Java Data Objects

Użyj Java Data Objects --przełomowej technologii trwałości obiektów na platformie Java Książka "Java Data Objects": Demonstruje praktyczne techniki stosowane przez zawodowych programistów Zawiera poprawny, gruntownie przetestowany kod źródłowy programów oraz przykłady zaczerpnięte z praktyki Skoncentrowana jest na nowoczesnych technologiach, które muszą poznać programiści Zawiera rady profesjonalistów, które pozwolą czytelnikowi tworzyć najlepsze programyJava Data Objects (JDO) przyspiesza tworzenie aplikacji w Javie dostarczając obiektowego mechanizmu trwałości i standardowych interfejsów umożliwiających korzystanie z baz danych. Książka ta jest wszechstronnym przewodnikiem po zagadnieniach trwałości JDO, przeznaczony dla zaawansowanego programisty.Korzystając z realistycznych przykładów kodu autorzy przedstawiają sposoby tworzenia, pobierania, aktualizacji i usuwania obiektów trwałych, cykl życia obiektów i przejścia pomiędzy stanami, klasy i interfejsy JDO, zapytania, architekturę, problemy bezpieczeństwa i wiele innych zagadnień. Prezentują sposoby integracji JDO z EJB&#8482., JTA, JCA i innymi technologiami J2EE&#8482., omawiają też najlepsze sposoby wykorzystania JDO przez samodzielne aplikacje oraz komponenty J2EE&#8482..Jeśli chcesz poświęcić więcej czasu na rozwiązywanie zagadnień biznesowych, a mniej tracić na zajmowanie się problemem trwałości, to potrzebujesz właśnie JDO i jednej dobrej książki, która pomoże Ci efektywnie użyć JDO: "Java Data Objects". Omówienie specyfikacji JDO i podstawowych zagadnień związanych z trwałością obiektów Programowanie z użyciem JDO. najważniejsze klasy i obiekty Cykl życia obiektów Wyszukiwanie danych w JDO Przykładowa architektura i jej konstrukcja z użyciem JDO JDO a J2EE: JCA, EJB, transakcje, bezpieczeństwo Porównanie JDO z JDBC Przyszłość JDO i rozwój tej specyfikacji Studium przypadkuUzupełnieniem są liczne dodatki omawiające między innymi: stany JDO, metadane, język JDOQL w notacji BNF i dostępne implementacje JDO. Praktyczne przykłady ilustrują możliwości użycia JDO przez istniejące aplikacje Tworzenia efektywniejszych systemów dzięki JDO Integracja JDO z J2EE krok po kroku Najlepsze sposoby wykorzystania JDO przez aplikacje biznesoweAutorzy:Sameer Tyagi jest architektem systemów biznesowych w firmie Sun Microsystems i pracuje w Java Center w Burlington w stanie Massachusets. Ma za sobą osiem lat doświadczeń zawodowych w dziedzinie informatyki i jest współautorem wielu książek związanych z technologiami Javy. Keiron McCammon jest szefem działu technologii w firmie Versant Corporation. Pracuje w branży informatycznej już ponad dziesięć lat i zajmuje się głównie zastosowaniami technologii obiektowej w biznesie. Jest członkiem grupy eksperckiej JDO (JSR12) i często bierze udział w seminariach i konferencjach poświęconych tworzeniu aplikacji na platformach Java i J2EE przy wykorzystaniu JDO.Michael Vorburger pracuje jako główny architekt oprogramowania w firmie Vertical zajmującej się tworzeniem oprogramowania. Jest aktywnym uczestnikiem listy dyskusyjnej poświęconej JDO.Heiko Bobzin jest członkiem grupy eksperckiej JDO (JSR12). Prowadził prace związane z implementacją standardów JDO i ODMG 3.0 w firmie Poet Software, dostawcy obiektowych systemów baz danych.

Informacje dodatkowe o Java Data Objects:

Wydawnictwo: Helion