Trzynastoletnia Jaclyn jest idealną koleżanką, uczennicą i córką: piecze pyszne ciasteczka, dostaje najlepsze oceny i zawsze doskonale wypada na szkolnych przedstawieniach. Wszystko zmienia się, gdy pod wpływem magicznej mikstury dziewczynka przemienia się w złośliwą i niemiłą Jackie.
Czy Jaclyn poradzi sobie z Jackie? Czy uda jej się pokonać potwora doskonałości?
Ta zabawna i pełna zwrotów akcji książka nawiązuje do historii doktora Jekylla i pana Hyde’a, ale jest współczesną opowieścią o rodzinie, przyjaźni i byciu sobą.w
Data wydania: 2021-06-16
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Tytuł oryginału: Jaclyn Hyde
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Adrian Tomczyk
Jaclyn Hyde
Annabeth Bondor-Stone, Connor White
Wydawnictwo Zygzaki @wydawnictwozygzaki
Perfekcjonustkadla której nie ma rzeczy niemożliwych. Jaclyn jest przekonana, że ciężką pracą i odpowiednim nastawieniem, można osiągnąć wszystko, nawet to, co wydaje się niemożliwe.
Ta zabawna i pełna zwrotów akcji książka jest współczesną opowieścią o rodzinie, przyjaźni i byciu sobą.
Idealna dla nastolatków, jak również nieco młodszych dzieci.
***
Uwaga od mojej mamy:
Moim zdaniem książkę powinien przeczytać też rodzic. Bardzo często bywa tak, że to rodzice wywierają dużą presję na swoje dzieci. Mają duże ambicje co do wychowania i wykształcenia, a one nie są wstanie temu wszystkiemu podołać.
Dlatego drodzy rodzice - pozwólmy, aby dzieci były sobą i spełniały swoje marzenia, a nie nasze, dorosłych.
W świecie, w którym każdy musi być naj... książka ta jest bardzo na czasie. Mam nadzieję, że wielu osobom otworzy oczy, gdyż porusza ważną sprawę. Oby wśród nich było wielu rodziców 😃.
13-letnia Jaclyn to perfekcjonistka, która chce być i jest zawsze naj... aby spełnić oczekiwania wszystkich wokół. Rodzice są z niej dumni, a nauczyciele stawiają ją za wzór. Nikt nie wie o pudełku z napisem „Nie otwierać”.
W dniu pełnym „katastrof”, przez przypadek, trafia do nawiedzonej posiadłości Enfieldów, gdzie w szufladzie szalonego naukowca znajduje przepis na Miksturę Perfekcji. Wykrada go, zdobywa składniki i tworzy ją. Substancja rozlewa się i …
Mikstura nie jest idealna i bohaterka zamienia się w złośliwą Jackie, która pakuje ją w kłopoty. Zaczyna kraść, oszukiwać, malować po budynkach itp.
Czy dziewczynka i jej rodzice zrozumieją, że perfekcyjność nie jest najważniejsza? Czy Jackie zniknie? Jaki sekret skrywa złośliwa dyrektorka?
To książka, która ukazuje, że nikt nie rodzi się idealny, a popełnianie błędów nie jest niczym złym. Mylenie się jest rzeczą naturalną, a nie pozwalanie sobie na najmniejsze błędy powoduje, że człowiek żyje w ciągłym stresie.
Uważam, że z sukcesów, nawet tych najmniejszych, trzeba się cieszyć, a z porażek – wyciągać wnioski. Nie należy stawać do wyścigu do doskonałości.
Książka jest idealnym przykładem, że prawdziwa przyjaźń trwa w dobrych jak i w złych chwilach oraz że nie trzeba być perfekcyjnym w każdym calu, aby ją przeżyć.
Książkę czytało mi się szybko.
Nie ma w niej niesamowitych zwrotów akcji, a jednak dużo się w niej dzieje. Książka mnie nie nudziła. To idealna lektura na wakacje. Wnioski z niej wyciągnięte mogą wielu osobom zmienić plany na kolejny rok
Przeczytane:2024-06-20, Ocena: 4, Przeczytałam,
Jacklyn Hyde
Już od dawna chciałam przeczytać tę książkę, a ponieważ była i pogoda marna i ostatnio przeczytałam cięższe książki postanowiłam że najlepsza pora na coś lekkiego. Tak oto sięgnęłam po "Jacklyn Hyde". Książka opowiada o dziewczynce która ponad wszystko chce być idealna, zarówno dla rodziców, jak i przyjaciół i nauczycieli. Dlatego robi wszystko, żeby spełniać najwyższe oczekiwania. Niestety pewnego dnia, za sprawą fatalnego zbiegu okoliczności wszystko idzie nie tak, więc dziewczynka wypija roztwór który sprawi, że będzie idealna. Niestety preparat działa całkiem inaczej i panowanie nad ciałem dziewczynki przejmuje Jackle, kreatura która wygląda jak brzydsza i potworniejsza wersja Jacklyn na domiar złego robi wszystko, żeby dziewczynka była idealna, ale robi to bezwzględnie, nie patrząc na uczucia innych.
Książka była przyjemna, mega fajny pomysł. Oczywiście opary na histori Doktora Jekylla i pana Hyde tyle że w lżejszej wersji, podoba mi się przełożenie tego na świat nastolatków i problemy młodzieży. Super było czytać o przyjaźni jaka łączy dziewczynki, cudowne wsparcie jakie sobie dają i oddanie jest godne podziwu. Wspaniała książka z cudnym przesłaniem, do tego lekka. Super.