Koniec maskarady

Tom 4 cyklu Czas ¯niw
Ocena: 4.8 (5 g³osów)

Paige Mahoney po raz kolejny uniknê³a ¶mierci.

Wydarta ze szponów swoich ciemiê¿ców umknê³a do bezpiecznej kryjówki w Pary¿u, gdzie los rzuca j± miêdzy walcz±ce z Sajonem frakcje oraz zbirów gotowych zabiæ, byle ocaliæ marionetkowe imperium Refaitów.

Tajemniczy Program Domino ma wobec Paige plany, ale ona kieruje siê swoimi w³asnymi ambicjami. Wraz z Arcturusem Mesarthimem - niegdysiejszym wrogiem - rusza na niebezpieczn± misjê, która zawiedzie j± do paryskich katakumb, a z nich prosto ku po³yskliwym korytarzom Wersalu. Je¶li im siê powiedzie, prawdopodobnie zmieni rebeliê w otwart± wojnê.

Podczas gdy imperium poszerza swoje granice, a wolny ¶wiat dr¿y w jego cieniu, Paige musi stawiæ czo³a w³asnym wspomnieniom z katowni Sajonu. W tych niebezpiecznych czasach usi³uje te¿ zrozumieæ swoj± wiê¼ z Arcturusem, a ta z dnia na dzieñ staje siê coraz silniejsza.

Czwarty tom bestsellerowej serii The Bone Season, porywaj±cej opowie¶ci o ¶wiecie z przysz³o¶ci.

Informacje dodatkowe o Koniec maskarady:

Tagi: bóg

wiêcej

Kup ksi±¿kê Koniec maskarady

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Koniec maskarady - opinie o ksi±¿ce

"Koniec maskarady" Samanthy Shannon przeczyta³am w ramach mojego osobistego wyzwania czytelniczego, które polega m. in. na kontynuowaniu i koñczeniu ju¿ rozpoczêtych serii. A zatem przechodz±c ju¿ do sedna sprawy...

"Koniec maskarady" jest czwartym tomem "Czasu ¯niw", w którym autorka przenosi nas w mroczne i fascynuj±ce zak±tki Pary¿a - miasta, które ma ju¿ w swojej historii rewolucyjne wydarzenia. Ta powie¶æ to nie tylko kontynuacja losów Paige Mahoney, ale równie¿ znakomita eksploracja z³o¿ono¶ci ludzkich emocji, to¿samo¶ci oraz dynamiki w³adzy.

Od samego pocz±tku autorka zmusza nas, do zanurzenia siê w niezwykle intensywny ¶wiat, gdzie graj± ze sob± si³y oporu i tyranii. Paige, wci±¿ uciekinierka i wojowniczka, znalaz³a siê w nowej rzeczywisto¶ci, w której musi zmierzyæ siê z zagro¿eniem ze strony Sajonu. G³ówna bohaterka musi równie¿ poradziæ sobie ze skomplikowanymi relacjami, które rozwija z osobami, z którymi sama wchodzi w interakcje. Jednak¿e Page musi zmierzyæ siê tak¿e z takimi znajomo¶ciami, które tworz± ludzie z jej otoczenia. Przeplataj± siê tu w±tki polityczne, osobiste dramaty i mroczne tajemnice, co sprawia, ¿e historia jest niezwykle wielowymiarowa.

Jednym z najwiêkszych atutów tej powie¶ci jest sposób, w jaki Shannon prowadzi w±tki. Mimo licznych postaci i zawirowañ fabularnych, ka¿dy w±tek jest starannie przemy¶lany i wpleciony w ca³o¶æ. Autorka mistrzowsko ³±czy losy bohaterów, co sprawia, ¿e ich historie wzajemnie siê przenikaj± i wspó³istniej±. Dziêki temu czytelnik ma szansê dostrzec, jak ka¿dy z tych w±tków wp³ywa na g³ówn± narracjê oraz na losy Paige.

