kraj jest inny. Inny od wszystkich. Że kroczy swoją własną drogą. Całą naprzód, a najlepiej jeszcze pod prąd. Szybko, bo nie ma czasu. Byle do przodu!

"Korea Południowa. Republika żywiołów" to obowiązkowa lektura dla tych, którzy chcą zdobyć wiedzę na temat tego fascynującego kraju i dzięki temu pozbyć się stereotypowego myślenia o Korei i jej mieszkańcach.

Informacje dodatkowe o Korea Południowa. Republika żywiołów:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-03-06
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Korea Południowa. Republika żywiołów

Korea Południowa. Republika żywiołów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Vejne
Vejne
Przeczytane:2024-11-15, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Cztery żywioły, symbolicznie umiejscowione na fladze Korei Południowej, mając według autora odwoływać się także do osobowości Koreańczyków.

Niebo. Trudno złamać Koreańskiego ducha, skoro naród ten przetrwał tak wiele niszczących wpływów z zewnątrz. Mieszkańcy tego kraju potrafią też mierzyć wysoko i podejmować się tego, co nieoczywiste. Sięgać za pozorne granice możliwości.

Ogień. To gwałtowność i emocjonalność koreańskiej sztuki sprawia, że przyciąga ona do siebie miliardy ludzi. Ogień to też znak wojny, która wypaliła na całym Półwyspie swoje piętno i ukształtowała obecnych jego mieszkańców.

Woda. Kropla drąży skałę. Mało który naród potrafi w takiej dyscyplinie wykonywać swoją pracę, drążyć do perfekcji i zbiorowego sukcesu, opartego na synchronizacji oraz obowiązkowości. Iloma łzami okupiony jest równy występ piosenkarzy k-popu?

Ziemia. Silla, Goryeo czy Joseon. Demokratyczna Republika Korei czy Korea Południowa. Koreańczyk wie skąd pochodzi i wie, że za murem uzbrojonych strażnik wybija rytm druga połowa serca jego narodu. Zasiane ziarno zbiera plon.

Autor niewątpliwie ciekawie opisuje wszystkie aspekty, które mają wpływ na obraz współczesnej Korei Południowej. Wyjaśnia jej specyfikę w oparciu o rozwój gospodarczy, cechy społeczeństwa czy pochodzenie. Mi osobiście było za dużo w tej pozycji treści historycznej, która rozciąga się chyba na połowę albo prawie połowę reportażu. Warto jest sięgać do korzeni, ale w tym wypadku zależało mi na szerokim obrazie.

Za najciekawszy uznaję rozdział o chebolach, firmach rodzinnych i tym jak wielki mają one wpływ na rozbudowę pewnych sektorów krajowych oraz jakie cienie za nim stoją.

Niestety, wydaje mi się, że autor opisał naród w prawie samych superlatywach - a z tego co mi wiadomo było już wcześniej, życie w Korei nie jest tak różowe. Zabrakło mi wspomnienia kwestii alkoholizmu, jako bardzo nieszczęśliwej przypadłości w tym narodzie czy pogłębienia tematu przeludnienia i wręcz niezdrowej rywalizacji o lepsze życie - co widzimy chociażby w oscarowym ,,Parasite".

Polecam, choć wiedzę o Korei warto uzupełnić o inne pozycje. Ta, moim zdaniem, nie wyczerpuje tematu.

Każdy powinien znaleźć w tej książce coś dla siebie. Jest to zbiór podstawowych informacji o Korei Południowej z zekresu: kultury i obyczajów, mentalności, historii, przemian politycznych, technologii, życia codziennego a także kultury tej bardziej współczesnej - k-popu, seriali, filmów... W zasadzie jest trochę o wszystkim, napisane w ciekawy, przystępny sposób, uzupełnione zdjęciami z opisami. Są też, siłą rzeczy, nawiązania do Korei Północnej, ale głównie w kontekście historycznym i politycznym. Nie powiem, żebym była specjalnie zainteresowana tematem Korei Południowej, ale tę pozycję czytało mi się bardzo dobrze. Do polecenia każdemu, kto chciałby wiedzieć coś więcej o tym niepozornym państwie.

Avatar użytkownika - lucter
lucter
Przeczytane:2019-08-05, Ocena: 5, Przeczytałam,
Korea Południowa. Republika żywiołów
Marcin Jacoby0
Okładka ksiązki - Korea Południowa. Republika żywiołów

Książka Marcina Jacoby, sinologa, autora bestsellerowych Chin bez makijażu, przybliża współczesny obraz Korei Południowej w szerszej perspektywie:...

Chiny bez makijażu
Marcin Jacoby0
Okładka ksiązki - Chiny bez makijażu

Książka Marcina Jacoby, doktora sinologii Uniwersytetu Warszawskiego, jest subiektywnym przewodnikiem pewnego Polaka po chińskiej kulturze i chińskiej...