Kartografia. Zasady i zastosowania geowizualizacji

Kompendium wiedzy o współczesnej kartografii w nurcie geowizualizacji i geomatyki

Autorka prezentuje w książce oryginalne spojrzenie na współczesną kartografię kładąc szczególny nacisk na naukowo-pragmatyczny rozwój nurtu geowizualizacji oraz na rewolucyjne zmiany w polskiej kartografii urzędowej od roku 2013.

Wśród atutów publikacji można wymienić:

?        prezentację aktualnego stanu polskiej geomatyki w ramach Infrastruktury Informacji Przestrzennej,

?        zestawienie reguł niezbędnych do opracowania atrakcyjnych graficznie oraz efektywnych map i innych prezentacji kartograficznych,

?        gotowe przepisy na opracowanie trójwymiarowych wizualizacji kartograficznych oraz multimedialnych geokompozycji w technikach graficznych, geoinformacyjnych oraz w otwartych serwisach mapowych,

?        wskazanie najnowszych rozwiązań w kartografii mobilnej i internetowej,

?        przygotowanie poglądowych schematów, barwnych rycin i specjalnych przykładów kreowania map i wizualizacji kartograficznych.

Społeczność użytkowników informacji przestrzennej jest dziś już nie do policzenia, a sposoby użytkowania map i multimedialnych wizualizacji wydają się nieograniczone, zwłaszcza wobec dostępności technik graficznych i geoinformacyjnych także w otwartych serwisach mapowych. Z pewnością przedstawiciele wielu dziedzin nauki, urzędnicy administracji państwowej i  prywatni kreatorzy map znajdą w tej książce podstawową wiedzę oraz inspiracje do wizualizowania danych przestrzennych.

Informacje dodatkowe o Kartografia. Zasady i zastosowania geowizualizacji:

Kartografia. Zasady i zastosowania geowizualizacji - opinie o książce

Kartografia - geomatycznie i geomedialnie
Beata Medyńska-Gulij0
Okładka ksiązki - Kartografia - geomatycznie i geomedialnie

Kartografia geomatycznie i geomedialnie to publikacja: naukowa - prezentuje najnowsze nurty badań kartograficznych, geomatycznych i geomedialnych; ...

Kartografia i Geomedia
Beata Medyńska-Gulij0
Okładka ksiązki - Kartografia i Geomedia

Publikacja dostarcza czytelnikowi praktyczne informacje, niezbędne w procesie zbierania i przetwarzania informacji przestrzennej (geograficznej) w celu...