Julie i Julia

Oryginalna i zabawna powieść obyczajowo... - kulinarna! Julie, nowojorska sekretarka przed trzydziestką, sfrustrowana swym nudnym życiem, postanawia przez rok zrealizować 524 przepisy, wypełniające słynną amerykańską książkę kucharską sprzed lat, napisana przez Julię Child (postać autentyczna). Ambitnej kucharce-amatorce kibicują: mąż, przyjaciółki i brat. Przepisy są coraz trudniejsze, a dania coraz dziwaczniejsze, ale nie może się już wycofać, bo sprawę nagłaśniają media... W nowym filmie grają m.in. Meryl Steep i Amy Adams.

Informacje dodatkowe o Julie i Julia:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: b.d
ISBN: 978-83-247-1220-5

Kup książkę Julie i Julia

Julie i Julia - opinie o książce

Julia Powell, autorka tej książki ma niewątpliwy talent pisarski. Jednak gdy zaczynałam czytać książkę kompletnie nie mogłam się połapać o co w niej chodzi i gdyby nie obejrzany wcześniej film pod tym tytułem (nawiasem mówiąc znacznie lepszy niż książka) a także jeszcze wcześniej przeczytana książka Julii Child "Moje życie we Francji" chyba szybko bym ją porzuciła. Dotrwałam jednak do końca, momentami wybuchając śmiechem ale i autentycznie podziwiając bohaterkę za doprowadzenie do końca tak śmiałego projektu, jakim jest przerobienie całej francuskiej książki kucharskiej z lat 60-tych. Tym nie mniej język powieści, jak i zachowania bohaterki czasem raziły. Nazywanie też samej siebie pisarką, podczas gdy napisało się tylko tę jedną książkę według mnie jest przesadą...
Avatar użytkownika - iwona-w
iwona-w
Przeczytane:2014-04-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Nie zachwyciła mnie ani książka, ani film. Chyba autorzy innych publikacji z tego zakresu tematycznego przyzwyczaili mnie do czegoś innego. Przeczytałam w jeden dzień, licząc, ze kolejne strony zmienią moje odczucia.
Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-11-18, Mam,
Myślałam, że będzie fajna, ale okazała się moją kulą u nogi. Dosyć długo się z nią męczyłam. Pomysł był fajny ale jakoś po prostu nie przypadła mi do gustu.
Avatar użytkownika - Geronimo26
Geronimo26
Przeczytane:2010-08-04, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Zdecydowanie polecam
Avatar użytkownika - Madaleno
Madaleno
Przeczytane:2010-06-16, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Optymistyczna, ciepła, pełna humoru opowieść o tym, że warto inwestować w swoje pasje, bo to da prawdziwą radość.