Dziesięcioletnia Julia i jej młodsza siostra próbują zaakceptować nową partnerkę ojca oraz jej dzieci. Utrudnia to wyprowadzka z Pragi (i porzucenie udogodnień miejskiego życia), do małej wioski, której mieszkańcy żyją w innym tempie. Poznając historię Julii, czytelnik zapoznaje się ze słownikiem terminów ze świata dorosłych, które przenikają do świata dzieci i mogą być zarówno źródłem zmartwień, jak i humoru. ,,Rozwód", ,,seks" i ,,cyberprzemoc", a także określenia, które dzieciom są surowo wzbronione. Książka skłania do zastanowienia się nad znaczeniem i wagą słów, którymi się na co dzień posługujemy.
Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2023-05-17
Tytuł oryginału: Julie mezi slovy
Przeczytane:2023-06-14, Ocena: 6, Przeczytałem,
??
Julia jest dziesięcioletnią dziewczynką, której życie diametralnie się zmienia po rozwodzie rodziców. Od jakiegoś czasu mieszka na wsi razem z młodszą siostrą i tatą w domu jego nowej partnerki, która ma dwóch synów z poprzedniego związku. Choć wszyscy bardzo się starają zbudować szczęśliwą rodzinę, Julia wciąż myśli o mamie, która została ,,zaczarowana przez butelki ze sklepu" i nie może się zajmować córkami.
??
,,Julia łapie za słówka" to wspaniała książka, w której autorka z niezwykłą czułością przeprowadza najmłodszego czytelnika przez bardzo trudne zagadnienia, takie jak rozwód, przeprowadzka czy alkoholizm rodzica.
Mimo że w powieści poruszone są naprawdę trudne tematy, nie brak w niej lekkości i humoru, co sprawia, że lektura jest bardziej przystępna.
Książka jest przepięknie wydana i ma mnóstwo kolorowych, cieszących oko ilustracji.
Podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji - czasem ze smutku ściskało mi się serce, a chwilę później śmiałam się na głos.
Ogromna polecajka!