Ja to ja

Mika niedługo skończy osiem lat. Na lekcjach niezbyt często się zgłasza, więc pani myśli, że jest nieśmiała. Ale Mika wcale się za taką nie uważa. Po prostu nie zawsze ma ochotę robić to, co inne dzieci, albo odpowiadać na pytania, na które pani sama zna odpowiedź.

Mika boi się wiertarkopiły w szkolnym warsztacie. Nie lubi rzeczy chropowatych oraz jogurtu z kawałkami. Za to lubi króliki oraz swoją przyjaciółkę Penny. No i uwielbia rysować, jest w tym najlepsza w klasie!

Emma Adbåge, wybitna szwedzka ilustratorka i twórczyni książek obrazkowych, tym razem sięgnęła po obszerniejszą formę literacką. Na ponad stu stronach tekstu przeplatanego ilustracjami niezwykle przekonująco oddaje emocje i zachowania swojej bohaterki. Spisane w pierwszej osobie obserwacje ośmioletniej Miki na temat innych dzieci, jak i dorosłych oraz jej komentarze do wydarzeń porażają szczerością i wnikliwością, a nieco sarkastyczny humor nadaje tej opowieści szczególnego charakteru.

Informacje dodatkowe o Ja to ja:

Wydawnictwo: Zakamarki
Ilustracje:Emma Adbage

Tagi: dla dzieci

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Ja to ja

Ja to ja - opinie o książce

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2024-08-02, Ocena: 6, Przeczytałam, Posiadam,

Czasem warto spojrzeć na świat oczami dziecka, by móc zachwycić się tym, co dla dorosłych zwyczajne. Warto jednak pamiętać, że życie Naszych najmłodszych nie składa się wyłącznie z zachwytów. Mika, niespełna ośmioletnia, niezwykła Szwedka opowie Nam o swojej zwyczajnej codzienności w książce pt. „Ja to ja” autorstwa Emmy Adbåge w przekładzie Anny Czernow, z oferty Wydawnictwa Zakamarki.

Popularna ilustratorka i autorka książek dla dzieci tym razem oddaje głos drobnej, niepozornej dziewczynce, która nikogo nie udaje. Jest sobą, mimo że czasem traci poczucie siebie. Choć nie lubi się zgłaszać na lekcjach i nie przepada za występami teatralnymi, jest tak wyrazista jak mocny sok a nie rozwodniony napój. Wyróżnia się elokwencją, analitycznym umysłem i filozoficznym podejściem do życia, którego czasem nie rozumieją nawet jej bliscy. To wszystko czyni ją wyjątkową i wartościową osóbką, o której przygodach czytamy z wielką ciekawością.

Szwedzkie opowieści dla młodych czytelników to zwykle bardzo mądre i pouczające historie. Tak jest również w przypadku książki pt. „Ja to ja”. Jej mała bohaterka pokazuje Nam, jak radzić sobie z lękami a swoim zachowaniem udowadnia, że dzieci mają prawo do indywidualności, wysokiej wrażliwości i postrzegania świata z dystansu. Co istotne, nikt ich za to nie krytykuje i nie ocenia, a wręcz przeciwnie - akceptuje takimi, jakimi są. Ta lektura to ważna lekcja przede wszystkim dla dorosłych, którzy często poprzez porównania z innymi deprecjonują wartość swoich dzieci.

Wydawnictwo Zakamarki oddało w ręce małych czytelników cenną pozycję, która przypomina Nam, jak ważne są dzieci, ich problemy, plany i marzenia. Młodzież w wieku szkolnym bez trudu odnajdzie się w świecie Miki i z przyjemnością będzie towarzyszyć tej rezolutnej dziewczynce w codziennej, zaskakującej przygodzie zwanej życiem.

Dołek
Emma Adbage0
Okładka ksiązki - Dołek

Dołek leży za salą gimnastyczną. Ktoś kiedyś wybrał stamtąd ziemię i teraz w Dołku rosną krzaki, i sterczą pieńki, i można się w nim bawić bez końca w...

Liczymy na spacerze: Matematyka na każdą pogodę
Emma Adbage0
Okładka ksiązki - Liczymy na spacerze: Matematyka na każdą pogodę

Cyfry to matematyczny alfabet. Służą do zapisywania liczb, które mówią nam, ile czegoś jest. Tylko skąd wiedzieć ile? Z tą książką dzieci nauczą się liczyć...