Fabu³a zaskakuje wieloma zwrotami akcji, które skutecznie wci±gaj± czytelnika. Ka¿dy nowy rozdzia³ otwiera przed nami dalsze, nieprzewidziane mo¿liwo¶ci, które sprawiaj±, ¿e trudno oderwaæ siê od lektury. Shannon umiejêtnie balansuje pomiêdzy chwilami napiêcia i interakcjami pomiêdzy poszczególnymi bohaterami a chwilami pozornego spokoju. Ta gra emocji sprawia, ¿e nie sposób przej¶æ obojêtnie obok dylematów, z jakimi zmagaj± siê postacie, a ju¿ szczególnie Paige, która nie tylko walczy z zewnêtrznymi wrogami, ale tak¿e ze swoimi wewnêtrznymi demonami. Jednymi z najbardziej zaskakuj±cych rzeczy, które spotka³am w tej historii by³o to kim okaza³ siê byæ Szmatognat oraz wiele wydarzeñ z mniej wiêcej 100 ostatnich stu stron. Pozwólcie, ¿e okryje je zas³on± milczenia po to, ¿eby nie zdradzaæ Wam zbyt wiele. Jednak¿e wiedzcie, ¿e Shannon nie raz rozbi³a moje serce na drobne kawa³ki. Poza tym kocham w tej powie¶ci w±tek romantyczny, w który jest wpleciona najbardziej epicka scena erotyczna, któr± kiedykolwiek czyta³am. My¶lê, ¿e je¶li mnie chocia¿ trochê znacie dobrze wiecie, ¿e nie przepadam za tego typu w±tkami, wiêc to, ¿e w tym wypadku powy¿sze w±tki tak bardzo mi siê spodoba³y wiele znaczy. Dziêki temu trochê bardziej otworzy³am siê na tego typu motywy w literaturze.

Warto równie¿ nadmieniæ, ¿e jêzyk, jakim pos³uguje siê autorka, jest lekki i przystêpny, co sprawia, ¿e p³ynie siê przez fabu³ê, a ksi±¿ka jest niemal¿e nie do od³o¿enia. Dziêki zastosowanej stylistyce z przyjemno¶ci± zanurzy³am siê w ¶wiat wykreowany przez autorkê. Poza tym cieszê siê, ¿e czê¶æ akcji rozgrywa³a siê paryskich katakumbach oraz korytarzach Wersalu. Chocia¿ ogromnym minusem by³o to, ¿e w polskim t³umaczeniu nie by³o przet³umaczonych francuskich zwrotów, co mi osobi¶cie utrudnia³o czytanie.

Miêdzy g³ówn± bohaterk± a Arcturusem Mesarthimem, niegdy¶ jej wrogiem, rozwija siê relacja, która jest jednym z najbardziej zaskakuj±cych i emocjonalnych w±tków powie¶ci. Ich dynamiczna interakcja, naznaczona wspólnymi motywami walki i przetrwania, tworzy niezwykle silny fundament dla dalszego rozwoju ich wiêzi. Wspólne prze¿ycia w niebezpiecznych sytuacjach zbli¿aj± ich do siebie, a ich relacja staje siê coraz g³êbsza. Autorka zgrabnie ukazuje, jak skomplikowane mog± byæ uczucia, gdy los rzuca bohaterów w wir niebezpiecznych zdarzeñ. My¶lê, ¿e przemiana relacji z wrogów w sojuszników jest w tym przypadku ¶wietnie oddana na przestrzeni ca³ej serii. I to w³a¶nie chyba ten w±tek jak na razie dostarczy³ mi najwiêcej emocji podczas czytania ca³ej serii.

Mimo wielu atutów zarówno "Koñca maskarady", jak i wcze¶niejszych czê¶ci jest co¶ co ogromnie mnie irytowa³o. Otó¿ autorka przedstawia Paige jako osobê niemal niezniszczaln±. Mimo ¿e jest postaci± naznaczon± do¶wiadczeniem wielu trudnych sytuacji, jej zdolno¶æ do wychodzenia ca³o z opresji, nawet pomimo historycznych ran i problemów zdrowotnych, mo¿e byæ dla niektórych czytelników ma³o wiarygodna. Ten aspekt sprawia, ¿e czasami mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e Paige nie do koñca do¶wiadcza konsekwencji swoich zmagañ, co mo¿e rzucaæ cieñ na realizm tej postaci.

Podsumowuj±c.
W "Koñcu maskarady" Samantha Shannon stworzy³a niezwykle porywaj±c± opowie¶æ o odwadze, walce o wolno¶æ oraz skomplikowanych relacjach miêdzyludzkich. Na przestrzeni dotychczasowych czê¶ci autorka nie raz rozbi³a moje serce na wiele drobnych kawa³ków, które ciê¿ko by³o mi pó¼niej posklejaæ. Jednak¿e my¶lê, ¿e jest to swoista warto¶æ dodana tej historii, bo bardzo czêsto bardziej zapamiêtuje to jak czu³am siê podczas czytania, a wydarzenia potrafi± siê bardziej zatrzeæ w mojej pamiêci. Jak ju¿ wybrzmia³o w tym co napisa³am ta powie¶æ wci±ga czytelnika, poprzez liczne zwroty akcji oraz umiejêtnie splecione w±tki, przyci±ga uwagê d³ugie godziny.

