Historia to najbardziej niebezpieczne miejsce na ziemi.
Pościg tyranozaura, uderzenie asteroidy w Ziemię, zniszczenie Pompejów, zatonięcie Titanica, wyprawa Ferdynanda Magellana, najbardziej śmiercionośne tornado w historii Stanów Zjednoczonych... Myślisz, że miałbyś szanse przeżyć choć jedno z tych zdarzeń? Zostań podróżnikiem w czasie i się przekonaj!
,,Jak przetrwać historię" to praktyczny przewodnik, który pokaże ci, jak -wykorzystując źródła historyczne i zdobycze współczesnej nauki - przeżyć piętnaście największych katastrof w dziejach.
.Co spakować na wyprawę dookoła świata?
.Jak prześcignąć dorosłego tyranozaura?
.Którędy wydostać się z Titanica?
.Gdzie się ukryć podczas tornada lub trzęsienia ziemi?
Przemierzaj historię - zacznij 70 milionów lat przed naszą erą, zakończ w 1925 roku - i doświadcz jednych z najbardziej ekstremalnych wydarzeń. Przekonaj się, że twoje życie może zależeć od takich rzeczy jak garnek czy... konfitura z pigwy.
Cody Cassidy jest niezależnym pisarzem i redaktorem, publikujący w magazynach takich jak ,,Slate" oraz ,,Wire". Autor popularnonaukowych książek, łączących wiedzę historyczną z poczuciem humoru - ,,Już nie żyjesz" i ,,Kto zjadł pierwszą ostrygę? Niezwykli prekursorzy, odkrywcy i pionierzy".
Przeszłość w tej książce to survival, ale opisany z humorem. To porządna lekcja historii, a jednocześnie świetna zabawa przy sprawdzaniu, czy przetrwalibyśmy największe katastrofy.
Diana Chmiel, @bardziejlubieksiazki
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Historyczne
Kto założył pierwsze spodnie? Kto namalował pierwsze arcydzieło? Kto pierwszy dosiadł konia, wynalazł koło i opowiedział pierwszy żart? Kto był zabójcą...
Przeczytane:2025-03-08, Przeczytałam,
Do sięgnięcia po powieść ,,Jak przetrwać historię" skłonił mnie głównie opis! Pierwszy raz spotykam się z taką powieścią i byłam niesamowicie ciekawa co autor ma mi do zaoferowania! Po przeczytaniu jej stwierdzam, że było warto!
,,Jak przetrwać historię" to moje pierwsze spotkanie z lekturą popularnonaukową od lat, ale muszę przyznać, że było ono niezwykle udane! Czytanie tej książki było nie tylko poznawaniem historii, ale i świetną zabawą! W szkole spotykamy się z suchymi faktami. W tej powieści Cody Cassidy przedstawia nam największe katastrofy historyczne w formie na wesoło. Ta książka może być uznana na survivalowy przewodnik jak przetrwać w najcięższych czasach w naszej historii!
Przyznam szczerze, że zabierając się za lekturę tej książki może nie byłam sceptycznie do niej nastawiona, ale miałam obawy, czy mi się ona spodoba. Jednak już po kilkunastu stronach wszystkie obawy odeszły w niepamięć, a ja nie mogłam się od niej oderwać! Autor zabiera nas w niezwykłą podróż w czasie. Bazując na faktach historycznych oraz współczesnej nauce pokazuje nam co możemy zrobić, aby przeżyć daną katastrofę! Ucieczka przed dinozaurem, uderzenie asteroidy, czy podróż dookoła świata? Dla autora nie ma rzeczy niemożliwych, a z każdej sytuacji znajduje się wyjście.
Powiem Wam, że gdyby takie książki do historii były w szkołach uczniowie z przyjemnością by po nie sięgali! Cody Cassidy opowiada nam historię w sposób zabawny, co sprawia, że zapamiętanie tych faktów jest bardzo proste, a czytanie jest przyjemnością! Dowiemy się wiele ciekawostek dotyczących największych katastrof jakie miały miejsce na świecie. Ta książka jest solidna dawką historii! Chodź jest ona przedstawiona w nietypowy sposób.
Coś, co zasługuje na uznanie to na pewno sam styl pisarski autora! Dzięki lekkiemu pióru, ale i świetnemu poczuciu humoru przeczytanie tej książki jest niezwykłą przyjemnością! Ta pozycja będzie na pewno idealnym wyborem dla osób, które lubią historię w nietypowym wydaniu.
Reasumując, ,,Jak przetrwać historię" to książka, która przypadnie do gustu wielu czytelnikom pasjonujących się historią. Jeśli lubicie niekonwencjonalne podejście do historii to ta książka na pewno wam się spodoba! Ciekawe połączenie humoru, faktów historycznych i porad survivalowych sprawia, że ta lektura przypadnie do gustu niejednemu czytelnikowi nie do końca lubiących historię. Ta powieść to fascynująca podróż zabierająca nas w najstarsze odmęty historii! Bardzo ciężko się od niej oderwać i jedno co mogę powiedzieć bierzcie i czytajcie, nie pożałujecie!
IG: libresunn