Jak się dogadać. Komunikacja bez przemocy

Wiara w siebie, umiejętność pozytywnego kończenia konfliktów, bliskie, przyjazne relacje – możesz doświadczać tego na co dzień dzięki przyswojeniu kilku zasad komunikacji.

Każdego dnia rozmawiamy z naszymi domownikami, przyjaciółmi, kolegami z pracy, sąsiadami, sprzedawcami w sklepie. Z pewnością wielu z nas znalazło się w sytuacji, gdy jedno słowo wypowiedziane bez złych intencji wznieciło pożar – wystarczyło, aby zranić lub zdenerwować drugą osobę… Na szczęście istnieją metody, które pomogą ci zapobiegać takim nagłym konfliktom. Technika komunikacji bez przemocy jest skuteczna nie tylko w przypadku pojawienia się agresji – przede wszystkim pozwala w pozytywny sposób nawiązywać relacje oraz tworzyć warunki do tego, aby rozmowa była wartościowa.

Dzięki tej książce:

• dowiesz się, co utrudnia skuteczną komunikację,

• poznasz techniki porozumiewania się, które pozwolą ci na wyrażenie siły w stanowczy i spokojny sposób,

• nauczysz się, w jaki sposób budować wartościowe relacje we wszystkich dziedzinach życia – w domu, pracy, szkole.

Marie-Jeanne Trouchaud – przez ponad trzydzieści lat była nauczycielką i trenerką z zakresu stosunków międzyludzkich. Obecnie wykłada i zajmuje się pracą terapeutyczną.

Informacje dodatkowe o Jak się dogadać. Komunikacja bez przemocy:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2023-06-14
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Jak się dogadać. Komunikacja bez przemocy

Jak się dogadać. Komunikacja bez przemocy - opinie o książce

Komunikacja interpersonalna, integralna część życia społecznego, stanowi często wyzwanie dla jednostek. "Jak się dogadać. Komunikacja bez przemocy" autorstwa Marie-Jeanne Trouchaud, doświadczonej pedagog i trenerki relacji międzyludzkich, prezentuje kompleksowy zestaw technik poprawiających efektywność komunikacji.

Autorka poddaje analizie genezę konfliktów oraz różnice między asertywnym wyrażaniem opinii a prezentacją faktów. Ponadto, przywiązuje wagę do roli emocji w procesie komunikacji, wskazując na metody ich identyfikacji i kontrolowania. Publikacja nie ogranicza się do teoretycznych rozważań, lecz skupia na praktycznych strategiach tworzenia sprzyjających warunków do budowania trwałych relacji, rozwijania asertywności oraz kontroli emocji.

Marie-Jeanne Trouchaud omawia techniki komunikacji pozbawionej przemocy, prezentując różnorodne strategie, które umożliwiają skuteczne porozumiewanie się z innymi, przy jednoczesnym szacunku dla ich uczuć. Konkretne przykłady rozmów w różnych kontekstach są niezwykle pomocne w zastosowaniu zdobytej wiedzy w praktyce.

"Jak się dogadać" wyróżnia się przystępnym stylem oraz obfitością praktycznych wskazówek, co czyni ją cennym źródłem wiedzy dla każdego pragnącego doskonalić swoje umiejętności komunikacyjne. Szczególnie wartościowe są wskazówki dotyczące komunikacji z młodzieżą, stanowiące istotne wsparcie dla rodziców oraz nauczycieli.

"Jak się dogadać. Komunikacja bez przemocy" staje się nie tylko przewodnikiem po sztuce efektywnej komunikacji, lecz także drogowskazem ku głębszemu zrozumieniu siebie i innych. Ta książka otwiera drzwi do lepszych relacji i wyższego poziomu porozumienia, zachęcając czytelników do kontynuowania swojej podróży ku pełniejszemu zrozumieniu i akceptacji.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;