Osobi¶cie mocno czekam na kolejn± czê¶æ z serii, co bêdzie dla mnie okropn± mêczarni± nie tylko ze wzglêdu na to, w którym momencie autorka mnie zostawi³a lecz równie¿ przez d³ugi czas oczekiwania na kolejny tom. Mam jednak nadziejê, ¿e kolejna czê¶æ ju¿ siê pisze i niebawem us³yszê o jej premierze...

Avatar u¿ytkownika - julabooks
julabooks
Przeczytane:2021-08-08,

Paige Mahoney po raz kolejny uniknê³a ¶mierci.

Tajemniczy Program Domino ma wobec Paige plany, ale ona kieruje siê swoimi w³asnymi ambicjami. Wraz z Arcturusem Mesarthimem – niegdysiejszym wrogiem – rusza na niebezpieczn± misjê, która zawiedzie j± do paryskich katakumb, a z nich prosto ku po³yskliwym korytarzom Wersalu. Je¶li im siê powiedzie, prawdopodobnie zmieni rebeliê w otwart± wojnê.

[opis pochodzi ze strony wydawcy]

Co ja mam powiedzieæ? Pierwsze 500 stron (czyli wiêkszo¶æ ksi±¿ki) by³o przeciêtne, momentami nawet s³abe. Paige nie pokaza³a siê z dobrej strony i irytowa³a mnie podobnie jak w poprzednich tomach. Natomiast ostanie 100/150 stron by³o tak dobre i tak mnie zaskoczy³o, ¿e da³am tej ksi±¿ce 4 gwiazdki.

Zwrot akcji na 530 stronie- cudowny, w ogóle siê go nie spodziewa³am. Moje serce wtedy stanê³o na chwilê. Sama koñcówka- ja nie wiem co siê tam sta³o, mam tyle pytañ, ¿e z niecierpliwo¶ci± czekam na kolejny tom.

Wracaj±c do pocz±tku, akcja nie by³a specjalnie ciekawa, dzia³o siê co¶, bo siê dzia³o, my¶lê, ¿e na spokojnie mo¿na by³o niektóre rzeczy poskracaæ i nie straciliby¶my za wiele. Znalaz³am te¿ kilka absurdalnych momentów, które nie do koñca mia³y sens. Paige, która jest tak± do¶æ feministyczn± bohaterk±, nie udowodni³a tego, ¿e jest bohaterk± feministyczn±, bo ci±gle kto¶ j± ratowa³ i naprawia³ za ni± to, co zrobi³a.

Doceniam, ¿e Samantha Shannon zaczê³a ³±czyæ w±tki i wyja¶niaæ rzeczy, które wcze¶niej nie mia³y sensu. Jestem te¿ zachwycona tym jak inteligentnie i stopniowo autorka przedstawia ¶wiat. Wprowadzenie kolejnego miasta, jakim jest Pary¿, dodaje tajemniczo¶ci i klimatu, którego ja osobi¶cie jestem fank±.

Zdecydowanie najlepszy tom jak na razie z tej serii. Widaæ ogromny progres autorki!

Avatar u¿ytkownika - Kitty_01
Kitty_01
Przeczytane:2021-07-18,

W tej czê¶ci z serii czytelnik razem z Paige przenosi siê do malowniczego Pary¿a, który mo¿emy ogl±daæ oczami g³ównej bohaterki. I choæ na pocz±tku dziewczyna powoli dochodzi do siebie po wcze¶niejszych wydarzeniach, to szybko daje siê porwaæ nowym zdarzeniom. Raz po raz unika ona ¶mierci, co wydaje siê a¿ zbyt du¿ym wsparciem wszech¶wiata. Znacz±cym minusem jest to, ¿e wiêkszo¶æ francuskich s³ów i zwrotów nie zosta³a przet³umaczona, co z jednej strony lepiej pasuje w kontek¶cie, lecz wprawia w konsternacjê czytelników nie rozumiej±cych tego jêzyka. Wiêc podczas lektury albo trzeba jako¶ to zignorowaæ, albo posi³kowaæ siê Google t³umaczem.

