Jądro ciemności. Lord Jim

Lord Jim to opowieść o usilnych próbach przekraczania granic własnej wytrzymałości, o pokonywaniu słabości i walce z samym sobą. To również opowieść o najwyższej wartości w życiu człowieka - honorze.

Tytułowego Jima poznajemy w różnych momentach jego życia - jako młodzieńca, który kształtuje swoje zasady moralne, a następnie jako dorosłego mężczyznę, którego doświadczenia weryfikują przyjęte przez niego wartości.

***

Grupa przyjaciół wyrusza na wyprawę po Tamizie. W drodze zaczynają snuć opowieści dotyczące ich morskich przygód. Szczególnie interesującą historią dzieli się ze współtowarzyszami Charles Marlow - narrator powieści - który jako kapitan małego statku parowego popłynął rzeką Kongo w głąb afrykańskiej dżungli.

Jądro ciemności jest po części zapisem osobistych doświadczeń Conrada z jego podróży po Afryce.

***

Jądro ciemności oraz Lord Jim uznawane są za najważniejsze dzieła w dorobku Josepha Conrada. Doczekały się licznych adaptacji filmowych i stały się inspiracją dla wielu twórców.

Informacje dodatkowe o Jądro ciemności. Lord Jim:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2023-04-26

Kup książkę Jądro ciemności. Lord Jim

Victoire
Joseph Conrad0
Okładka ksiązki - Victoire

Axel Heyst, isolé sur une île de l'archipel indonésien, arrache a la brutalité d'un propriétaire d'hôtel une jeune danseuse du nom de Lena. La vengeance...

Opowieści niepokojące
Joseph Conrad0
Okładka ksiązki - Opowieści niepokojące

Utrzymana w klimacie psychologicznych „dreszczowców” książka opisująca zagrożenia czyhające na jednostkę ze strony sił, których nie jest ona...