Książka poświęcona została kształtowaniu i ewolucji wizerunku mieszkańców Arabii w źródłach starożytnych i wczesnośredniowiecznych.

Mieszkańców cesarstwa łączyły z Arabami różnorodne relacje – polityczne, handlowe, gospodarcze, kulturalne i religijne. Jak każde sąsiedztwo i to nie było pozbawione napięć, szczególnie począwszy od III wieku n.e., gdy Półwysep Arabski stał się buforem między ówczesnymi mocarstwami – Bizancjum i Persją Sasanidów, które starały się pozyskać sojuszników wśród plemion arabskich. Opisujący te wydarzenia autorzy bizantyńscy kreowali wizerunek Arabów, czasami pochlebny, częściej negatywny, korzystając ze swoich osobistych doświadczeń i relacji z drugiej ręki, ale sięgając także po teksty swych poprzedników – greckich i łacińskich pisarzy antycznych, którzy jako pierwsi eksplorowali Półwysep Arabski i notowali spostrzeżenia na temat plemion go zamieszkujących. Analiza świadectw obu grup pozwala wskazać na trwałość niektórych opinii, mających często charakter stereotypów i powielanych przez Bizantyńczyków w ślad za autorami antycznymi, ale też na odmienne spojrzenie tych pierwszych na arabskich sąsiadów, będące wynikiem chrystianizacji wielu spośród nich.

Informacje dodatkowe o Jastrzębie, onagry pustyni, wilki Arabii. Sąsiedzi cesarstwa wschodniorzymskiego z Półwyspu Arabskiego i ich wizerunek w źródłach. Okres przedislamski:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Data wydania: 2023-08-01
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Jastrzębie, onagry pustyni, wilki Arabii. Sąsiedzi cesarstwa wschodniorzymskiego z Półwyspu Arabskiego i ich wizerunek w źródłach. Okres przedislamski

Kup książkę Jastrzębie, onagry pustyni, wilki Arabii. Sąsiedzi cesarstwa wschodniorzymskiego z Półwyspu Arabskiego i ich wizerunek w źródłach. Okres przedislamski

Jastrzębie, onagry pustyni, wilki Arabii. Sąsiedzi cesarstwa wschodniorzymskiego z Półwyspu Arabskiego i ich wizerunek w źródłach. Okres przedislamski - opinie o książce

To znakomita monografia naukowa poświęcona ludom Półwyspu Arabskiego z okresu przedislamskiego. Z tego okresu w zasadzie nie wiemy niczego o tym regionie. To taka tabula rasa historii. Mało o tym mamy w podręcznikach historii, gdyż okupują je mocarstwowi sąsiedzi. A w sumie to ważne, żeby wiedzieć na jakich podwalinach powstała jedna z największych religii świata i kim byli przodkowie dzisiejszych 'Arabów'. Piszę to w cudzysłowie, bo to nie jest właściwa nazwa historycznie.
No i o tym wszystkim jest ta książka. O tym co to jest Arabia i kim byli Arabowie. O nazwach tych ludów we wszystkich możliwych źródłach historycznych, o wiedzy źródłowej na temat tych ludów. I tak kolejne rozdziały są poświęcone wiedzy Greków i Rzymian i wszystkich wyprawach wojennych związanych z tym obszarem, o Arabach w armii rzymskiej, o kontaktach handlowych itd. Następny rozdział poświęcony jest miastom i państwom Arabii. Następny Arabii w tekstach biblijnych. Potem jest rozdział o Arabach w źródłach antycznych. Część trzecia to wyczerpująca analiza Arabii i Arabów w Nowej Erze, czyli o regionie w świetle schyłku cesarstwa rzymskiego, następnie w świetle Persji i Bizancjum, Arabowie a chrześcijaństwo. To rozdział mocno ciekawy, bo widać tam wpływy monofizytów, ale i ogromna estyma wobec pustelników, a z drugiej strony spisane opowieści o napadach na tychże pustelników i eremy.
Jednym słowem to kopalnia wiedzy nie tylko naukowej. Moim zdaniem to wiedza potrzebna dla zrozumienia tamtej kultury, która jak się okazuje sięga dalej niż islam. Warto jest poznawać takie rzeczy i tematy. Poza tym autorka przeczytała chyba wszystkie źródła historyczne, w których wzmiankuje się o tych ludach. Jak można się było przekonać z książki, już i w starożytności ludy się przemieszczały, a kultury uzupełniały lub rywalizowały. Duży wpływ na ocenę historyczną tych ludzi, według autorki, miało wpływ to, kto pisał o nich, czy przyjaciel, czy wróg. Z kolei na zachowanie ich miały, jej zdaniem, wpływ warunki geograficzne. To wszystko mocno ciekawe tematy, warte takiej monografii.

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.