Mimo wszystko trzeba przyznaæ, ¿e ksi±¿ka trzyma w napiêciu. Ciê¿ko jest siê od niej oderwaæ, chc±c jak najszybciej poznaæ zakoñczenie, które jest trudne do przewidzenia. Dodatkowo znowu muszê zachwyciæ siê wykreowaniem ¶wiata, który od pierwszych stron bardzo mnie uj±³. Postacie równie¿ zapadaj± w pamiêæ, szybko zdobywaj± sympatiê czytelnika. Szczerze ¿a³ujê, i¿ nie ma kontynuacji, z pewno¶ci± bym po ni± siegnê³a.

Avatar u¿ytkownika - Moniczkasia
Moniczkasia
Przeczytane:2021-06-27,

To moja pierwsza ksi±¿ka tej autorki i na pewno niejedyna. Chêtnie przeczytam wcze¶niejsze tomy. Fantastyczne opisy, pobudzaj±ce wyobra¼niê i przenosz±ce czytelnika w zupe³nie inny ¶wiat. Bardzo mrocznie, niebezpiecznie, pe³ne akcji tomisko. Precyzyjnie opisane walki, barwne postacie i i ciekawe dary, którymi siê pos³uguj±. Nie mog³am oderwaæ siê od ksi±¿ki.

Avatar u¿ytkownika - lemonadestreet
lemonadestreet
Przeczytane:2021-07-29, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam,

Seriê zaczyna³am czytaæ od prequela, Bladej ¦ni±cej, dlatego gdy przebrnê³am przez wszystkie tomy, czeka³am niecierpliwie na Koniec Maskarady. Mam wra¿enie, ¿e z tomu na tom Shannon pisze coraz lepiej, ksi±¿ka ta by³a bowiem chyba najlepsza z cyklu! Nie mog³am siê od niej oderwaæ, a losy Paige przyprawiaj± czytelnika o wachlarz emocji. Nawet nie wiem, kiedy poch³onê³am to opas³e tomiszcze. Naprawdê polecam ca³y cykl, a w szczególno¶ci Koniec Maskarady. To uniwersum poch³ania podczas czytania i wcia¿ siedzi w g³owie, nawet po przeczytaniu. Warto przeczytaæ!

Avatar u¿ytkownika - aska207
aska207
Przeczytane:2021-07-23, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam,

Czytaj±c pocz±tek tj. pierwsze 400stron Koñca Maskarady by³am niestety mocno znudzona. Mia³ byæ dziki, p³yn±cy krwi± Pary¿ a dosta³am raczej rozmazany widok z okna na wie¿ê Eiffla. W dodatku brudnego okna. Czu³am siê zawiedziona bo poprzednie tomy serii by³y na³adowane akcj± ju¿ od pierwszych stron i tu liczy³am na to samo. Niestety by³o nierówno i do¶æ chaotycznie. Mo¿e to kwestia zmian w t³umaczeniu?
Jednak kiedy moje zniechêcenie osi±ga³o ju¿ apogeum na str ok 400, po wej¶ciu do Apolyona, w koñcu zaczê³o siê co¶ dziaæ! Tak! Szkoda, ¿e dopiero przy finiszu ale lepiej pó¼no ni¿ wcale. Ostatnie 200str to praktycznie same zwroty akcji i to takie, ¿e po prostu nie ma opcji ¿eby nie otworzyæ choæ trochê ust ze zdziwienia. WOW!!Autorka da³a siê ponie¶æ. Tak to wszystko popl±ta³a, ¿e nie wiadomo ju¿ komu ufaæ i kto jest w koñcu tym z³ym.
Misternie tkana od samego pocz±tku serii intryga polityczna stopniowo nabiera kolorów. Dosta³am odpowiedzi na niektóre pytania z poprzednich tomów i w koñcu zaczynam dopasowywaæ elementy uk³adanki w jak±¶ tam wiêksz± czê¶æ ca³o¶ci. Niestety trochê czu³am, ¿e to ju¿ ponad po³owa serii i zbli¿am siê ku koñcowi... Ale pewnie autorka mnie jeszcze nie raz zaskoczy.
Jesli za¶ chodzi o Paige i Arcturusa... No w³a¶nie... Ramiê w ramiê walcz± z Nashir± i Sajonem ale czasem tak¿e sami ze sob±. Ich decyzje a raczej decyzje Paige s± mocno nieprzemy¶lane i odciskaj± piêtno na ich i tak ju¿ do¶æ skomplikowanej relacji. I kiedy ju¿ wszystko zaczyna wje¿d¿aæ na dobre tory to pyk i Paige stwierdza, ¿e jest zbyt nudno i trzeba napsuæ trochê krwi... Jest to bardzo mêcz±ce i mam nadziejê, ¿e w kolejnych tomach siê to zmieni.
Niemniej jednak ca³o¶æ oceniam bardzo dobrze. Mocna koñcówka sprawi³a, ¿e zapomnia³am o s³abym pocz±tku i niezdecydowaniu Paige. Zostawi³a mnie natomiast z wielkim kacem ksi±¿kowym a na kolejny tom przecie¿ trzeba jeszcze d³uuugo czekaæ...

