Kiedyś byliśmy braćmi

Kiedyś byliśmy braćmi łączy tajemnicę, przygodę, fikcję historyczna i miłość w jednej, niezwykłej książce, od której nie sposób się oderwać.

Joey Chanin

Autor opisuje potworności, do jakich dochodziło w rozdartej przez wojnę Polsce, przeciwstawiając je pięknemu, wiecznemu romansowi między Benem Solomonem i miłością jego życia, Hanną.

,,Jewish Book World"

Kiedyś byliśmy braćmi to poruszająca opowieść o dwóch chłopcach i rodzinie, która walczy o przeżycie w rozdartej przez wojnę Polsce, to historia miłości, która próbuje przetrwać mimo niewysłowionych okrucieństw Holocaustu. Dwa życia, dwa światy i zadośćuczynienie po sześćdziesięciu latach - wszystko to tworzy porywającą i wzruszającą opowieść o miłości, przetrwaniu i triumfie ludzkiego ducha.

Elliot Rosenzweig, szanowany żydowski polityk i zamożny filantrop z Chicago, bierze udział w przyjęciu dobroczynnym, kiedy niespodziewanie zostaje oskarżony o to, że w przeszłości nosił nazwisko Otto Piatek i był oficerem SS, znanym jako Rzeźnik z Zamościa. Chociaż oskarżenia wydają się całkowicie niedorzeczne, człowiek, który mu je stawia - Ben Solomon - zatrudnia adwokatkę Catherine Lockhart, żeby udowodniła Rosenzweigowi winę przed sądem. Przekonuje prawniczkę, by przyjęła jego sprawę, ujawniając, że prawdziwy Piatek został porzucony jako dziecko i wychowany przez rodzinę Solomona, którą później zdradził podczas niemieckiej okupacji. Pytanie tylko, czy Solomon oskarżył właściwego człowieka?

Ronald H. Balson jest adwokatem w Chicago. Kiedyś byliśmy braćmi to jego debiut.

Informacje dodatkowe o Kiedyś byliśmy braćmi:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2014-11-19

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Kiedyś byliśmy braćmi

Kiedyś byliśmy braćmi - opinie o książce

Avatar użytkownika - anka920
anka920
Przeczytane:2016-02-16, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2016, 52 książki 2016, Mam,
Cudowna książka! Pomimo, iż nie jest oparta na faktach i jest to jedynie fikcja literacka, autor bardzo postarał się żeby wszystko ze sobą współgrało i można odnieść wrażenie że historia na prawdę mogła się zdarzyć. Po wielu latach po zakończeniu wojny, na balu, dochodzi do konfrontacji dwóch mężczyzn, z których jeden oskarża drugiego bardzo szanowanego w mieście o zbrodnie wojenne. Czy ma rację? tego zdradzać nie będę ale jeśli zaczniecie czytać nie oderwiecie się od tej historii już od pierwszych stron.
Avatar użytkownika - MArtT
MArtT
Przeczytane:2015-01-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Autor ciekawie opisał historie Solomona i Otta, którzy z przyjaciół stali się wrogami stojącymi po dwóch, różnych stronach. Wojna i władza potrafią zmienić człowieka w bestie. Dodatkowo dokładnie przedstawiona wojna i tragedie ludzkie, jakie miały miejsce w naszym państwie wspaniale obrazują tamten okres. Książka wygrana w konkursie:) Dziękuje redakcji za przyjemny czas przy wspaniałej książce :)
Avatar użytkownika - ewia101
ewia101