Najnowsze, uaktualnione i uzupełnione wydanie bestsellera żywieniowego.
Jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich?
Dietetyczki z ogromnym doświadczeniem w leczeniu i profilaktyce zaburzeń odżywiania przedstawiają rewolucyjny program żywieniowy, który raz na zawsze pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia.
Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej dodatkowej kalorii trafiającej na talerz. Autorki dowodzą, że wystarczy w miejsce złych nawyków wykształcić własny, indywidualny dla każdego z nas model zdrowego, zgodnego z potrzebami organizmu odżywiania. Wyjaśniają niebezpieczeństwa płynące z kultury odchudzania i zachęcają do przyjęcia ciałopozytywności, nawiązania prawidłowej relacji z jedzeniem i zaufania swojej wewnętrznej mądrości. Jak na mowo poczuć satysfakcję płynącą z posiłków? Jak zacząć szanować swoje ciało bez względu na jego wiek czy rozmiar? Jak zacząć wsłuchiwać się we własny organizm i monitorować jego reakcje, by w końcu docenić tak samo głód, jak poczucie sytości?
Ta książka pomaga na nowo zaprzyjaźnić się z jedzeniem.
Evelyn Tribole (magister dietetyki, specjalistka w dziedzinie leczenia zaburzeń odżywiania) jest autorką dziewięciu książek, prowadzi prywatną praktykę w Kalifornii. Szkoli specjalistów z całego świata, przekazując im wiedzę dotyczącą tego, jak mogą uczyć swoich klientów budowania zdrowej relacji z jedzeniem, własnymi ciałem i umysłem. Występowała jako specjalistka do spraw odżywiania w programie Good Morning America, była rzeczniczką Akademii Odżywiania i Dietetyki i pisała artykuły dla miesięcznika ,,Shape". W 1984 roku wzięła udział w kwalifikacjach olimpijskich do pierwszego w historii kobiecego maratonu. Chociaż dziś nie startuje już w zawodach, uwielbia grę w ping-ponga i piesze wędrówki. Najbardziej lubi jeść czekoladę - zwłaszcza kiedy może się nią spokojnie delektować.
Elyse Resch (magister dietetyki, specjalistka w dziedzinie leczenia zaburzeń odżywiania, wykładowczyni w Academy of Nutrition and Dietetics, prowadzi prywatną praktykę w Kalifornii. Specjalizuje się w intuicyjnym odżywianiu, programie Zdrowie w Każdym Rozmiarze oraz leczeniu zaburzeń odżywiania. Ma na koncie liczne publikacje w prasie. Regularnie wygłasza wykłady, bierze udział w podcastach i udziela wywiadów dla mediów. Pomaga swoim pacjentom odrzucić reżim odchudzania. Jej filozofia opiera się na kształtowaniu pozytywnego stosunku do własnego ciała i nauce wsłuchiwania się w mądrość organizmu. Superwizuje oraz szkoli doradców do spraw odżywiania.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2022-03-09
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 416
Tytuł oryginału: Intuitive Eating
Przeczytane:2013-06-27, Ocena: 6, Przeczytałam,