Avatar u¿ytkownika - SzaraKawiarenka
SzaraKawiarenka
Przeczytane:2021-07-19, Przeczyta³am, Mam,

Page udaje siê do Pary¿a. Pocz±tkowo dochodzi do siebie po wydarzeniach opisanych w Pie¶ni jutra, ale bardzo szybko rzuca siê w wir nowych wydarzeñ. Próbuje nawi±zaæ nowe sojusze, dalej stawiaæ opór Sajonowi, przejmuje siê wojn± na pó³wyspie Iberyjskim oraz dzia³a w Manekinie. Pojawiaj± siê dawni sojusznicy i wrogowie, a zagubienie i problemy zaczynaj± siê piêtrzyæ.

Je¶li czytali¶cie Chór ¶witu, to prolog ju¿ bêdziecie znaæ. Je¶li nie czytali¶cie, to bêdzie on przyzwoitym wstêpem, choæ bez szczegó³ów. Nie wykluczam, ¿e pewne aspekty bêd± siê w nim wydawa³y potraktowane po macoszemu, wiêc zachêcam do siêgniêcia po nowelkê przed przeczytaniem tego tomu.

Koniec maskarady ma bardzo dynamiczn± fabu³ê – w ka¿dej dotychczasowej czê¶ci serii by³o bardzo du¿o wydarzeñ, wszystko dzia³o siê bardzo szybko i nastêpowa³y zwroty akcji, ale w tym tomie nastêpuje ich apogeum. Naprawdê trudno od³o¿yæ ksi±¿kê w trakcie czytania, bo przez ca³y czas dzieje siê co¶, co przyci±ga uwagê, czego rozwi±zanie chcemy poznaæ. Niestety, w tej mnogo¶ci wydarzeñ Page zaczyna siê nieco pl±taæ – przestaje s³uchaæ co siê do niej mówi, ignoruje trochê faktów, trochê przeczuæ i niestety wynika z tego trochê problemów dla niej i dla czytelnika – momentami powie¶æ staje siê przewidywalna i choæ sporo wydarzeñ nadal zaskakuje, to kilka istotnych ju¿ nie.

Na ok³adce czytamy o Pary¿u dzikszym ni¿ Londyn, ale szczerze mówi±c odnoszê zupe³nie inne wra¿enie. Londyn by³ o wiele bardziej skomplikowany w swoich uk³adach, ³atwiej siê tam la³a krew i samo miasto ze swoim podziemiem by³o bardziej podzielone, bardziej niebezpieczne. W Londynie odczuwa³o siê ten przestêpczy, gotowy na wszystko klimat, natomiast Pary¿ w tym wszystkim wydaje siê bardzo ugrzeczniony, ³adnie schowany i raczej zgodny, nawet je¶li jedna grupa siê z tej zgodno¶ci wy³amuje. Paradoksalnie tê mniejsz± dziko¶æ uznajê za plus – Page jest w bardzo trudnej sytuacji i wej¶cie do ¶wiata takiego jak Londyn mog³oby j± teraz przerosn±æ. Tymczasem uporz±dkowanie sprawia, ¿e w Pary¿u mo¿e siê odnale¼æ, zawalczyæ o nowe sojusze, bo stosunkowo ³atwo jest okre¶liæ z kim mog± siê udaæ i co zrobiæ, by faktycznie tak siê sta³o.

