Kobiety naukowców

Kto wykonał pierwszy rysunek nowo odkrytej struktury DNA? Czyje ciało jako pierwsze zostało prześwietlone promieniowaniem rentgenowskim? Dla kogo powstały pierwsze rękawiczki chirurgiczne? Wiele spośród z tych dokonań naukowych nie miałoby miejsca, gdyby nie cicha praca żon naukowców.

Przyjrzyjmy się dwudziestu pięciu barwnym opisom życia prywatnego nietuzinkowych par, w których to właśnie kobiety żyły w cieniu wielkich mężów. Niektóre brały czynny udział w wiekopomnych odkryciach, inne ,,tylko" poświęciły swój czas i nieraz całe życie, żeby ich mężowie mieli co jeść, co włożyć i mogli spokojnie oddawać się rzeczom ,,większej wagi". To istotna książka w czasach, w których cenimy wiedzę, zdarza nam się jednak zaniedbywać relacje.

Informacje dodatkowe o Kobiety naukowców:

Wydawnictwo: Axis Mundi
Data wydania: 2024-11-21
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: biografie wspomnienia

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Kobiety naukowców

Kobiety naukowców - opinie o książce

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2024-11-29, Ocena: 6, Przeczytałam,

Mówi się, że jeśli mężczyzna jest głową, to kobieta zdecydowanie jest szyją, która nią kręci i pozwala na obranie właściwych kierunków. Szczególnie tych, prowadzących do sukcesów. Bardzo często bywa również tak, że dzięki poświęceniu własnego życia, odwadze, niesamowitemu intelektowi, kobiety są cichymi współtwórcami sukcesów swoich mężów i partnerów.

Zaledwie kilka dni temu premierę miała wyjątkowa książka. Mowa tu o publikacji Aleksandry Glapa-Nowak, ,,Kobiety naukowców" wydanej przez jedno z moich ulubionych wydawnictw @wydawnictwoaxismundi.

Autorka pochyliła się w książce nad 25 parami. Wybitnymi naukowcami i ich żonami. I to właśnie na owe żony, żyjące w cieniu swoich wielkich mężów zwraca szczególną uwagę. Publikacja ,,Kobiety naukowców" jest odpowiedzią na ciekawe i dość nieznane fakty, z życia prywatnego bardzo nietuzinkowych kobiet. Autorka przybliża czytelnikom informacje o tym, kim były owe kobiety. Czym się zajmowały, jak poznały swoich mężów i jak radziły sobie z nie zawsze łatwą codziennością u ich boku.

W książce poznajemy zarówno znane jak i mniej znane postaci kobiece, które swoją niezłomnością, niezwykłością i odwagą, wspierały swoich mężów. Zarówno w sferze prywatnej, rodzinnej jak i naukowej. Kobiety, będące opoką, dobrym duchem a czasami i głosem zdrowego rozsądku. Kobiety, które rezygnowały z siebie i własnej kariery na rzecz swoich wielkich mężów. Kobiety, które współtworząc sukces małżonka, oddawały się nauce, także po jego odejściu. W końcu kobiety, które budowały relacje i klimat w swoim najbliższym otoczeniu.

,,Kobiety naukowców" to bardzo dobra książka poruszająca również aspekt międzyludzkich relacji i ich związku z odnoszonymi sukcesami. Bardzo wyraźnie ukazuje wpływ wielkich osiągnięć na najbliższe otoczenie. Uwypukla poświęcenie i cenę jaką trzeba zapłacić za każde wielkie osiągnięcie.

Everest-Boole, Darwin, Skłodowska-Curie, Feynman, Weigl, Hesse, to tylko kilka z kobiecych nazwisk występujących w książce. Choć życie każdej z nich toczyło się w różnym okresie (XIX-XX wiek" łączyło je jedno. Poświęcenie i praca na rzecz rozwoju kariery naukowej swoich partnerów.

Bardzo dobra książka. Napisana przystępnym językiem, bogata w ciekawe fakty i dane pochodzące z wiarygodnych źródeł. Ważna w kontekście współczesnych czasów, kiedy tak widoczne jest zaniedbywanie międzyludzkich relacji.

Gorąco polecam!

Aleksandra Glapa-Nowak