Jak przyciągać dobrych ludzi to budująca książka dotyczący relacji międzyludzkich, zarządzania nimi i ich naprawiania. Omawia zachowania ludzkie związane ze zwiększonymi dawkami hormonów, produkowanych przez organizm w określonych warunkach czy sytuacjach: oksytocyny, dopaminy, kortyzolu i testosteronu. Wskazuje, jak rozpoznawać te reakcje u siebie i innych oraz jak świadomie na nie odpowiadać.
Analizuje modele przywiązania, kształtowane w dzieciństwie i powtarzane w życiu dorosłym. Zarówno z punktu widzenia rodzica, jak i partnera, z licznymi przykładami z praktyki psychoterapeutycznej.
Porusza temat relacji seksualnych i związków uczuciowych: rzeczowe opinie na temat trwałych relacji, seksu bez zobowiązań, uzależnienia od pornografii w sieci.
Z tej książki nauczysz się łatwiej radzić sobie ze złożonymi sprawami i podejmować lepsze decyzje, aby uzyskać lepsze rezultaty.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-03-08
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Encuentra tu persona vitamina
"Jak przyciągać dobrych ludzi" to książka, którą napisała Marian Rojes Estape - autorka książki "Jak przyciągać dobre rzeczy". Książka została wydana przez Wydawnictwo Muza.
Jako istoty społeczne, potrzebujemy kontaktów z innymi, pogłębiania relacji, przyjaźni, związków, uczuć. Książka opowiada właśnie o relacjach międzyludzkich, próbie ich zrozumienia, aby w odpowiedni sposób nauczyć się nimi zarządzać.
Autorka podchodzi do tematu w ciekawy sposób. Zastanawia się, dlaczego relacje z niektórymi osobami są aż tak skomplikowane i bolesne, dlaczego jednym ufamy bardziej, a innym o wiele mniej. Przecież każdy z nas ma tak, że z niektórymi dogaduje się od razu, bez słów, a do innych odczuwa antypatię i nieufność nawet bez większego, wyraźnego powodu.
Książka podzielona jest na cztery rozdziały: "oksytocyna" (tutaj dowiadujemy się, czym jest oksytocyna i jak ona działa, czym jest kortyzol, jaki wpływ mają hormony na nasze działania i relacje, a także jak to się ma w związku z płcią człowieka), "przywiązanie" (w tym rozdziale autorka skupia się na przywiązaniu i jego rodzajach, traumie, niezaleczonych ranach, fundamentach emocjonalnych, wpływie wychowania na przyszłość), "rozkosz i miłość" (tutaj autorka porusza temat emocji pragnień, bliskości, ale również pornografii, Tiktoka, Tindera i ich wpływu na nasze życie i postrzeganie relacji), "toksyczne osoby" (w tym rozdziale dowiadujemy się, kim są takie osoby, jak na nas wpływają, co robią z naszym organizm, jak możemy rozpoznać zagrożenie i radzić sobie z tymi osobami toksycznymi. Otrzymujemy także klasyfikację "trudnych osób" i spojrzenie z drugiej strony, bo co jeśli to my jesteśmy tymi toxic?).
Autorka stara się pokazać nam, jakie możemy mieć wzorce relacji z otoczeniem i na co możemy zwrócić uwagę, aby ułatwić sobie funkcjonowanie wśród ludzi. Przytacza sposoby, w jakie możemy pobudzić oksytocynę, a także podpowiada, jak radzić sobie z samotnością.
Podobało mi się to, że autorka poruszyła wątek sposobu wychowania i wypływu owego sposobu wychowania na nasze późniejsze relacje i typ osób, z którymi szukamy kontaktu w przyszłości i z którymi się wiążemy. Równie istotne jest to, że autorka nie myśli jednotorowo, a bez ogródek przyznaje, że relacje międzyludzkie mogą nas zarówno umacniać, jak i osłabiać, czy zwyczajnie niszczyć. Stąd też wywodzi się rozdział o toksycznych osobach.
Plusem jest to, że autorka pisze w sposób, rozumiały, a dodatkowo w każdym podrozdziale mamy wiele przykładów, przytoczonych sytuacji danych jednostek, co pozwala nam tym bardziej wyobrazić sobie relacje międzyludzkie, problemy, dylematy.
Jeśli zainteresowały Was przedstawione przeze mnie tematy, a chcielibyście poczytać o nich ze źródła przystępnego i aktualnego, to sięgnijcie po książkę "Jak przyciągać dobrych ludzi".
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Muza.
Przeczytane:2023-03-09, Ocena: 6, Przeczytałem,
Kochani dziś krótko i zwięźle.
"Gdy ktoś czuje się kochanym, bliski, akceptowany, podnosi to jego poczucie własnej wartości i wiary w siebie."
"Jak przyciągać dobrych ludzi '' w tym poradniku znajdziecie wyjaśnienie jaki wpływ na nasze zachowanie mają hormony, jak rozwija się nasza więź emocjonalna.
Znajdziecie tu również porady jak pokonać samotność. Porusza również temat relacji seksualnych i związków uczuciowych: rzeczowe opinie na temat trwałych relacji, seksu bez zobowiązań, uzależnienia od pornografii w sieci.
Autorka przekazuje nam kilka historii z jej własnego gabinetu, książka zawiera kilka krótkich historii jej pacjentów.
Myślę że nie mam co za dużo tu pisać, uważam że każdy powinien mieć ten poradnik na półce, bo dzięki niemu zmienił się mój światopogląd ?