Page jest zmuszona do niemal sta³ego przebywania z Arcturusem, a to oznacza, ¿e ich relacja siê rozwija. Dzieje siê to powoli, stopniowo, jest w tym trochê strachu i niepewno¶ci, co bardzo mi siê podoba, bo wypada naturalnie. Jakby nie patrzeæ mamy tu postaci z w³asnymi traumami, strachem, niechêtne do zmian dla kogo¶ innego i maj±ce swoje priorytety. Ciekawie wypada to, jak siê znajduj± w pó³ drogi, zaczynaj± ze sob± byæ, ale jednocze¶nie pozostaj± sob±. Tu wychodzi na jaw bardzo mocna i konsekwentna konstrukcja postaci – wszystko co prze¿y³y nadal w nich jest, rzuca siê cieniem na podejmowane decyzje, relacje z innymi, a bohaterowie musz± nauczyæ siê z tym ¿yæ.

Koniec maskarady jest ¶wietn± kontynuacj± Czasu ¿niw. Ma kilka drobnych wad, ale jestem pod bardzo du¿ym wra¿eniem tego, jak rozwija siê ca³a seria. Mamy czwarty obszerny tom, a wszystko nadal trzyma siê kupy, jest logiczne i konsekwentne, nie zaczyna nu¿yæ, a przeciwnie – wci±¿ budzi coraz wiêksz± ciekawo¶æ. Nie mogê siê doczekaæ kolejnych czê¶ci, bo nie mam w±tpliwo¶ci, ¿e Shannon jeszcze nie raz zaskoczy i zachwyci w tej serii.

----
Recenzja ukaza³a siê tak¿e na szarakawiarenka.pl
Ksi±¿ka otrzymana za punkty ISBN od portalu CzytamPierwszy.pl

Pisanie kolejnych tomów przez tyle lat prowadzi do jednego stwierdzenia: autorka chce by co jaki¶ czas od¶wie¿aæ sobie ca³± historiê po kolei ? Nie mia³am zbytnio czasu na reread 3 wcze¶niejszych tomów ale to nie problem. Wa¿ne rzeczy zawarte s± w s³owniczku na ty³ach ksi±¿ki przez co pamiêæ siê trochê od¶wie¿a. Co prawda na pewno uciek³o mi kilka samczków ze wzglêdu na zaniki pamiêci ale nie przeszkadza to w czytaniu i zrozumieniu wydarzeñ w tym tomie. Niestety ten tom strasznie zniechêci³ mnie do Paige. Zrobi³a siê strasznie naiwna, samolubna, nieracjonalna a do tego odwagê zamienia na brawurê. Naczelnik zawsze stanowi³ zagadkê i w tym tomie siê to nie zmieni³o. Pojawiaj± siê kolejne intrygi i coraz wiêcej osób o niecnych zamiarach. Nie wiadomo komu ufaæ. Mia³am totalny mêtlik w g³owie. Dodatkowo autorka mia¿d¿y zakoñczeniem co sprawia, ¿e czytelnik ma jeszcze wiêcej pytañ ni¿ wcze¶niej. Pocz±tek historii by³ mêcz±cy, chocia¿ nowelka wyja¶nia obecny stan Paige mo¿na by³o j± sobie darowaæ albo skróciæ to do jednego rozdzia³u. Bardzo du¿o u¿alania siê nad sob± ale jestem w stanie zrozumieæ ten stan z wiadomych przyczyn. Niekoniecznie pojmujê inne bardzo ryzykowne dzia³ania jakie podejmuje dziewczyna. W ogólnej ocenie historia z czasem wci±ga i nabiera tempa ale wed³ug mnie jest chyba trochê rozwleczona bo w ostateczno¶ci za du¿o to siê nie dowiadujemy. Fanom serii na pewno ten tom przypadnie do gustu. Ca³o¶ciowo seria Czas ¯niw jest naprawdê dobra i polecam j± fanom fantastyki.

Inne ksi±¿ki autora
Zakon Mimów
Samantha Shannon0
Ok³adka ksi±zki - Zakon Mimów

Zrobili z nas przestêpców. Czas odzyskaæ, co nasze. Spektakularna ucieczka z kolonii karnej Szeol I ma tragiczny fina³. Zaledwie garstce udaje...

Dzieñ nastania nocy: Czê¶æ 1
Samantha Shannon0
Ok³adka ksi±zki - Dzieñ nastania nocy: Czê¶æ 1

Dzieñ nastania nocy to epicka opowie¶æ rozgrywaj±ca siê w ¶wiecie Zakonu Drzewa Pomarañczy. Tunuva Melim, siostra Zakonu, przez piêædziesi±t lat przygotowywa³a...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Przemys³aw Piotrowski