Jarzmo przeszłości

Tom 2 cyklu Gorzka pomarańcza

Nadia zakochuje się w Libijczyku, wychodzi za mąż i wyjeżdża do Afryki. Radykalnie odmienne obyczaje, prawo szariatu, dyskryminacja kobiet zmieniają życie małżonków w koszmar. Nadii wraz z dziećmi udaje się uciec od męża i wrócić do Polski. Tak kończy się „Gorzka pomarańcza”, która podbiła serca czytelników. Odzyskanie wolności okazało się jednak tylko pozornym happy endem. Druga część tej historii to zderzenie bohaterki z brutalną rzeczywistością. Konsekwencje swoich decyzji, włączając w to rozwód, do którego doszło po kilku latach pobytu w Polsce, ponosi do dziś.

Książka ta jest oparta na autentycznych wydarzeniach. Świadczy o tym, jak jeden zły wybór dokonany w młodości może zaważyć na całym późniejszym życiu – również najbliższych osób. Niech będzie przestrogą dla wszystkich kobiet, które decydują się na związek z człowiekiem odmiennej kultury, wyznania, mentalności, bo to wiąże się także z innym postrzeganiem i rozumieniem spraw dotyczących małżeństwa oraz rodziny.

Informacje dodatkowe o Jarzmo przeszłości:

Wydawnictwo: Bernardinum
Data wydania: 2017-10-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Język oryginału: Polski

Kup książkę Jarzmo przeszłości

Jarzmo przeszłości - opinie o książce

Avatar użytkownika - katarzynasuwaluk
katarzynasuwaluk
Przeczytane:2019-05-03, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2019,

Nadia Hamid po raz kolejny ukazuje życie kobiety u boku wyznawcy islamu. Jak bardzo różni się od tego, który jest przyjęty w krajach zachodnich. Tym razem akcja dzieje się nie w kraju arabskim, a w Polsce. Dlatego też bohaterka czuje się pewniej i ma więcej odwagi by móc sprzeciwiać się woli męża. Niestety cały czas napotyka na nowe przeciwności. Podziwiam tę kobietę za to, ile potrafi znieść. A wszystko po to, by zapewnić swoim dzieciom jak najlepszy los.

Avatar użytkownika - soluska
soluska
Przeczytane:2018-11-12, Ocena: 5, Przeczytałam, 12 książek 2018,

Kontynuaacja "gorzkiej pomarańczy", która podobnie jak poprzednia część wciąga i pokazuje jak wygląda życie kobiety która zakochała się i zaufała Libijczykowi.

Może pod względem języka "Jarzmo przeszłości" nie jest mistrzostwem świata, ale zasługuje na uwagę chociażby z powodu treści oraz przesłania, jakie niesie. W dodatku uważam, że pozycję tą trzeba przeczytać dlatego, że "Gorzka pomarańcza" wydaje się bez niej niepełna. To jedna historia podzielona na dwie dość krótkie i przystępne książeczki i kończenie jej w połowie nie jest dobrym pomysłem.

Gorzka pomarańcza
Nadia Hamid0
Okładka ksiązki - Gorzka pomarańcza

Autorka książki jest Polką z Pomorza, która w latach 80. ubiegłego wieku wyszła za Libijczyka studiującego w Polsce, a następnie wyjechała na stałe...

Fatma. Moja arabska teściowa
Nadia Hamid0
Okładka ksiązki - Fatma. Moja arabska teściowa

Czasem to kobieta jest największym wrogiem kobiety. Fatma nie miała łatwego życia. Urodzona w latach czterdziestych w Libii, od wczesnego dzieciństwa...