Klub Smutnych Duchów. Tom 3

Kontynuacja poruszającego i rozgrzewającego serce "Klubu Smutnych Duchów" narysowanego wspaniałą kreską Lize Meddings.

"Chcieliśmy stworzyć przestrzeń, w której każdy, kto czuje się smutny lub samotny, mógłby przyjść i poczuć się... no cóż, nie tak samotnie. Witamy ... w Klubie Smutnych Duchów!"

Dwa samotne duchy, które spotkały się na imprezie (na której oba czuły się... no, nie najlepiej) założyły Klub Samotnych Duchów - tajne stowarzyszenie dla niespokojnych i samotnych, klub dla wszystkich osób, które myślą, że nigdzie nie ma dla nich miejsca.

W "Klubie Smutnych Duchów 3" - trzecim tomie tej wspaniałej i pełnej wsparcia serii powieści graficznych - Duchy muszą zmierzyć się z zawiłościami związanymi z otwarciem swojej społeczności oraz swoich serc na nowe duchy członkowskie.

Książki Lize Meddings to narysowane piękną kreską powieści graficzne z przejmującą narracją i bohaterami, w których łatwo odnaleźć samych siebie. Dla wszystkich, którzy pokochali "Heartstoppera". Ale przede wszystkim dla każdej osoby, która kiedykolwiek czuła się niewidzialna lub niezrozumiana.

Informacje dodatkowe o Klub Smutnych Duchów. Tom 3:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2023-09-06
Kategoria: Komiksy

Kup książkę Klub Smutnych Duchów. Tom 3

Klub Smutnych Duchów. Tom 3 - opinie o książce

Kolejna świetnie rozpisana historia nastolatków, którzy próbują zmienić swoją samotność w przestrzeń przyjazną dla osób z problemami. Lekko narysowany komiks o depresji i innych problemach psychicznych.

CYKL: "KLUB SMUTNYCH DUCHÓW" (TOM 3)

To już trzecia odsłona przygód "Klubu Smutnych Duchów". Towarzystwo nam się powiększa: na okładce widzimy już bohaterkę, którą poznaliśmy w poprzednim tomie - Rue. I to właśnie na niej i jej problemie skupia się trzecia odsłona cyklu.

Klub, który Sam założył pod koniec pierwszego tomu, a który w drugim raczkował, teraz zaczyna prosperować pełną parą. Do klubu dołącza coraz więcej osób, w tym także niejaki Benji, który marzy o karierze piosenkarza. Przyjaciele z Klubu Smutnych Duchów postanawiają mu pomóc w promocji, ale czy zrzucenie zbyt wielu obowiązków na jedną osobę jest dobrym pomysłem? Odpowiedzi na to i inne pytania należy szukać w lekturze trzeciego tomu cyklu.

Ten tom jest lepszy od drugiego jeśli chodzi o bogactwo wydarzeń, a także o to, co komiks miał przekazać. Dorównuje swoim poziomem do pierwszego tomu. Myślę, że warto sięgnąć po całość, choćby po to aby zobaczyć jakie treści chciała przekazać Autorka.

PODSUMOWANIE CYKLU:

Biorąc pod uwagę ogólną ocenę całego cyklu uważam, że jest dobry. Głównie przez wzgląd na to, co Autorka chciała przekazać młodym czytelnikom - gdyż uważam, że to właśnie kilkunastoletnia młodzież jest głównym targetem tych komiksów. Prawdopodobnie mając "naście" lat doceniłabym te historie bardziej.

Ciekawym zabiegiem są okładki poszczególnych tomów. W pierwszym mamy jedną postać główną, znaną z imienia - Sama, i dlatego też okładkę zdobi jedne duch. W drugim tomie skupiono się na problemach Skarpetki (którą poznaliśmy w pierwszym tomie), dlatego okładka przedstawia już dwa duchy oraz mniejszego ducha, którego dopiero poznamy. Tom trzeci poświęcony jest w całości problemom Rue, dlatego też okładkę zdobią już trzy duchy.

Dzięki temu, że w każdym tomie skupiamy uwagę na problemach innej postaci, możemy się przyjrzeć temu, jakie są poszczególne duszki. A tak się składa, że choć wyglądają podobnie i łączy ich wspólny problem [depresji], to każdy z nich ma inną osobowość. Sam to typowy panikarz maniakalno-depresyjny, Skarpetka jest zrównoważona ale wycofana, służy dobrą radą mimo, że sama ma problemy. Jest dobrą obserwatorką i często ma trafne uwagi na temat otoczenia. Z kolei Rue to pracoholiczka, która robi wszystko aby nikogo nie zawieźć.

Minusy to słabszy drugi tom i nieco irytująca postać Sama, a także momentami niepotrzebne, nieco infantylne teksty.
Plusem całego cyklu jest jego ogólny przekaz: nie należy tracić nadziei, warto żyć, warto wychodzić do ludzi i mieć przyjaciół, nie należy brać wszystkiego do siebie oraz należy pamiętać, że rzucanie się w wir pracy nie jest lekarstwem na zapomnienie o problemach.

Opinia opublikowana na moim blogu"

Klub Smutnych Duchów
Lize Meddings0
Okładka ksiązki - Klub Smutnych Duchów

Rozgrzewająca serca powieść graficzna o przyjaźni, współczuciu i odnajdywaniu bratnich dusz. Czy kiedykolwiek czułaś/eś/oś się zagubion_ lub samotn_?Jakbyś...

Klub Smutnych Duchów. Tom 2
Lize Meddings0
Okładka ksiązki - Klub Smutnych Duchów. Tom 2

,,Klub Smutnych Duchów 2" to historia o tym, co się dzieje, gdy już znajdziesz swoje bratnie dusze. Ponieważ ludzie są świetni, ale też skomplikowani....

Kyle
T.M. Piro